Βάσω Καβαλιεράτου: «Ο καλλιτέχνης πρέπει να προσπαθεί ν’ αλλάξει τον κόσμο»15 Φεβρουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 6:12 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:04 μμ


Κατεβαίνει τη Θαρύπου σαν κορίτσι από το Νόρσεπινγκ. Στη γωνία με την Αντισθένους στρίβει, μπαίνει μέσα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, παραγγέλνει πορτοκαλάδα χωρίς ανθρακικό, έξω μποφόρ και κρύο, έχει χιούμορ, είναι πιο ξανθιά από πέρσι, ο λατρεμένος της Τομ Γουέιτς είναι μεγαλύτερός της ακριβώς τριάντα χρόνια και τοξότης, δεν γνωριζόμαστε, αλλά γνωριζόμαστε.

Της Χρύσας Φωτοπούλου

Τη λένε Βάσω Καβαλιεράτου. Γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι ηθοποιός γιατί αυτό ήθελε. Το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στη μικρού μήκους ταινία «Γάτα εξ ουρανού» της Δήμητρας Νικολοπούλου στο Φεστιβάλ Δράμας. Αυτόν τον καιρό πρωταγωνιστεί σε «μια οικολογική κωμωδία για την τραγωδία της οικονομίας», στο «Μυγοφαές» του Ζουάν Γιάγκο σε σκηνοθεσία της Ομάδας AbOvo, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Ποιος ανακάλυψε αυτό το τρελό κείμενο; τη ρωτάω. «Το κείμενο το ανακάλυψε η Μαρία Χατζηεμμανουήλ, που είναι και η μεταφράστριά του. Μας πήρε ένα τηλέφωνο το καλοκαίρι και μας είπε ότι έχει στα χέρια της ένα πραγματικό διαμάντι, που ταιριάζει πολύ στην ομάδα. Μαζευτήκαμε στο σπίτι της και η Μαρία μάς έκανε επιτόπου μετάφραση από τα ισπανικά. Έπαιξε τόσο καλά όλους τους ρόλους που ενθουσιαστήκαμε! Με το που τελείωσε, ξέραμε ότι αυτό το έργο έπρεπε να το ανεβάσουμε. Ήταν ένα μεγάλο δώρο και την ευχαριστούμε γι’ αυτό».

Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία

Γιώργος Αγγελόπουλος, Γιάννης Σαρακατσάνης, Σωσώ Χατζημανώλη και η ίδια, που στην παράσταση υποδύεται τη Μαρία. Τη δυναμικότατη Μαρία που ξέρει από οικονομετρικές μεθόδους και έρευνες, αλλά και πώς να ελέγχει τον ενθουσιασμό του συντρόφου της. Μια αφρικανική παροιμία λέει: «Αν θες να πας μακριά, πήγαινε με άλλους». Η ομάδα AbOvo τα καταφέρνει πολύ καλά.

Με ή χωρίς βεβαιότητες δεν κάνει πίσω κανείς. Άπειρες συζητήσεις, συν-αποφάσεις, συν-σκηνοθεσίες. «Με τους AbOvo είμαστε πολλά χρόνια μαζί κι έτσι έχουμε έναν κώδικα επικοινωνίας κι έναν τρόπο δουλειάς. Αυτή βέβαια είναι η πρώτη φορά που δεν δουλεύουμε πάνω σε δικό μας κείμενο κι έτσι τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Πριν μπούμε στη διαδικασία της πρόβας, κάναμε πολλές αναγνώσεις, συζητήσαμε για τους χαρακτήρες και πήραμε κάποιες γενναίες αποφάσεις σε σχέση με τον σκηνικό χώρο. Τα υπόλοιπα ήρθαν μέσα από τις πρόβες. Όλοι προτείναμε πράγματα, δοκιμάσαμε πολλά, πετάξαμε ακόμα πιο πολλά και φτάσαμε στο τελικό στάδιο της παράστασης. Σε αυτή τη διαδικασία είχαμε και την πολύτιμη βοήθεια των συνεργατών μας που ήταν δίπλα μας από την πρώτη στιγμή.Το σίγουρο είναι ότι έχοντας το κείμενο, η δουλειά μάς φάνηκε πιο εύκολη. Συνειδητοποιήσαμε ότι στα δικά μας έργα το μεγαλύτερο κομμάτι των προβών και του χρόνου έφευγε στην ανασυγκρότηση του κειμένου και στη σωστή διαχείρισή του. Άλλωστε, στο devised theatre, που εμείς δουλεύαμε ως τώρα, το κείμενο προκύπτει από μια πληθώρα αυτοσχεδιασμών που τώρα δε χρειάστηκαν, τουλάχιστον όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία που νομίζω έβαλε την ομάδα σε μια άλλη κατάσταση» αναφέρει η Βάσω Καβαλιεράτου στο neaselida.gr.

