Τζόκερ: Ποιος αποφασίζει για την ακαταλληλότητα των ταινιών στο σινεμά (video)21 Οκτωβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:04 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:05 μμ


Μεγάλο σάλο έχει προκαλέσει η επέμβαση της αστυνομίας για την απομάκρυνση ενηλίκων από τις αίθουσες κινηματογράφων όπου προβάλλεται η ταινία «Τζόκερ».

Το φιλμ που έχει σπάσει ταμεία σε όλη την Ευρώπη, έχει σημανθεί στην Ελλάδα ως ακατάλληλο για ανηλίκους, κάτι που δεν ισχύει για άλλες χώρες. Ποιος, όμως, είναι αυτός που αποφασίζει για το αν μια ταινία είναι κατάλληλη για παιδιά ή όχι;

Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ορίσει μια επιτροπή καταλληλότητας, η οποία απαρτίζεται και από υπαλλήλους του Υπουργείου, και από μέλη της κινηματογραφικής κοινότητας. Πριν από την προβολή κάθε ταινίας στην κινηματογραφική αίθουσα, πρέπει να υποβάλλεται από τον παραγωγό ή τον διανομέα της αίτηση στη Διεύθυνση Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να αξιολογηθεί η καταλληλότητά της για προβολή σε ανηλίκους.

Η αξιολόγηση από την αρμόδια επιτροπή καταλήξει σε μια από τις εξής κατηγορίες:

  • κατάλληλη για όλους
  • κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 12 ετών
  • κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 15 ετών
  • ακατάλληλη για ανηλίκους

Σε όποιον επιτρέπει την είσοδο σε ανηλίκους, ο νόμος προβλέπει χρηματικό πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 ευρώ, ενώ από 500 έως 5.000 ευρώ αν αυτό γίνεται αμέλεια. Όπως αναφέρουν δικαστικοί, τα παιδιά και οι γονείς τους δεν έχουν κυρώσεις.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Μενδώνη: Καταδικάζω απόλυτα τον χειρισμό – Οι υπάλληλοι κινήθηκαν αυτοβούλως (video)