Κοσμήματα με έμπνευση από την Αρχαία Ελλάδα

«Η καθαρότητα των γεωμετρικών μοτίβων της αρχαίας Ελλάδας αποτελεί πηγή έμπνευσης»18 Ιανουαρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 11:24 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:24 πμ


Το «New Page» συνάντησε στο εργαστήριό της τη σχεδιάστρια κοσμημάτων Φαίη Παπανίκου και μίλησε μαζί της για τα κοσμήματα-έργα τέχνης που δημιουργεί, τα οποία έχουν εκτεθεί σε μουσεία και γκαλερί της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Της Χρύσας Φωτοπούλου[email protected]

Η Φαίη Παπανίκου είναι μια δημιουργός που αποτυπώνει σε δωρικό ρυθμό -σε γεωμετρικές και καθαρές γραμμές- εικόνες που υπάρχουν γύρω μας. Η ιστορία της έχει πολύ ενδιαφέρον: η Αρχιτεκτονική, τα ταξίδια, τα κοσμήματα, η επιμονή, ο στόχος, η αποδοχή… Και πρότεινε κάτι διαφορετικό, μια καινούρια φιλοσοφία, που συνοψίζεται στα κοσμήματά της.

«Η πρώτη ένδειξη πνευματικότητας είναι η απλότητα της έκφρασης». Με αυτή τη φράση ξεκινάω την κουβέντα με την αρχιτεκτόνισσα την οποία κέρδισε τελικά ο σχεδιασμός κοσμημάτων. «Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου συνειδητοποίησα τη γοητεία που μου ασκούν η μικρή κλίμακα στον σχεδιασμό και κυρίως η χειροποίητη κατασκευή», μου λέει και συνεχίζει: «Ξεκίνησε ως αγαπημένη ασχολία και καθιερώθηκε μέσα στα χρόνια. Οι σπουδές στην Αρχιτεκτονική καθόρισαν σε σημαντικό βαθμό τον τρόπο με τον οποίο βλέπω τα πράγματα αλλά και την αισθητική μου. Μέσω της Αρχιτεκτονικής απέκτησα την ικανότητα να επεξεργάζομαι μια άμορφη αρχικά έμπνευση και σύλληψη κι από ιδέα να γίνεται πειραματισμός, μακέτα και στη συνέχεια -μέσω της προσαρμογής στην κλίμακα του ανθρώπινου σώματος- κόσμημα. Ολη η εκπαίδευση που έλαβα και η προσωπική μου αγάπη για την κατασκευή με οδήγησαν σε αυτή την αναπόσπαστη σχέση και σε αυτό το είδος τέχνης».

Εχοντας στο μυαλό μου τη συλλογή «Αμφιθέατρο» που έχει δημιουργήσει, τη ρωτάω για τη δύναμη που ασκούν ο τόπος και το παρελθόν σε έναν δημιουργό. «Η απλότητα και η καθαρότητα των γεωμετρικών μοτίβων της αρχαίας Ελλάδας αποτελούν μια ακόμη πηγή έμπνευσης, η οποία φιλτράρεται και γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας μέσα από τη δική μου ματιά. Η σύλληψη μιας ιδέας μπορεί να προκύψει από ένα ταξίδι ή μια βόλτα, από ένα μουσείο, ένα κτίριο. Η συλλογή “Αμφιθέατρο” προέκυψε ύστερα από μια επίσκεψή μου στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και αποτέλεσε τη σύνδεση της αρχιτεκτονικής με την τέχνη του κοσμήματος. Η συλλογή “Χορδές” έχει ως αφετηρία τη λύρα, που κατά τη μυθολογία ήταν το δώρο του Ερμή στον Απόλλωνα. Ηταν ακόμη μια πηγή έμπνευσης από το αρχαίο αυτό όργανο, που η απλότητα στην κατασκευή του, το σχήμα του και τα στοιχεία που το απαρτίζουν συγκέντρωσαν το συνολικό ενδιαφέρον. Σε διαδικασία υλοποίησης βρίσκεται και η νέα συλλογή “Λαβύρινθος”, που προέκυψε ως ιδέα πέρσι, ύστερα από πολλούς πειραματισμούς. Δημιουργήθηκε ένας κυκλικός λαβύρινθος με έμφαση στο στοιχείο του κέντρου. Τοίχοι και διάδρομοι, κενό και πλήρες σε ένα γραμμικό παιχνίδισμα με στόχο την πορεία προς την “έξοδο”. Τόσο αρχιτεκτονικά όσο και από τη μυθολογία, ο λαβύρινθος αποτελεί μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης και θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη σύντομα».

Το θάρρος είναι απόφαση. Αλήθεια, ρίσκαρε και πέτυχε ή πίστεψε πολύ; «Ας λάβουμε ως δεδομένο ότι πάντα υπήρχαν δυσκολίες σε όλες τις χρονικές περιόδους, για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά. Οταν, ωστόσο, τη σημερινή εποχή ξεκινάς κάτι στηριζόμενος μόνο στις δικές σου δυνάμεις, ο δρόμος μπορεί να είναι δύσκολος, αλλά η υπομονή, η επιμονή και τα συνετά, γεμάτα σκέψη βήματα μπορούν να έχουν αποτέλεσμα. Ενδεχομένως, υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που μπορεί να σε φοβίσουν και να σε προβληματίσουν. Νομίζω ότι η βαθιά πίστη σε αυτό που έχεις δημιουργήσει και αγαπάς σου δείχνει ως μοναδικό δρόμο το να εξαντλήσεις όλα τα ενδεχόμενα για να πετύχεις. Συνειδητοποιείς ότι η δημιουργία είναι για σένα τρόπος ζωής, κι έτσι συνεχίζεις να το κάνεις δυναμικά και με χαρά, χωρίς να έχεις αυτοσκοπό το κέρδος ή τη γρήγορη αποδοχή».

Πρώτον, σκέψου. Δεύτερον, πίστεψε. Τρίτον, κάνε όνειρα. Τέλος, τόλμησε. Οπως λέει και η Φαίη: «Επιλέγω κάθε φορά να θέτω μικρούς στόχους και να απολαμβάνω κάθε μικρή επίτευξη, αφιερώνοντας χρόνο σκέψης για τον αμέσως επόμενο. Ενα σημαντικό όνειρο είναι να συνεχίσω να δημιουργώ κι αυτό να βρίσκει απήχηση και στήριξη για να συνεχίζει, έχοντας στο πλάι μου δημιουργικούς ανθρώπους, όπως η πρώτη μου συνεργάτιδα, η Αρχω Πίσχου, η οποία είναι επίσης αρχιτέκτονας και μπήκε στο εργαστήριο τους τελευταίους δύο μήνες. Ονειρεύομαι να καταφέρω να συνεχίσω τη ζωή μου ως σχεδιάστρια κοσμήματος, κάνοντας αυτό που απολαμβάνω».

Info

Η Φαίη Παπανίκου διατηρεί το προσωπικό της εργαστήριο και εκθετήριο στο πιο κεντρικό σημείο της Αθήνας, στην οδό Παπαρρηγοπούλου 15. Σχέδιά της μπορείτε να δείτε στο www.feyjewel.com