Κομπούχα: Η trendy μανία των Αθηναίων27 Φεβρουαρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 7:01 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:28 μμ


 

Λίγα μόλις μέτρα από την πολύπαθη πλατεία Βικτωρίας βρίσκεται σε εξέλιξη -ως συνέχεια της Documenta 14- ένα ομώνυμο πρότζεκτ από εθελοντές και δημιουργικούς ανθρώπους. Σε συνεργασία με διάφορες κοινοτικές πρωτοβουλίες, τοπικές επιχειρήσεις, ιδρύματα, τον δήμο, καλλιτέχνες και άλλα άτομα και ομάδες, το πρότζεκτ «Πλατεία Βικτωρίας» επιδιώκει να ανυψώσει τα πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία σε αυτό το ζωτικής σημασίας σταυροδρόμι της Αθήνας, μέσα από σεμινάρια, δράσεις, εκθέσεις και την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων.

ΚΟΜΠΟΥΧΑ, ΚΟΜΠΟΥΤΣΑ Ή ΚΟΜΠΟΥΚΑ;
Το τραπεζάκι έχει στηθεί έξω, ο ήλιος βοηθά. Περίπου δεκαπέντε άνθρωποι βλέπουν μια kombucha να γεννιέται. Αλλοι τόσοι περαστικοί κάθε ηλικίας κοντοστέκονται, ρωτούν και προσπερνούν. Η kombucha είναι ένα φυσικό αναψυκτικό τσαγιού γεμάτο προβιοτικά και αντιοξειδωτικά, που το καθιστούν ένα σούπερ ποτό για την υγεία του πεπτικού μας συστήματος και την ολική μας ευεξία.

«πΠέρα από το πόσο ωφέλιμη μπορεί να είναι για την υγεία μας, μας φέρνει πιο κοντά με φίλους και μας κάνει μέρος ενός δικτύου και μιας διατροφικής κληρονομιάς που έχει περάσει από γενιά σε γενιά», Νίκη Χαραλαμποπούλου

Η Νίκη Χαραλαμποπούλου, περιβαλλοντική ακτιβίστρια με δράση στη σπατάλη τροφίμων και εισηγήτρια στο σεμινάριο «Μαθαίνω να φτιάχνω kombucha», γνώρισε την κομπούχα, όπως την προφέρει, στην Αγγλία, μια και σπούδασε κι έζησε εκεί 11 χρόνια. «Κομπούχα, κομπούτσα ή κομπούκα;» τη ρωτάω. «Στα αγγλικά προφέρεται κομπούτσα, αλλά επειδή στα ελληνικά δεν είναι εύηχη λέξη, τη λέμε κομπούχα ή κομπούκα, αν και για να είμαι ειλικρινής προτιμώ την αγγλική ονομασία. Στην Αγγλία, λοιπόν, τη δοκίμασα για πρώτη φορά και ανακάλυψα την πολυεπίπεδη γεύση της. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για την προέλευσή της. Η επικρατέστερη είναι ότι η κομπούχα προέρχεται από την Κίνα και προέκυψε μέσω ατυχήματος, όπως όλα τα νόστιμα πράγματα στη γαστριμαργική παράδοση. Κάποιος μοναχός, μάλλον το 300 π.Χ., είχε ξεχάσει μια κούπα με γλυκό τσάι εκτεθειμένη σε έντομα που κουβαλούσαν βακτήρια και μαγιά και προσγειώθηκαν στο ποτό. Ετσι, η πρώτη γελοειδής μορφή “μητέρας” ή SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) σχηματίστηκε με αυτό τον τρόπο ως αποτέλεσμα ζύμωσης. Κάτι ανάλογο, σκεφτείτε, γίνεται και με την μπύρα ή το κεφίρ. Είναι εύκολη, λοιπόν, η παρασκευή της, μπορεί να γίνει και στο σπίτι μας, αρκεί να έχουμε αυτή τη “μητέρα”. Προς το παρόν, δεν πωλείται στην Ελλάδα, αλλά μπορεί κανείς να την προμηθευτεί μέσω διαδικτύου από το εξωτερικό ή να πάρει μια, όπως έλαβαν όλοι όσοι συμμετείχαν σήμερα στο σεμινάριο, από έναν γνωστό του. Προσωπικά, δεν έχω μεγάλες ποσότητες, αλλά, αν κάποιος το επιθυμεί, μπορώ να τον προμηθεύσω. Μελλοντικά, σκέφτομαι να την εμφιαλώνω και να την πουλάω, να κάνω τη δική μου επιχείρηση».

