Έντιθ Κάβελ: Το τιμώμενο πρόσωπο πίσω από το σημερινό Goodle doodle (video)4 Δεκεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 9:14 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:14 πμ


Η Google αποφάσισε με το σημερινό doodle να τιμήσει την Έντιθ Κάβελ (Edith Louisa Cavell), μια γυναίκα με καταγωγή απ’ τη Βρετανία, η οποία ήταν σπουδαία νοσοκόμα και πατριώτισσα.

Η Έντιθ Κάβελ ήταν μια γυναίκα που έμεινε γνωστή για το αστείρευτο κουράγιο και το θεραπευτικό της καθήκον κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου έσωσε τις ζωές στρατιωτών από όλες τις πλευρές, χωρίς να κάνει εθνικές και πολιτικές διακρίσεις, καταφέρνοντας να απελευθερώσει περίπου 200 συμμάχους στρατιώτες από το γερμανοκρατούμενο Βέλγιο.

Η ηρωική της στάση στοίχισε την ίδια της τη ζωή και την ελευθερία, αφού τότε συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε στρατοδικείο, αντιμέτωπη με την κατηγορία εσχάτης προδοσίας, η οποία την καταδίκασε σε θάνατο.

Η χαρακτηριστική ρήση της Έντιθ Κάβελ «ο πατριωτισμός δεν είναι αρκετός» έμεινε στην ιστορία και αποτελεί σημαντικό ενθύμιο της μεγαλοψυχίας και του δυναμισμού της.

Δείτε το σχετικό βίντεο: