Ίος: Η Ναταλία Δραγούμη μας ταξιδεύει στο νησί των αντιθέσεων27 Αυγούστου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 3:51 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:05 μμ


Η Ιος είναι το νησί που θα χαραχτεί σε μνήμες και στιγμιότυπα φωτογραφικών καμερών ως ο τόπος με την περισσότερη ελευθερία. Μια πεταμένη στεριά στις Κυκλάδες, με όσο λευκό φως χρειάζεται κανείς για να βρει την ελευθερία που ψάχνει.

της Χρύσας Φωτοπούλου

Η Ιος πήρε το όνομά της στην αρχαιότητα από τη λέξη ίον, το όνομα της βιολέτας, δηλαδή, που τη συναντάμε συχνά στο νησί. Κατ’ άλλους το όνομά της η Ιος το χρωστάει στη φοινικική λέξη ίος, που σημαίνει σωρός από πέτρες. Περιτριγυρισμένη από Πάρο, Νάξο και Σαντορίνη, είναι ένα νησί που φέρνει αρμονικά στην επιφάνεια όλα τα διαφορετικά τoυ πρόσωπα, για να αποκτήσει μόνιμους και φανατικούς θαυμαστές.

Η ηθοποιός Ναταλία Δραγούμη τη λατρεύει την Ιο. Για τα υπέροχα σοκάκια, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τις δαντελωτές παραλίες: «Στην Ιο πηγαίνω τα έξι τελευταία χρόνια. Πρώτη φορά, πήγα δεκαοκτώ χρόνων, όταν τελείωσα το σχολείο. Η εικόνα που είχα τότε για το νησί δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή μου άποψη. Εδώ και έξι χρόνια βλέπω το νησί με άλλα μάτια. Παρατηρώ με προσοχή και την άλλη του πλευρά. Η Ιος έχει μια αλλιώτικη δόση κοσμοπολιτισμού. Τα έχει όλα σε έναν δείκτη υψηλής ποιότητας. Δεν υπάρχει τίποτα δεύτερο. Στην Ιο μπορώ να ησυχάζω αλλά και να διασκεδάζω με τον τρόπο που επιθυμώ. Απολαμβάνω το ωραίο φαγητό και μπορώ να κυκλοφορώ ελεύθερη κι αδέσμευτη. Δεν έχω, ας πούμε, ποτέ βαφτικά μαζί μου. Επίσης, στην Ιο μπορεί κανείς να κάνει το καλύτερο κλάμπιγκ. Στο FarOut Beach Club, μπορείς να ακούσεις τους καλύτερους DJ από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οσο για τις παραλίες, τι να πρωτοπώ; Είναι ισάξιες της Μυκόνου. Με άσπρη άμμο και γαλάζια νερά.

Εχει ένα ωραίο, άγριο κομμάτι το νησί που σε απελευθερώνει τελείως. Εχω κι έναν ακόμη λόγο, βέβαια, να το επισκέπτομαι συχνά. Ο σύζυγός μου είναι αρχιτέκτονας κι εργάζεται στην Ιο. Οι Hide Out Suites, στην περιοχή του Μυλοπότα, είναι δικό του δημιούργημα και τις συστήνω ανεπιφύλακτα. Επίσης, τα εστιατόρια, σχεδόν όλα, έχουν μια πατίνα χρόνου. Εχετε δοκιμάσει σαλατούρι; Είναι απίθανο πιάτο. Σαν ψάρι βραστό, φτιαγμένο σαλάτα. Είναι σπεσιαλιτέ εκεί. Η Ιος παράγει και υπέροχο μέλι. Χονδρόμελο, που δεν μπορώ να βρω στην Αθήνα. Φροντίζω πάντα να προμηθεύομαι και μέλι και τυριά και κάππαρη. Ωραία εποχή να περάσεις καλά στο νησί είναι και η άνοιξη. Γενικά, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην μένει ικανοποιημένος από την παραμονή του εκεί. Για όλα τα γούστα και για όλα τα πορτοφόλια είναι το νησάκι αυτό. Αν η φύση της δουλειάς μου δεν μου υπαγόρευε να διατηρώ τη βάση μου σε αστικά κέντρα, θα μπορούσα να μείνω στην Ιο. Και ο σύζυγός μου έχει μέρος της έργασίας του εκεί και τόσα χρόνια έχουμε αποκτήσει πολύ στενούς και ουσιαστικούς φίλους στο νησί».

Το καλοκαίρι συνεχίζεται. Και η παραλία της Κουμπάρας ή το Σαπουνόχωμα έχουν όλα όσα χρειάζεται κανείς για να αδειάσει ο νους. Και να γεμίσει με αέρα. Αλλον αέρα.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 64 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 26/8