Πέθανε ο σκηνοθέτης Σταύρος Καπλανίδης16 Νοεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 4:17 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 4:25 μμ


Έφυγε από τη ζωή, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ο σκηνοθέτης Σταύρος Καπλανίδης, μετά από σύντομη πάλη με τον καρκίνο.

Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει την Τρίτη στις 11:00 στο νεκροταφείο Ζωγράφου.

Ο Σταύρος Καπλανίδης είχε σπουδάσει κινηματογράφο στη Γαλλία. Zούσε και εργαζόταν στο Παρίσι έως το 1975 που επέστρεψε στην Eλλάδα.

Είχε εργαστεί σαν βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές ελληνικές και ξένες παραγωγές («Mεγαλέξανδρος» του Θόδωρου Aγγελόπουλου, «Λούφα και παραλλαγή» του Nίκου Περάκη, Fedora του Billy Wilder, Midnight express του Alan Parker κ.α.).

Επίσης συνεργάστηκε με την Ανιές Βαρντά, τον Σταύρο Τορνέ, τον Σταύρο Τσιώλη τον Δήμο Αβδελιώδη και άλλους.

Ταινίες του όπως, «Les Amants Terribles (Οι τρομεροί εραστές)«, «O Λούσιας», Tα πουλιά εδώ δεν πετούν…», «Σταύρος Tορνές O φτωχός κυνηγός του νότου» διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το ντοκιμαντέρ του «Play it again Χρήστο» για τον Χρήστο Βακαλόπουλο απέσπασε το Βραβείο κοινού στο 9ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2007.

Επίσης, γύρισε σε μίνι τηλεοπτική σειρά τον Λούσια του Νίκου Χουλιαρά το 2009.

Τελευταία του ταινία «Η Καντίνα», κωμωδία ( 2009).

Ο Σταύρος Καπλανίδης είχε διατελέσει μέλος του Δ.Σ. της Eταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Kινηματογραφίας του YΠΠO και του Δ.Σ. του Eλληνικού Kέντρου Kινηματογράφου.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Θλίψη: Νεκρή βρέθηκε γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια