Παράξενα και Προσωπικά στην Αγγλικανική Εκκλησία

Απόστολος Κίτσος, Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης παρουσιάζονται και παρουσιάζουν μελοποιημένα ποιήματα αυτό το Σάββατο3 Ιανουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:41 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:41 μμ


Της Χρύσας Φωτοπούλου

«Κάτι παράξενο» θα συμβεί στην Αγγλικανική Εκκλησία αυτό το Σάββατο (5 Ιανουαρίου). Παράξενο αλλά και απόλυτα συνεπές στις φωτιές που ανάβει η θέληση της παραμονής σε ένα σύμπαν χωρίς κακέκτυπα. Πιο συγκεκριμένα, ο Απόστολος Κίτσος, ο Μιχάλης και o Παντελής Καλογεράκης παρουσιάζουν μελοποιημένα ποιήματα από τους δίσκους «Κάτι Παράξενο» και «Προσωπικό» που κυκλοφορούν από τη Μικρή Άρκτο, καθώς και ανέκδοτο υλικό που προκύπτει από την εργασία τους στην ποίηση και τη μουσική. Πλαισιωμένα, φυσικά, από τραγούδια του ελληνικού και του διεθνούς ρεπερτορίου που έχουν παίξει κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της αισθητικής και της τεχνικής τους. Από τον Μάνο Χατζιδάκι στους Beatles κι από τον Γιάννη Σπανό ως τον Βασίλη Τσιτσάνη. Αλλά πού είναι το παράξενο; Μάλλον πουθενά. Παρά τη συστέγαση τόσο διαφορετικών ποιητικών κόσμων. Η ποίηση των Μιχάλη Γκανά, Αριστέας Παπαλεξάνδρου, Αχιλλέα Παράσχου, Νίκου Σαραντάκου και Μάνου Χατζιδάκι γίνεται ένας ενιαίος δρόμος αφήγησης μέσα από το βλέμμα, τη γνώση και την ευγνωμοσύνη των Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη και του Απόστολου Κίτσου.

Ερώτηση πρώτη για να έχουν σαφή εικόνα όσοι το Σάββατο είναι αποφασισμένοι για κατάνυξη και συμμετοχή. «Το Σάββατο ο κόσμος θα ακούσει τον δίσκο μας, το “Κάτι Παράξενο”, από την αρχή μέχρι το τέλος, σε μια “εκκλησιαστική” εκδοχή για πιάνο, πνευστά, εκκλησιαστικό όργανο και χορωδία. Θα ακούσει επίσης τραγούδια από το “Προσωπικό” των Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη, νέο ακυκλοφόρητο υλικό μας από μελλοντική δουλειά μας αλλά και τραγούδια που αγαπάμε και θέλουμε να μοιραστούμε», λέει στη «Νέα Σελίδα» ο Απόστολος. «Μελοποιημένα ποιήματα και τραγούδια που αγαπάμε και πιστεύουμε πολύ. Μια παράσταση που είμαστε εμείς», συμπληρώνει ο Μιχάλης. «Μελοποιημένα ποιήματα σε μουσική του αδελφού μου και αγαπημένα μας τραγούδια», συνοψίζει ο Παντελής.

Παράξενος είναι αυτός που δεν μοιάζει με ό,τι μας είναι γνωστό και οικείο.

Aπόστολος: «Αν δεν είναι κάτι παράξενο, είναι βαρετό».

Παντελής: «Κάπου διάβασα: “Σε οποιοδήποτε επιστημονικό πεδίο, εντόπισε το πιο παράξενο πράγμα και εξερεύνησέ το”».

Μιχάλης: «Συμβαίνουν διαρκώς παράξενα πράγματα τα οποία ή που τα προσπερνάς ή που τα αγκαλιάζεις».

Ο εμπνευσμένος λέει με θάρρος: «Θα συνθέτω μέχρι να αποσυντεθώ». Ρωτώντας την τριανδρία για τις εστίες της έμπνευσης, πήρα τις εξής απαντήσεις:

Ο Απόστολος κατευθείαν από τις ρομαντικές πατρίδες των ανυπότακτων: «Προσωπικά, μου αρέσει να βρίσκω την ομορφιά και την έμπνευση εκεί όπου άλλοι θεωρούν πως δεν υπάρχει. Ακόμα και στην πιο λερή και αποκρουστική γωνιά της Αθήνας κρύβεται ένα διαμάντι που περιμένει να το ανακαλύψεις». Τον Παντελή τον εμπνέουν πάντα οι λέξεις: «Εμπνέομαι από τα πάντα και από τίποτα. Μια νέα γνωριμία, μια νέα αρχή, ένα τεράστιο τέλος, ένα πλατύ χαμόγελο αλλά ακόμα και από το σκοτάδι, τη σιωπή. Μπορώ να αναφέρω πολλά. Ενώ στην πραγματικότητα είναι η ζωή ολόκληρη». Έπειτα από αυτή την απάντηση του Μιχάλη ακολουθεί διάλειμμα τρεισήμισι λεπτών. Οσο διαρκεί το τραγούδι «Είμαι αητός χωρίς φτερά».

Ας μιλήσουμε και για σχέδια. Κάθε έναρξη θέλει και τα ανάλογα γλέντια.

Μιχάλης: «Εύχομαι να παραμείνω ενεργός, υγιής, ήρεμος και με φαντασία».

Παντελής: «Σχεδιάζω έναν νέο τρόπο ποιητικής έκφρασης. Το ίδιο σχέδιο με πέρσι και πρόπερσι, ωστόσο τα σχέδια δεν αξίζουν τίποτα. Η διαδικασία του σχεδιασμού είναι το παν».

Απόστολος: «Να ξεκινήσω να φτιάχνω σιγά σιγά τον επόμενό μου δίσκο, νιώθω μια τεράστια δημιουργική ανάγκη, και να τελειώσω το μεταπτυχιακό μου».

Και μια αναφορά σε ό,τι έχει παρέλθει:

Μιχάλης: «Από το 2018 κρατώ τα λάθη μου όλα. Και όλα όσα δεν έχω ακόμα ολοκληρώσει μέσα στο ’18 και περιμένουν ανολοκλήρωτα και διψασμένα το 2019».

Απόστολος: «Τις πολύ όμορφες στιγμές που μας χάρισε η κυκλοφορία του πρώτου μας δίσκου θα θυμάμαι πάντα. Για μένα ήταν μια μεταβατική χρονιά το 2018, οπότε θα τη θυμάμαι για τη μελαγχολία του τέλους μιας εποχής και τη χαρά για την αρχή μιας νέας με όλα τα καινούρια και συναρπαστικά που έφερε».

Παντελής: «Ένα πανέμορφο καλοκαίρι. Αυτό μου έμεινε».

Η τέχνη είναι ένας τρόπος. Και όταν αιφνιδιάζει την πραγματικότητα είναι τέλειο οξυγόνο. Να μια άξια κατακλείδα μετά από μια συνομιλία με καλλιτέχνες που ξέρουν ακριβώς πού πάνε, τι κάνουν και πώς να αγαπούν.

 

Info

«Κάτι παράξενο»

Ερμηνεύουν: Απόστολος Κίτσος, Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης

Μαζί τους οι μουσικοί: Χάρης Σταυρακάκης (πιάνο), Αλέξης Στενάκης (κλαρινέτο, σαξόφωνο), Όλγα Ανδρονίκου (εκκλησιαστικό όργανο)

Σχεδιασμός φωτισμού: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου

Σχεδιασμός ήχου: Θάνος Καλέας

Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου

Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα

Ημερομηνία: Σάββατο 5 Ιανουαρίου, 21.00