Ζαν – Πωλ Ντενιζόν: Την δική μου ελευθερία την εξέλιξα μέσω της τέχνης10 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 8:49 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:53 μμ


Ο Γάλλος ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Ζαν – Πωλ Ντενιζόν, βοηθός του Πίτερ Μπρουκ για μια δεκαετία περίπου είναι ένας διανοούμενος, με βαθιά οπτική και ρίζες στο ελεύθερο έδαφος των κλασικών.

Λατρεύει την Αθήνα και για μια ακόμη φορά φρόντισε να περάσει αρκετό χρόνο στο κέντρο της, σκηνοθετώντας το έργο του «Περαστική», που παίζεται για δεύτερη χρονιά στο «Εκστάν», με τον Γιάννη Σταματίου και την Ελένη Παπαχριστοπούλου επί σκηνής.

Ένα ζευγάρι συναντιέται μετά από είκοσι χρόνια. Εκείνος συγγραφέας, εκείνη ηθοποιός. Μια σχέση κάτω από το βάρος του χρόνου. Η ζωή τους ανάμεσα στο τώρα, το άλλοτε και το γήρας που πλησιάζει. Μια ιστορία καθημερινή και πανανθρώπινη για την αγάπη και την επιστροφή, την συνάντηση, αλλά και την εκ νέου αναχώρηση.

Ο Ντενιζόν είναι ένας υπέροχος συνομιλητής. Οι απαντήσεις του συνθέτουν μια ενιαία αφήγηση, με χιούμορ και ευαισθησία. Μια ήρεμη δύναμη που έχει τον τρόπο να μην εξαντλείται ποτέ.

– Όταν έγραφα την «Περαστική», ήθελα να μιλήσω επί της ουσίας για τα προβλήματα της ζωής. Για την ίδια την ζωή, τον θάνατο, την αγάπη, τον έρωτα. Πώς μπορούμε, με λίγα λόγια, να ζήσουμε. Ο καθένας όμως ξέρει πώς να ζήσει.

– Οι ήρωες του έργου είναι ένας συγγραφέας και μια ηθοποιός. Ο συγγραφέας, λόγω της θέσης που υπηρέτει, έχει χρέος να μελετά για να μπορεί να μιλάει για ό,τι προκύπτει. Η ηθοποιός έχει, εξ’ ορισμού, περισσότερη επαφή με την αίσθηση της ελευθερίας. Γι’ αυτό και τοποθέτησα αυτά τα δύο πρόσωπα μαζί.

– Σε κάθε σχέση, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να φερόμαστε έξυπνα. Διαφορετικά, η σχέση είναι μια διαρκής διαδικασία που πρέπει να δουλεύουμε. Προσωπικά, έχω κάνει πολλά και τεράστια λάθη. Είμαι της άποψης ότι για να μάθει κανείς πρέπει πρώτα να καταστρέψει. Γενικά, φανταζόμαστε την ζωή μας ωραία και διαυγή. Είμαστε όμως ανίκανοι να την κάνουμε έτσι.

– Μπορεί να μην είμαστε ελεύθεροι, αλλά μπορούμε να είμαστε επαναστάτες. Δεν μπορεί όμως ένας άνθρωπος να είναι ολοκληρωτικά ελεύθερος. Είμαστε γεμάτοι από μικρές φυλακές, αδυναμίες και δειλίες. Είμαστε ελεύθεροι μόνο σε ορισμένα πεδία. Είμαι τυχερός γιατί την δική μου ελευθερία την εξέλιξα μέσω της τέχνης. Με το να είμαι ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, παιδαγωγός.

– Υπάρχει ένα πράγμα, για το οποίο δεν μιλάμε ποτέ, κι αυτό είναι η απόκρυφη σχέση που έχουμε με το σώμα μας. Οι άνθρωποι που κάνουν ψυχανάλυση και που λένε τα πάντα, μετά είναι χαμένοι. Δεν έχουν κρατήματα. Ο Γκροτόφσκι έλεγε ότι ο ηθοποιός πρέπει να είναι ένας άγιος, γιατί πρέπει να δίνει τα πάντα. Κάποτε, ήρθε να παίξει με εμάς, στο θέατρο του Πίτερ Μπρουκ και ήταν κάτι φοβερό. Γιατί ήθελε να δώσει τα πάντα, αλλά δεν είχε συνειδητοποιήσει ένα πράγμα: όταν δίνουμε τα πάντα, δεν έχουμε μετά τίποτε άλλο να δώσουμε. Προσπαθούσε συνεχώς να βρει νέα πράγματα και για να βρει κανείς τα καινούρια, πρέπει -κατά τον Γκροτόφσκι- να ζει έντονα. Έπινε λοιπόν και κάπνιζε πολύ. Και απελπιζόταν εύκολα σε κάθε ερωτική απογοήτευση. Μια μέρα δεν ένιωθε καλά. Ήταν πενήντα ετών. Ο γιατρός του είπε «αν συνεχίσεις έτσι, θα πεθάνεις σε πέντε χρόνια». Και πέθανε σε πέντε χρόνια. Ο Γκροτόφσκι ήθελε διακαώς να δημιουργήσει τόσα και τόσα πράγματα. Δεν ήξερε όμως ότι ήταν δέσμιος ορισμένων ιδεών.

– Ο Πίτερ Μπρουκ είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος. Ένας σπουδαίος σκηνοθέτης. Με βοήθησε να εξελιχθώ. Ό,τι μας συμβαίνει, αφήνει τα ίχνη του σε εμάς. Του χρωστάω ένα μεγάλο «ευχαριστώ». Είναι προφανές ότι δεν τον είδα ποτέ ως απόστολο. Γιατί ήξερα από πολύ νέος ότι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από τους απόστολους.

*Info
«Η περαστική»
Συγγραφέας: Ζαν Πωλ Ντενιζόν
Σκηνοθεσία: Ζαν Πωλ Ντενιζόν
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Σταματίου, Ελένη Παπαχριστοπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Μπέτυ Λυρίτη
Μουσική: Γιάννης Ιωάννου

Θέατρο Εκστάν: Καυταντζόγλου 5
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6977359312

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 20.30
(έως 20 Απριλίου 2020)
Διάρκεια: 1 ώρα και 45 λεπτά
Εισιτήρια: 12€, 8€ (γκρουπς, φοιτητές, άνεργοι)

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Μέγαρο Μουσικής: Ο Νικόλαος Πιμπλής νέος πρόεδρος