Σκορίνης στη «Νέα Σελίδα»: Αιτία γραφής και η τραγωδία των προσφύγων

Ο συγγραφέας του «Οπου κι αν πας να μην χαθείς», που παρουσιάζεται επίσημα στις 3 Δεκεμβρίου, αναφέρεται σε καταστάσεις που αποτέλεσαν έμπνευση, σε γεγονότα που συνθέτουν την ιστορία αλλά και σε αδιέξοδα της ζωής20 Νοεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 2:30 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 2:30 μμ


Στο νέο βιβλίο του Νίκου Σκορίνη «Oπου κι αν πας να μην χαθείς» (εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη) ο κεντρικός ήρωας παραμένει έως το τέλος ανυπότακτος κι επίμονος στην ισχυρή του θέληση να αλλάξει τον κόσμο.

Της ΡΕΝΑΣ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

[email protected]

Τα μεικτά υλικά της ζωής, από την ανθρωπιά και την αγάπη μέχρι το χυμένο αίμα, όλα διατρέχουν τον θεματικό άξονα του μυθιστορήματος, το οποίο ο συγγραφέας χαρακτηρίζει βαθιά κοινωνικό και ανθρώπινο. Οι αναγνώστες μοιραία θα βρεθούν αντιμέτωποι με την κοινή μοίρα και τα κοινά βιώματα, βλέποντας και οι ίδιοι την καλύτερη εκδοχή του κόσμου ως τον μείζονα λόγο για διαρκή και έμπρακτο αγώνα.

Κύριε Σκορίνη, μετά τους «Ακύμαντους» ένα νέο βιβλίο που φέρει την υπογραφή σας είναι γεγονός. Πώς προέκυψε το μυθιστόρημα με τον ευρηματικό τίτλο «Οπου κι αν πας να μην χαθείς»;

Ο Νίτσε έλεγε «αυτοί που έχουν ένα γιατί για να ζουν μπορούν να αντέξουν σχεδόν οποιοδήποτε πώς». Η ζωή για τους περισσότερους ανθρώπους είναι δύσκολη. Σπανίως έρχεται όπως τη θέλουμε. Είναι στιγμές που φτάνουμε στα όρια της ψυχολογικής μας αντοχής. Μία όμως είναι η ζωή και δεύτερη δεν υπάρχει για να την εγκαταλείψεις με κατεβασμένα τα χέρια. Σχεδόν πάντα υπάρχει ένα μονοπάτι διαφυγής από τα αδιέξοδά μας. Αυτό. Να δίνουμε ολομέτωπα τις μάχες μας όταν χρειάζεται. Πάντα δίνω ιδιαίτερη σημασία στους τίτλους των βιβλίων μου. Τον έψαχνα έναν χρόνο. Αρχικά είχα επιλέξει το «Περιπλάνηση».

Η πλοκή της ιστορίας εκτυλίσσεται σε μια άλλη εποχή ή έχουμε κάθε λόγο να μιλάμε για ένα μυθιστόρημα με θεμέλια στο παρόν και μόνο;

Η ιστορία ενός κεντρικού ήρωα από τη γέννησή του μέχρι τον τελευταίο του σταθμό, σε μια διαρκή περιπλάνηση που τα έχει ζήσει όλα. Τα καλά και τα άσχημα. Από το 1949 μέχρι το 2012. Μαζί του οι φίλοι και οι μεγάλοι του έρωτες συμπλέουν στις δραματικές επιλογές του, στην Ελλάδα και σε αρκετές άλλες χώρες. Ασυμβίβαστος μέχρι τέλους για έναν καλύτερο κόσμο, απέναντι σε έναν άλλο μουντό κόσμο που τον ξεπερνά. Επίκαιρο όσο ποτέ, χωρίς όμως να χάνονται τα παιδικά μας χρόνια που πάντα μας ακολουθούν, ίσως και να μας οδηγούν.

Το έργο ενός συγγραφέα το πυροδοτούν αιτίες και αφορμές. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο στην προκειμένη περίπτωση;

Οι αιτίες πολλές, η αφορμή μία. Θα το καταλάβετε μόλις το διαβάσετε. Να σας πω μια αιτία. Η επαναλαμβανόμενη τραγωδία των αμέτρητων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών εξαιτίας των γεωπολιτικών και όχι μόνο ανταγωνισμών των γνωστών μεγάλων δυνάμεων και της παγκόσμιας οικονομικής ολιγαρχίας.

Ενα διαρκές έγκλημα πολέμου με παγκόσμια συγκάλυψη και υποκρισία. Είμαστε μια χώρα με διαχρονική μεταναστευτική εκροή τις δεκαετίες του ’50, ’60, ’70 και, φυσικά, την τελευταία οκταετία. Αλλά και τους δικούς μας πρόσφυγες εισροής. Σήμερα είμαστε πρώτη χώρα εισδοχής με τα γνωστά τεράστια προβλήματα. Τι φταίνε οι απλοί ξεριζωμένοι άνθρωποι; Εκατομμύρια. Η ντροπή του 21ου αιώνα δυστυχώς.

Πρόκειται για πολιτικό μυθιστόρημα; Πεδίο γνώριμο για εσάς, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας τους «Ακύμαντους».

Είναι ένα μυθιστόρημα βαθιά κοινωνικό, ανθρώπινο, με πολλή αγάπη αλλά και πολύ αίμα. Ετσι όπως ακριβώς παίζεται και η παράσταση της ζωής. Μεγάλοι έρωτες, πιο μεγάλες συγκρούσεις, μεγάλα και μικρά όνειρα. Ελπίδες και μεγάλες απογοητεύσεις. Η ζωή του κεντρικού πρωταγωνιστή είναι ο αντικατοπτρισμός της ζωής εκατοντάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας. Φυσικά έχει και πολιτική χροιά, αφού όλα σχεδόν απορρέουν εξ αυτής ή εκ Θεού κατά πολλούς. Καταγράφονται επίσης αρκετά ιστορικά, εθνικά και διεθνή γεγονότα.

Η ιστορία κατά πόσο είναι αληθινή, αν είναι;

Ολες οι ιστορίες αληθινές δεν είναι;

Είστε φειδωλός και το βρίσκω λογικό, μια και το βιβλίο δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη.

Κάπως έτσι. Να το δείτε και να το διαβάσετε πρώτα και τότε σας υπόσχομαι να τα πούμε όλα.

Πότε και πού θα γίνει η παρουσίαση;

Είστε καλεσμένη, όπως και οι αναγνώστες και αναγνώστριές σας, την Τρίτη 3 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 128 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Ιωάννης Παπαζήσης: Αποκάλυψε στη «Νέα Σελίδα» γιατί απείχε από την τηλεόραση