Ανταλλάσσουμε ρούχα, κινητά, κάρτες και αυτοκόλλητα για τους μικρότερους, γιατί όχι και αυτό; Η Νίκη συμφωνεί λέγοντας ότι «πέρα από το πόσο ωφέλιμη μπορεί να είναι για την υγεία μας, μας φέρνει πιο κοντά με φίλους και μας κάνει μέρος ενός δικτύου και μιας διατροφικής κληρονομιάς που έχει περάσει από γενιά σε γενιά. Εκτός αυτού, όπως και η κομπούχα προκύπτει από τη ζύμωση, η γειτονιά εδώ είναι μια περιοχή “ζύμωσης” πολλών κοινοτήτων και εθνοτήτων, μεταναστών, προσφύγων, παλιών κατοίκων. Στην πλατεία, μάλιστα, θα βρεις Αθηναίους που μένουν από μικροί, κάτι σπάνιο για την Αθήνα, και δεν έχουν φύγει, αφήνοντας το κέντρο της πόλης για τα προάστια. Σε κάθε ζύμωση, ωστόσο, υπάρχει και η κακή πλευρά. Είναι μια περιοχή με τα “άσχημά” της και με κάθε μορφή παραβατικότητας. Το πρότζεκτ “Πλατεία Βικτωρίας”, πάντως, είναι ένα φωτεινό σημείο στην περιοχή και μακάρι να έχουμε και περισσότερα στο μέλλον».

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Η Μάτα, μουσικός, κάθεται στην άλλη πλευρά του τραπεζιού και είναι ενθουσιασμένη με τη συμμετοχή της, αν και την πρώτη φορά που αντίκρισε την κομπούχα στο σπίτι της Νίκης, ούσα φίλη της, δεν τη θεώρησε και πολύ θελκτική λόγω… εμφάνισης. «Είναι εξαιρετικό, παρ’ όλα αυτά. Είναι ένα φυσικό προϊόν που μπορείς να το παράγεις μόνος σου στο σπίτι. Ωφελεί τον οργανισμό. Προς το παρόν, δεν έχω συνηθίσει να πίνω περισσότερο από μισό ποτήρι τη μέρα. Είναι τόσο περιεκτικό». Τη ρωτάω αν μένει εδώ κοντά: «Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι στην πλατεία. Μένω στον Χολαργό, αλλά δεν είμαι εκτός πραγματικότητας. Βλέπεις πολλούς “κόσμους” μέσα στην ίδια πόλη».

«Δουλεύω σε ένα πρότζεκτ σε μια άλλη γειτονιά της Αθήνας και ήμουν περίεργη να δω τι συμβαίνει κι εδώ», Μαρία

Μια ακόμη από τις συμμετέχουσες είναι η Μαρία από την Καλιφόρνια της Αμερικής, καλλιτέχνης που πηγαινοέρχεται στη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια και πια μένει μόνιμα στην Αθήνα. Ερχεται δεύτερη φορά εδώ, από τη στιγμή που έμεινε ενθουσιασμένη από το πρώτο σεμινάριο, ενώ η ίδια παρασκευάζει κομπούχα μόνη της εδώ και πολλά χρόνια: «Δεν είχα όμως τη “μητέρα”, την οποία μόλις πήρα. Δουλεύω σε ένα πρότζεκτ σε μια άλλη γειτονιά της Αθήνας και ήμουν περίεργη να δω τι συμβαίνει κι εδώ. Σίγουρα είναι μια δράση που ενδυναμώνει την περιοχή».

ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ
Οσο εμείς φτιάχνουμε κομπούχα, έρχονται ωραίες μυρωδιές από τον εσωτερικό χώρο. Είναι Τετάρτη και όπως κάθε Τετάρτη στις 14.30 η συλλογική κουζίνα στήνεται με πρώτες φρέσκες ύλες από τη λαϊκή της γειτονιάς στην οδό Φυλής.

 

Αρχικά ως ανάγκη των ίδιων των εθελοντών να έχουν μεσημεριανό διαθέσιμο φαγητό με γνώμονα τη βιωσιμότητα, το άνοιγμα στην κοινωνία και τη φιλική διάθεση. Στη συνέχεια, οι μυρωδιές πλημμύρισαν τα διπλανά τετράγωνα και τα πιάτα πολλαπλασιάστηκαν με τη συμμετοχή της γειτονιάς και των περαστικών, που πληρώνουν ό,τι επιθυμούν, εξασφαλίζοντας τα γεύματα της επόμενης εβδομάδας.

Barbara Mulas

Η υπεύθυνη επικοινωνίας του πρότζεκτ «Πλατεία Βικτωρίας» κουβαλά σακούλες γεμάτες με λαχανικά της εποχής. Είναι η 25χρονη εθελόντρια και επιμελήτρια Τέχνης Barbara Mulas από την Ιταλία. Μας ξεναγεί στον χώρο, μιλάει στο τηλέφωνο, οργανώνει τους υπόλοιπους εθελοντές και παράλληλα βοηθάει στην παρασκευή του φαγητού. Είναι στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο, όπως λέει, «με εισιτήριο επιστροφής ανοιχτό. Ελπίζω να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και να συνεχιστεί αυτό το τόσο πολύτιμο για την περιοχή γεγονός, ώστε να μπορέσω να μείνω περισσότερο». Το ίδιο ευχόμαστε κι εμείς.

Δείτε περισσότερα:
www.facebook.com/VictoriaSquareProject

 

Της Κατερίνας Γιοσμά/ [email protected]

Φωτογραφίες:
ΠΕΛΑ ΣΚΙΝΙΩΤΗ