Μυστηριώδη ραδιοκύματα από μακρινό γαλαξία – Τι λένε οι επιστήμονες9 Ιανουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 11:51 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:51 μμ


Επαναλαμβανόμενες γρήγορες εκλάμψεις ραδιοκυμάτων (Fast Radio Bursts-FRB), που προέρχονται από πολύ μακριά, πέρα από τον γαλαξία μας, σε απόσταση περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, ανίχνευσε το καναδικό ραδιοτηλεσκόπιο CHIME.

Είναι η δεύτερη φορά που ένα ραδιοτηλεσκόπιο ανίχνευσε επαναλαμβανόμενες γρήγορες εκλάμψεις ραδιοκυμάτων (Fast Radio Bursts-FRB).

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ποιά είναι η πηγή των FRB, οι οποίες διαρκούν χιλιοστά του δευτερολέπτου, αλλά θεωρούν πιθανότερο ότι πηγάζουν από ισχυρά αστροφυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Το καναδικό τηλεσκόπιο στην κοιλάδα Οκανάγκαν της Βρετανικής Κολομβίας, το οποίο αποτελείται από τέσσερις ημικυλινδρικές κεραίες μήκους 100 μέτρων η κάθε μία, εντόπισε την επαναλαμβανόμενη FRB αρχικά το καλοκαίρι του 2018, ενώ τις επόμενες εβδομάδες ακολούθησαν πρόσθετες εκλάμψεις ραδιοκυμάτων, συνολικά 13 σε αριθμό.

Μέχρι σήμερα έχουν ανιχνευθεί πάνω από 60 FRB (η πρώτη παρατήρησή τους έγινε το 2007), αλλά επαναλαμβανόμενες από την ίδια πηγή μόνο άλλη μια φορά, το 2012, από το μεγάλο ραδιοτηλεσκόπιο Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο. Η πηγή προέλευσης της ήταν μάλλον ένας γαλαξίας σε απόσταση 2,5 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

Η νέα καναδική ανακάλυψη παρουσιάστηκε με δύο δημοσιεύσεις στο περιοδικό “Nature”, ενώ σχετική ανακοίνωση έγινε και στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Σιάτλ. Όπως είπαν οι αστρονόμοι, η ανακάλυψη μιας δεύτερης επαναλαμβανόμενης FRB δείχνει ότι το φαινόμενο δεν είναι τελικά τόσο σπάνιο στο σύμπαν, συνεπώς και άλλες τέτοιες εκλάμψεις ραδιοκυμάτων πιθανώς

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Έγραψε ιστορία: Η Κίνα πάτησε πρώτη στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού (photo)

Έσχατη Θούλη: Ιστορική Πρωτοχρονιά για τη NASA – Έφτασε στο πιο μακρινό σώμα του σύμπαντος