Έτσι θα είναι οι παρουσιαστές ειδήσεων του μέλλοντος – Δείτε τι κατασκεύασαν στην Κίνα (video)8 Νοεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 5:18 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:18 μμ


Σε μία πρωτοποριακή ανακάλυψη προχώρησαν οι Κινέζοι επιστήμονες σε συνεργασία με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Παρουσίασαν τους παρουσιαστές ειδήσεων του μέλλοντος. 

Έναν εικονικό παρουσιαστή ειδήσεων, προϊόν ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την κινεζική μηχανή αναζήτησης Sogou, παρουσίασε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, «XINHUA».

Χάρη στο άψογο κοστούμι του, και παρά την ελαφρώς ρομποτική φωνή του, όταν τον βλέπει κανείς στην οθόνη, δεν είναι εύκολο να τον ξεχωρίσει από έναν άνθρωπο παρουσιαστή. Ο εικονικός παρουσιαστής, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο, μπορεί να εκφωνήσει κείμενα εξίσου φυσικά με έναν επαγγελματία δημοσιογράφο παρουσιαστή ειδήσεων.

Μιλά αγγλικά και κινέζικα

Ο εικονικός δημοσιογράφος έχει δημιουργηθεί σε δύο εκδοχές, μία αγγλόφωνη και μια κινεζόφωνη, με διαφορετικά πρόσωπα η κάθε μία, σύμφωνα με το BBC.

Μπορεί να «δουλέψει» 24 συνεχόμενες ώρες, πράγμα που, κατά το XINHUA, «θα μειώσει τα κόστη παραγωγής». Το πρακτορείο επεσήμανε ότι ο εικονικός παρουσιαστής θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για να παρουσιάζει αμέσως έκτακτες ειδήσεις.

Παρά τη ρομποτική φωνή, μοιάζει με αληθινό άνθρωπο

Η φωνή του «συναδέλφου» δημοσιογράφου, οι κινήσεις των χειλιών του και οι εκφράσεις του προσώπου του δημιουργούνται από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο έχει προηγουμένως εκπαιδευθεί με βάση βίντεο από πραγματικούς παρουσιαστές του πρακτορείου.

Το κατά πόσο ένας τέτοιος «δημοσιογράφος» θα ικανοποιεί το κοινό, μένει να φανεί. Καθώς επίσης και ποιές επιπτώσεις μπορεί να έχει γενικότερα για το επάγγελμα του δημοσιογράφου.

Δείτε τον σε ένα δοκιμαστικό δελτίο:

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: «Κράσαρε» υπολογιστής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού