Nέα κυκλοφορία από τις Εκδόσεις Λιβάνη: Μεσευρώπη στη σκιά των μύθων της19 Απριλίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 4:46 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 4:46 μμ


Προσλαμβανόμενη υπό το πρίσμα μιας φαντασιακής της διάστασης, η γενική εικόνα της ιστορικής Μεσευρώπης εμφανιζόταν συνήθως μέσα από ένα πλέγμα κυριαρχικών μύθων, δοξασιών, ρήξεων και των συναφών θρύλων που πλαισίωναν το ιστορικό της.

Ως φαντασιακή έννοια συναισθηματικής ταύτισης εκείνων που βίωναν τη μοίρα της επιτοπίως, η Μεσευρώπη ουδέποτε αντιστοιχούσε στην κουλτούρα μιας Ανατολής της Γηραιάς Ηπείρου, όπως δεν προσέγγιζε όμως ούτε στη σφαίρα των αξιακών προτύπων και παραδόσεων της εκάστοτε Δύσης.

Στην πορεία των συγχωνεύσεων κρατιδίων, μορφωμάτων, ηγεμονιών, δουκάτων κ.ά. που καθορίστηκαν από το συνέδριο της Βιέννης (1815), η πολυφωνική αυτή περιοχή βρίσκει ωστόσο μια καταρχήν αντιστοιχία της, ιστορική πρώτιστα, εντός των ορίων επικρατείας της Αυστροουγγαρίας.

Η αυστροουγγρική, «διπλή» μοναρχία θεωρείται ως η κρατική επικρατειακή αντιστοιχία του χώρου της Μεσευρώπης, έννοιας συχνά αμφιλεγόμενης, τόσο γεωγραφικά όσο γεωπολιτικά, ιδεολογικά, πολιτισμικά, ιστορικά κ.ο.κ. Η κεντρική αυτή αυτοκρατορία του Δουνάβεως δεν υπέστη μεν συστημικές ούτε ιδεολογικές μεταβολές, αλλά έμελλε να κατατεμαχισθεί διατηρώντας περίπου μόλις το ένα πέμπτο των εδαφών που της ανήκαν. Η μεγάλη και καίρια ρωγμή στο εσωτερικό τής ούτω νοούμενης Μεσευρώπης ήταν όμως εκείνη του λεγόμενου «σιδηρού παραπετάσματος», η οποία θα επέφερε για σχεδόν μισό αιώνα τη γεωγραφική διαίρεση, όπως ακόμη την ιδεολογική και πολιτιστική διάσπαση της Ευρώπης σε ανατολική και
δυτική.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιάννης Τζώρτζης είναι δημοσιογράφος, δημοσιολόγος, αναλυτής διεθνοπολιτικών εξελίξεων κι έχει διατελέσει σύμβουλος Τύπου (Βιέννη, Βουδαπέστη, Ζάγκρεμπ, Σεράγεβο και Μόσχα). Κατάγεται από τη Θεσπρωτία. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα από τη δεκαετία του ’60. Τελείωσε το Ζ΄ Νυκτερινό Γυμνάσιο Παγκρατίου.

Έχει κάνει σπουδές πολιτικής επιστήμης (Πάντειος ΑΣΠΕ), νομικών (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο) και μεταπτυχιακές (πολιτολογία, διεθνές δίκαιο, κοινωνιολογία) με υποτροφία FΕS στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Εργάστηκε στην Deutsche Welle, ως πολιτικός συντάκτης στην ΕΡΤ-2, ως αρθρογράφος σε ημερήσιες εφημερίδες (Τα Νέα, Ελευθεροτυπία κ.ά.) και σε εβδομαδιαία φύλλα (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία κ.ά.). Σήμερα γράφει στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», στο περιοδικό «Επίκαιρα» και στην εφημερίδα Θεσπρωτική Ηγουμενίτσας.

Είναι επίσης συγγραφέας πολιτικοεπιστημονικών έργων και λογοτεχνικών δοκιμίων στο περιοδικό (δε)κατα κ.ά. Υπήρξε πολιτικός κρατούμενος στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας. Του έχει απονεμηθεί το Παράσημο του Μεγάλου Αργυρού Σταυρού της Δημοκρατίας της Αυστρίας. Είναι πατέρας δύο παιδιών, του Λευτέρη και της Ιωάννας Ευγενίας.

Από τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του Αυστροβαλκάνια – Από την Κατάρα του Σεράγεβου στη Θύελλα του Κοσόβου.

Το παρόν βιβλίο αφιερώνεται

Στην ιερή μνήμη της Μητέρας μου.

Ευρώπη, η μυθική γυναίκα που αποπλάνησε ο Δίας κι η κοσμογονική ιδέα που μεγαλούργησε αιωνίως. Στον τόπο της έχει υποστεί ανά τους αιώνες ιστορικούς βιασμούς.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Εκδόσεις Λιβάνη: Κατάμεστο το Μέγαρο Μουσικής για το βιβλίο του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου