Χανιά: Με οδηγό τη Ντορέττα Παπαδημητρίου (photos)16 Ιουλίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 4:23 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 4:23 μμ


Η Κρήτη δεν θέλει νοικοκυραίους, θέλει κουζουλούς. Αυτοί οι κουζουλοί την κάνουν αθάνατη, έλεγε ο Καζαντζάκης και είχε δίκιο.

της Χρύσας Φωτοπούλου

Νησί λατρεμένο όσο λίγα, με μια ομορφιά που διαφέρει από σημείο σε σημείο, η Κρήτη είναι τόπος ευλογημένος. Από όπου και να το πιάσεις. Για αρχή πιάστο από τα Χανιά. Τα Χανιά, λοιπόν, είναι παραλιακή πόλη της βορειοδυτικής Κρήτης, ένας από τους σημαντικότερους λιμένες της και πρωτεύουσα του νομού Χανίων. Η πόλη χωρίζεται σε δύο βασικά τμήματα. Την παλιά πόλη, με το παλιό λιμάνι, και τη νέα πόλη, εκτός των τειχών. Η παλιά πόλη βρίσκεται κτισμένη γύρω από το βενετσιάνικο λιμάνι και περιβάλλεται από τις ενετικές οχυρώσεις του 1538, που διασώζονται τα ανατολικά και δυτικά τμήματά τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για χανιά

Η ηθοποιός και παρουσιάστρια Ντορέτα Παπαδημητρίου που δηλώνει λάτρης του νότου όλον τον χρόνο μίλησε στο «Page 2» για το αγαπημένο της νησί: «Τα Χανιά τα επισκέπτομαι τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Δεν υπάρχει χρονιά που να μην έχω περάσει μέρος των διακοπών μου στην πόλη αυτή. Αγάπησα τον τόπο αμέσως για πάρα πολλούς λόγους. Πρώτον, συνδυάζει με ωραίο τρόπο την διασκέδαση, τις παραλίες, το φαγητό και πάρα πολλές ευκαιρίες για την ψυχαγωγία των παιδιών. Στα Χανιά, πηγαίνω όλον τον χρόνο. Και το καλοκαίρι και το Πάσχα, αλλά και την περίοδο του χειμώνα. Δεν υπάρχει εποχή που να μην φαίνεται η πόλη όμορφη. Ειδικά οι βόλτες στο παλιό λιμάνι είναι ασύλληπτες. Η προκυμαία του λιμανιού είναι το πιο πολυσύχναστο σημείο των Χανίων.»

«Οι παραλίες είναι μία και μία. Ποιες να πρωτοαναφέρω; Τα Φαλάσαρνα με τα κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά, την γαλαζοπράσινη θάλασσα και την ψιλή χρυσή άμμο; Τον Μπάλο, την εξωτική παραλία-λιμνοθάλασσα που σχηματίζεται μεταξύ της χερσονήσου της Γραμβούσας και του ακρωτηρίου Τηγάνι; Την Πρέβελη, μια από τις πιο διάσημες παραλίες της Κρήτης με το παραποτάμιο φοινικόδασος; Όλες μα όλες οι παραλίες προκαλούν δέος σε όλους. Τώρα, αν πιάσουμε το κομμάτι του φαγητού, τα λόγια είναι περιττά. Όλοι ξέρουν ότι η κρητική γεύση είναι εκτός συναγωνισμού. Εγώ θα σταθώ στην στάκα, που είναι κάτι μεταξύ τυριού και γιαουρτιού με μια ιδιαίτερη γεύση. Οι θερμίδες του είναι χιλιάδες, αλλά αυτό το πράγμα είναι αναντικατάστατο, πώς να το κάνουμε. Επίσης, ο κόσμος της Κρήτης είναι με το παραπάνω φιλόξενος. Έχω γνωρίσει ανθρώπους που έχουν μέσα τους μονίμως χαρά και κέφι. Ανθρώπους έξω καρδιά. Ξέρουν να γλεντούν και να περνάνε καλά. Όχι μόνο στα δικά τους ασύγκριτα τοπικά γλέντια, αλλά γενικά δείχνουν μια εξωστρέφεια και μια ωραία θέληση να απολαμβάνουν την κάθε στιγμή. Αν αποφάσιζα να φύγω από την Αθήνα, σίγουρα τα Χάνια θα ήταν μέσα στους υποψήφιους προορισμούς μου για να στήσω το σπίτι μου από την αρχή. Ξέρω ότι δε θα δυσκολευόμουν να ξεκινήσω μια νέα ζωή σε μια πόλη που είναι φιλική και γεμάτη εκπλήξεις κι ευκαιρίες.»

Αποτέλεσμα εικόνας για χανιά

Τα Χανιά είναι σε όλη τους την επικράτεια πανέμορφα. Το εμπεδώνουμε κάθε φορά. Ξέρουμε ότι δυσκολεύουν τον επισκέπτη τους. Πού να πρωτοπάει όταν κάθε τι φέρει ένα στίγμα ιδιόμορφο κι εθιστικό; Η Ντορέτα Παπαδημητρίου συνόψισε με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια τα χάι λάιτς, οργανώνοντας έτσι έναν μίνι οδηγό με σαφείς κατευθύνσεις για όσους φτάνουν μέχρι τον νότο και θέλουν να ξέρουν πού θα κολυμπήσουν, που θα φάνε, πού θα απολαύσουν ορίζοντα. Η περιοχή έχει πολύ μεγάλη σημασία, ιστορία και πολιτισμό. Χαθείτε στην ομορφιά της και εκτιμήστε τις στιγμές. Είναι η πιο σοφή πράξη γι’ αυτό το καλοκαίρι.

Δημοσιεύθηκε στο “Page 2” στο φύλλο 58 της “Νέας Σελίδας” την Κυριακή 15/7