Η Τήνος μέσα από τα μάτια της Μαρίας Κορινθίου (photos)23 Ιουλίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 10:56 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:56 πμ


Κυκλάδες – καλοκαίρι -θάλασσα – Ελλάδα – ραστώνη – Ιούλιος- Αύγουστος – φεύγουμε -δεν ξαναγυρνάμε πίσω- καράβια φυγής- παιδικές αναμνήσεις – νοσταλγία. Μαρία Κορινθίου. Τήνος. 

της Χρύσας Φωτοπούλου

Η Τήνος είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων μετά τη Νάξο, την Άνδρο και την Πάρο. Έχει 8.636 κατοίκους. Στην αρχαιότητα, αναφέρεται από τον Αριστοφάνη ως «Σκορδοφόρος» για τα εκλεκτά της σκόρδα. Εκλεκτό νησί, γενικά.

Αποτέλεσμα εικόνας για τηνος

Ξενάγηση τώρα από την Μαρία Κορινθίου, που είναι βέρα Τηνιακή και ξέρει τον τόπο απ’ έξω κι ανακατωτά. “Κατάγομαι από την Τήνο. Ο μπαμπάς μου είναι από το Σμαρδάκιτο και η μαμά μου από την Καλλονή. Και τα δύο είναι χωριά σε υψόμετρο. Όλα μου τα καλοκαίρια, σαν παιδί, τα περνούσα στο νησί με την γιαγιά μου την Μαρία και τις ξαδέρφες μου από την Αμερική. Ξυπόλυτες στα σοκάκια, κρυφτό, κυνηγητό, όλη την ημέρα έξω. Παιχνίδι και ξεγνοιασιά. Η Τήνος είναι πολύ γραφική, όπως όλες οι Κυκλάδες. Με παραλίες που δεν υπάρχει περίπτωση να μην κερδίσουν τον επισκέπτη. Δική μου αγαπημένη είναι η Κολυμπήθρα, με θέα το Δρακονήσι και το απέραντο Αιγαίο. Την αγαπώ και για τα τέλεια βράχια, επίσης. Στην Τήνο, πάω κάθε χρόνο. Εννοείται την προτιμώ το καλοκαίρι και ιδιαίτερα τον Δεκαπεντάυγουστο, όπου σε όλο το νησί κυριαρχεί μια αγιότητα. Εντάξει, υπάρχει φασαρία από τον πολύ κόσμο, αλλά είναι μια εμπειρία που αξίζει να την ζήσει κανείς. Όσοι είναι λάτρεις της ήρεμης φάσης, ας επιλέξουν να βρεθούν στο νησί τον Ιούνιο ή αρχές Ιουλίου. Καλά θα περάσουν”.

Αποτέλεσμα εικόνας για μαρία κορινθίου τήνοςΕίναι πασίγνωστο ότι η Τήνος είναι ένα νησί με πλούσια γαστρονομία και ξεχωριστά τοπικά προϊόντα. Επιβεβαιώνεται με χιλιάδες θαυμαστικά από την Μαρία Κορινθίου, που θυμάται με πολλή συγκίνηση. “Η γιαγιά μου μαγείρευε υπέροχα τους κολοκυθοανθούς, με φετούλα τηγανιτή, όνειρο ήταν. Αυτή μου έμαθε να αγαπώ και τα παξιμάδια με τον γλυκάνισο. Μου αγόραζε σακούλες με τέτοια για να έχω μαζί μου στην Αθήνα. Μην ξεχάσω να αναφέρω τα υπέροχα τυροκομικά, ειδικά την γραβιέρα που έχει την γεύση της παρμεζάνας. Τι να πω! Το νησί είναι για μένα μια διαρκής μνήμη. Στην Χώρα, στο λιμάνι υπάρχει ακόμη η παιδική χαρά που έπαιζα μικρή. Α, έχουμε κι εμείς πελεκάνο! Κάθε μέρα, όλο το καλοκαίρι, φτάνουν στο νησί άνθρωποι από την Ραφήνα και από τα γύρω νησιά. Ακόμη και για μονοήμερη εκδρομή”.

Αποτέλεσμα εικόνας για τηνος

Το νησί του Αιόλου είναι ένας προορισμός που μπορεί να ικανοποιήσει τους πάντες. Οι επιλογές είναι άφθονες τόσο στη χώρα όσο και στα υπόλοιπα γραφικά χωριά. Να περιηγηθείτε οπωσδήποτε στα γραφικά χωριά της, να δείτε τα αυθεντικά κυκλαδίτικα τοπία της ενδοχώρας, με τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους περιστερώνες και τα ξωκλήσια. Να κολυμπήσετε στις παραλίες της, που την πρωτόγονη ομορφιά τους. Επίσης, να επισκεφθείτε τα ερείπια του αρχαίου ναού του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης. Και να έχετε υπόψη σας την αφήγηση της ντόπιας Μαρίας Κορινθίου, που κάτι παραπάνω ξέρει!