Ορφέας Αυγουστίδης: Έχω αγκαλιάσει τα κομμάτια που με συνέθεσαν

Ο ταλαντούχος ηθοποιός συμπρωταγωνιστεί με τον Νίκο Κουρή σε θεατρικό του Σαίξπηρ και μιλά για τη δουλειά του, που του δίνει δύναμη και τον κάνει να επιμένει6 Νοεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 4:04 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 6:24 μμ


Ορφέας Αυγουστίδης: Είναι ένας ταλαντούχος άνθρωπος. Πέρα από την αποτελεσματικότητά του στο θεατρικό προσκήνιο, έχει και την ικανότητα να αποκαλύπτεται διαρκώς σαν άγνωστος, να αντιλαμβάνεται τον κόσμο προσηλωμένος στην ευαισθησία και την ομορφιά.

Της Χρύσας Φωτοπούλου

Ο Ορφέας Αυγουστίδης, δηλαδή ένας γηγενής του αθηναϊκού κέντρου, που μιλάει μια υπέροχη γλώσσα και σε λίγες ημέρες θα συμπρωταγωνιστεί με τον Νίκο Κουρή στην «Κωμωδία των παρεξηγήσεων» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου, στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου. «Το έργο είναι από εκείνα που έγραψε ο Σαίξπηρ σε νεαρή ηλικία και στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεσή του να επιδείξει τις ικανότητές του στον λόγο και το χιούμορ. Ο Νίκος Κουρής κι εγώ υποδυόμαστε δύο ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων, που είχαν χωριστεί στη γέννα, όμως η τύχη το έφερε να βρεθούν εν αγνοία τους στην ίδια πόλη. Ο Σαίξπηρ φαίνεται ότι συνεχίζει να αφορά σκηνοθέτες, καλλιτέχνες, αυτούς που θέλουν να συνδέονται με τέτοια κείμενα, τους υποψιασμένους. Μιλάμε για σπουδαία έργα, βαθιά, αρχετυπικά, που παίρνουν θέση απέναντι σε αξίες. Βέβαια, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα ανεβάσματά τους. Η τοποθέτηση του σκηνοθέτη. Προς ποια κατεύθυνση κινείται και μέσα από ποιο πρίσμα», αναφέρει ο Ορφέας Αυγουστίδης στη «Νέα Σελίδα».

Η κωμωδία θέλει ακρίβεια σκέψης

Αυτοί που φέρνουν το χιούμορ σε επίπεδα τέτοια ώστε να σπάνε τις αποστάσεις της ανοικειότητας ακόμη και με τον πιο κρυμμένο άνθρωπο, έχουν σίγουρα βρει και τον τρόπο να συνυπάρχουν και με τον εαυτό τους. «Η κωμωδία και ό,τι συνεπάγεται είναι μια λειτουργία που πρέπει διαρκώς να εξελίσσεται. Πολλοί ταλαντούχοι, που εύκολα πετυχαίνουν διάνα με την πρώτη, μπορούν και να παγιδευτούν. Η κωμωδία θέλει δουλειά, ακρίβεια σκέψης, ρυθμό, ένστικτο, αισθητική. Εμείς, δουλεύοντας πάνω σε αυτό το κείμενο, προσπαθήσαμε να δούμε και τα υλικά της κωμωδίας», συνεχίζει.
Ο Ορφέας Αυγουστίδης είναι ένας ηθοποιός που εργάζεται αδιάλειπτα από το 2005. Σε μια χρονική στιγμή που η τέχνη είναι συνυφασμένη με τη δυσκολία βιοπορισμού αλλά και την ύπαρξη μέσα στο χάος με χαρακτήρα και στίγμα, ο ίδιος αισθάνεται να τα έχει καταφέρει, κι έτσι είναι. Εχει παίξει σίγουρα τον ρόλο του και το γεγονός ότι δεν αντιμετώπισε ποτέ την υποκριτική ως πάρεργο. Της αφοσιώθηκε. «Αφήνω το πράγμα να με κατακλύσει. Σίγουρα είναι και τύχη. Κάποιος, δηλαδή, μπορεί να προσπαθεί για χρόνια και να μην μπορεί να διαχειριστεί την ευκαιρία που θα του δοθεί. Το ότι βιοπορίζομαι από τη δουλειά μου μου δίνει δύναμη αλλά και τη βεβαιότητα ότι αξίζει να επιμένω. Γιατί είναι μεγάλη ανάγκη να νιώθουμε ότι κάτι κάνουμε», σημειώνει στη «Νέα Σελίδα» ο Ορφέας Αυγουστίδης.

Τα Εξάρχεια μ’ ένα ποδήλατο

Εχοντας μεγαλώσει στα Εξάρχεια, έχοντας πάει σχολείο εκεί, έχοντας χαρτογραφήσει τους πιο ένδοξους δρόμους με ένα ποδήλατο, πάνω στα πατίνια των ωραίων, ανέμελων χρόνων, αρνείται να δεχτεί ότι πρόβλημα που αφορά σε αυτές τις γειτονιές θα κρύβεται πάντα κάτω από το χαλάκι. «Αυτό που με στενοχωρεί περισσότερο από όλα είναι ότι πάει να δημιουργηθεί ένα τουριστικό κέντρο. Με τους μόνιμους κατοίκους να υποχρεώνονται να το εγκαταλείψουν. Είναι κάτι που γίνεται σχεδόν στρατηγικά. Είναι πλέον σίγουρο ότι σε λίγα χρόνια δεν θα μένει κανένας στο κέντρο», υποστηρίζει.
«Νιώθω ότι κουβαλάω τα πάντα. Εχω αγκαλιάσει με ωραίο τρόπο τα κομμάτια που με συνέθεσαν: γονείς, παρέες, σχολείο, όνειρα. Δεν μου λείπουν γιατί υπάρχουν ακόμη. Γιατί, όπως και να ’χει, δεν εξαφανίζονται τα πράγματα ακόμη κι αν ολοκληρώνονται», μου είπε λίγα λεπτά πριν τελειώσει η συνομιλία μας, και τότε κατάλαβα ακόμη περισσότερο ότι απέναντί μου είχα έναν άνθρωπο με ανοιχτό μυαλό και καρδιά. Με ανοιχτούς ορίζοντες και πολύ μέλλον. Τίποτε λιγότερο από αυτό.

Info

Η κωμωδία των παρεξηγήσεων, Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, Προφήτη Δανιήλ 3-5 και Πλαταιών, Κεραμεικός. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 18.30, Κυριακή: 20.30. Από 9 Νοεμβρίου.

(φωτογραφία: Petros_Poulopoulos)

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 74 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 4 Νοεμβρίου