Κινητά: Προσοχή – Διαγράψτε αμέσως αυτή την εφαρμογή24 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 11:21 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:46 πμ


Κινητά: Ανησυχία έχει προκαλέσει σε εκατομμύρια χρήστες η έρευνα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία κατηγορούν τη δημοφιλή εφαρμογή μηνυμάτων ToTok πως λειτουργεί ως κατασκοπευτικό εργαλείο για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 

Μετά τη δημοσίευση σχετικού ρεπορτάζ από τους «New York Times», τόσο η πλατφόρμα της Google, PlayStoreόσο και η πλατφόρμα της Apple, AppStore απέσυραν την εφαρμογή ToTok, καθώς σύμφωνα με τους New York Times η εφαρμογή χρησιμοποιείται για «μαζική επιτήρηση» και «παραβιάζεται η ιδιωτικότητα των χρηστών».

d

Όπως αναφέρεται σε μία σειρά από ρεπορτάζ, στους Times, στο BuzzFeed News και άλλα, η εφαρμογή ToTok κυκλοφορεί μόλις λίγους μήνες αλλά σε αυτό το διάστημα συγκέντρωσε προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών, ανά τον κόσμο, αν και ο μεγαλύτερος αριθμός χρηστών βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου εφαρμογές όπως το Skype και το WhatsApp έχουν απαγορευτεί.

Αν αποδειχτούν οι κατηγορίες που προσάπτονται στην εφαρμογή, τότε έχουν καταγραφεί εκατομμύρια συνομιλίες, κινήσεις, ακόμα και σχέσεις προσωπικού χαρακτήρα, όσων έχουν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή

Η Google και η Apple φρόντισαν να αποσύρουν αμέσως την εφαρμογή από τις ηλεκτρονικές τους πλατφόρμες.

Πηγή: insider.gr

Κινητό τηλέφωνο: Προσοχή διαγράψτε εφαρμογές – Σας κλέβουν προσωπικά δεδομένα

Νέα έρευνα απέδειξε ότι υπάρχουν εφαρμογές στο κινητό τηλέφωνο που κλέβουν τα προσωπικά δεδομένα, των χρηστών.

Πρόκειται για κάποιες από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές

Συγκεκριμένα πρόκειται για τις TripAdvisor, Kayak, Skyscanner και MyFitnessPal, μεταδίδουν ορισμένα δεδομένα στο Facebook χωρίς τη συγκατάθεση των χρηστών. Αυτό πιθανώς παραβιάζει το νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR).

Αυτό προκύπτει από έρευνα της οργάνωσης πολιτών Διεθνής Ιδιωτικότητα (Privacy International), η οποία, σύμφωνα με τους Financial Times, μελέτησε 34 δημοφιλείς κινητές εφαρμογές με ενσωματωμένη δυνατότητα επικοινωνίας με το Facebook. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τουλάχιστον οι 20 από αυτές στέλνουν δεδομένα στο Facebook μέσα στο πρώτο δευτερόλεπτο που ενεργοποιούνται σε μια συσκευή, προτού καν οι χρήστες ερωτηθούν αν δίνουν την έγκρισή τους γι’ αυτό.

Τι Συμβαίνει 

Οι πληροφορίες που αποστέλλονται αυτόματα στο Facebook, περιλαμβάνουν το όνομα της εφαρμογής, τη μοναδική «ταυτότητα» του χρήστη στη Google και το πόσες φορές η εφαρμογή έχει ανοίξει και κλείσει από τότε που ο χρήστης την «κατέβασε» στο smartphone του ή στο tablet του.

Κάποιες εφαρμογές, όπως η ταξιδιωτική Kayak στη συνέχεια στέλνουν στο Facebook πρόσθετα στοιχεία, π.χ. για τις αναζητήσεις πτήσεων από το χρήστη, τις ημερομηνίες των ταξιδιών του, αν έχει παιδιά που ταξιδεύουν μαζί του και σε ποιους προορισμούς πάει.

Ο νέος κανονισμός GDPR της ΕΕ απαιτεί να υπάρχει η ρητή συγκατάθεση των χρηστών προτού συλλεχθούν τέτοιου είδους προσωπικές πληροφορίες. Σε περίπτωση παραβίασης από κάποια εταιρεία, τα πρόστιμα μπορούν να φθάσουν το 4% του κύκλου εργασιών ή τα 20 εκατ. ευρώ (όποιο ποσό είναι μεγαλύτερο).

Οι ερευνητές της Privacy International επεσήμαναν ότι αρκετές από τις εφαρμογές που έβαλαν στο «μικροσκόπιο», είναι δωρεάν, συνεπώς βγάζουν χρήματα με άλλο τρόπο, προφανώς παρέχοντας δεδομένα σε τρίτους και επιτρέποντας την προβολή διαφημίσεων.

Όπως είπε η ερευνήτρια Φρεντερίκε Καλτχόινερ, η ευθύνη για τη συμμόρφωση της εφαρμογής με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί προσωπικών δεδομένων ανήκει στον προγραμματιστή που την αναπτύσσει, αλλά και στο Facebook, το λογισμικό του οποίου, όταν ενσωματώνεται σε μια εφαρμογή, είναι ρυθμισμένο έτσι ώστε να συλλέγει και αποστέλλει τα δεδομένα μόλις ανοίγει μια εφαρμογή.

Το Facebook

Γι’ αυτό ακριβώς ορισμένοι δημιουργοί εφαρμογών έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί στο Facebook, παραπονούμενοι ότι αδυνατούν να συμμορφωθούν με τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το Facebook, από την πλευρά του, ισχυρίζεται ότι έχει διορθώσει το πρόβλημα, ώστε οι εφαρμογές να μη μοιράζονται μαζί του δεδομένα των χρηστών μόλις αυτές ανοίγουν και προέτρεψε τους δημιουργούς των εφαρμογών να «κατεβάσουν» την αναβάθμιση του λογισμικού του και να την ενσωματώσουν στις εφαρμογές τους, προκειμένου ο χρήστης να ερωτάται προτού η εφαρμογή αυτομάτως, μόλις ανοίξει, επικοινωνήσει με τους υπολογιστές του Facebook.

πηγή: pagenews

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Ίντερνετ: Προσοχή – Αυτές οι εφαρμογές είναι επικίνδυνες για τα παιδιά