Το «Μυγοφαές» (πρωτότυπος τίτλος: FAIRFLY) ανέβηκε για πρώτη φορά στη Βαρκελώνη το 2017, με μεγάλη επιτυχία, κερδίζοντας δύο βραβεία MAX για καλύτερο συγγραφέα και για καλύτερο έργο-αποκάλυψη. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο και ιδιοφυές έργο και η Ελλάδα είναι μόλις ο δεύτερος σταθμός του. Μέχρι στιγμής, οι παραστάσεις θεωρούνται πετυχημένες.

Η αίθουσα κάθε φορά είναι γεμάτη από κόσμο. Από κόσμο που γελάει και ανατριχιάζει ταυτόχρονα. Άνθρωποι που το μέτωπό τους ιδρώνει την ίδια στιγμή που οι ήρωες αγανακτούν και προφέρουν τις λέξεις «απόλυση» και «περικοπές». «Το αθηναϊκό κοινό δείχνει να αγαπάει το έργο όπως κι εμείς. Μέχρι τώρα οι παραστάσεις σημειώνουν μεγάλη επιτυχία κι αυτά που ακούμε από τον κόσμο είναι πολύ ενθαρρυντικά. Πρόκειται άλλωστε για ένα ευφυές κείμενο, πολύ σύγχρονο και επίκαιρο. Νομιζω ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των ανθρώπων σήμερα δυσανασχετεί με τις συνθήκες εργασίας και ονειρεύεται να ξεκινήσει κάτι δικό του. Το «Μυγοφαές» είναι ακριβώς αυτό και ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει» υποστηρίζει.

Μου θυμίζει τη Μαρία, την ηρωίδα της. Αν μου δείξει σελίδες του ημερολογίου της ίσως πέσει το μάτι μου πάνω σε φράσεις τύπου «Το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που πιστεύουν στα όνειρά τους», «Μόνο στα όνειρά μας είμαστε ελεύθεροι. Τον υπόλοιπο καιρό χρειαζόμαστε μισθούς».

«Είμαι από τους τυχερούς ανθρώπους που ακολούθησαν το όνειρό τους και βρίσκονται εκεί που θέλουν να είναι. Κι αυτό από μόνο του είναι δύναμη. Όσες φορές αισθάνθηκα το αντίθετο, ήταν γιατί εγώ δεν πίστευα στον εαυτό μου κι ένιωθα ότι δεν ειμαι αρκετή για ό,τι ακολουθεί. Νομίζω ότι είναι και αυτό κομμάτι της δημιουργικής διαδικασίας ενός καλλιτέχνη που τελικά τον δυναμώνει και τον εξελίσσει».

Ο καλλιτέχνης είναι εκπαιδευμένος να επιμένει

Όσο διαρκεί η παράσταση, αναβοσβήνει η φράση «γιατί είναι τόσο δύσκολο να αλλάξει ο κόσμος»; Ποιο είναι το κύριο συναίσθημα που φέρει ο καλλιτέχνης ο οποίος είναι διαρκώς παρών και δεν εγκαταλείπει τη θέλησή του να αλλάξει τον κόσμο; Με ποιες λέξεις θα απαντούσες στην κόρη σου αν ήταν ήδη έφηβη; «Η επιμονή, ο ζήλος και η πεποίθηση ότι μια μέρα θα τα καταφέρει. Ο καλλιτέχνης είναι εκπαιδευμένος να επιμένει και μέσα από την τέχνη του να δηλώνει παρών και να προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο. Και το σίγουρο είναι ότι όσο επιμένει, μια μέρα θα τα καταφέρει. Η αλλαγή θα γίνει έστω κι αν ένας θεατής μετακινηθεί. Αυτό άλλωστε είναι και το μεγαλείο της τέχνης».

Το «Μυγοφαές» είναι μια παράσταση για τις start-up, για το innovation, για το entrepreneurship και για όλες αυτές τις άγνωστες λέξεις που υπόσχονται επιτυχία.

Όλοι είναι υπέροχοι.
Οι μουσικές και τα λόγια των τραγουδιών είναι του Φοίβου Δεληβοριά. Μελωδικές διαφημίσεις για παιδικές τροφές από προνύμφες μύγας. Η εξπρεσιονιστική φόρα του Δεληβοριά είναι η δύναμη της αμεσότητάς του. Πάντα.

Info
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Ομάδα AbOvo
Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς
Σκηνικά-Κοστούμια: Κατερίνα Καλφόγλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτης: ΣτέφανοςΑχιλλέως
Επιμέλεια κίνησης: Ντανιέλα Πισιμίση
Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Αγγελόπουλος, Βάσω Καβαλιεράτου, Γιάννης Σαρακατσάνης, Σωσώ Χατζημανώλη

Θέατρο του Νέου Κόσμου
Δευτέρα – Τρίτη