Κυπαρισσία: Ακολουθώντας την Ευριδίκη Βαλαβάνη στις μεσσηνιακές ομορφιές1 Αυγούστου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 2:14 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 2:14 μμ


Χωρισμένη στην παλαιά Ανω Πόλη, η οποία έχει κηρυχθεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός, και στη Νέα ή Κάτω Πόλη, μια πρόσφατα χτισμένη περιοχή που εκτείνεται μέχρι την ακτή, φτάνοντας κανείς στην Κυπαρισσία αισθάνεται ότι βρίσκεται κάπου μεταξύ απόλυτης εξοχής και φιλικού αστικού τοπίου.

της Χρύσας Φωτοπούλου

Στην Ανω Πόλη υπάρχουν διάσπαρτα μνημεία που μαρτυρούν την ιστορία της, όπως το Κάστρο της Αρκαδιάς, η πλατεία της Αρκαδιάς με τον πλάτανο και τις κρήνες στην είσοδο του κάστρου, τα Δημόσια Λουτρά (χαμάμ), τα καλντερίμια. Η Κάτω Πόλη, πάλι, είναι μια σύγχρονη πόλη με ελάχιστα παραδοσιακά στοιχεία.

Η παρουσιάστρια Ευρυδίκη Βαλαβάνη, ακολουθώντας τόσα χρόνια την κολλητή της φίλη στην όμορφη Μεσσηνία, έμαθε να αγαπάει έναν τόπο που μέσα από τις άπειρες αντιθέσεις του προκύπτει ιδιαίτερα όμορφος. «Η Κυπαρισσία είναι μαγική, όπως, άλλωστε, όλη η Πελοπόννησος. Την επισκέπτομαι πάρα πολλά χρόνια κι αυτό που έχω να πω είναι ότι δίνει τη δυνατότητα στον καθέναν να συνδυάσει πάρα πολλά πράγματα και να περάσει καλά επί της ουσίας. Από την Κυπαρισσία κατάγεται και η κολλητή μου, οπότε έχω έναν λόγο παραπάνω να είμαι δεμένη με τον τόπο.

Πηγαίνοντας εκεί, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα πλήξεις. Σε πολύ κοντινή απόσταση είναι η Καλαμάτα, η Μεθώνη, η Κορώνη, η Φοινικούντα, το υπέροχο Πολυλίμνιο και οι καταρράκτες της Νέδας. Χορταίνεις και φύση και πόλη». λέει.

«Μου αρέσει να πηγαίνω όλο τον χρόνο – καλοκαίρι και χειμώνα. Τον χειμώνα κάνω και πιο εύκολα σέρφινγκ. Προτιμώ όμως την παραλία του Λαγκούβαρδου, η οποία είναι φημισμένη στους λάτρεις του σέρφινγκ, αφού έχει τη μεγαλύτερη συχνότητα κυμάτων και παράλληλα είναι ασφαλής χωρίς δυνατά ρεύματα. Α! Μην παραλείψω ότι το καλοκαίρι γίνεται χαμός με τα πανηγύρια. Υπέροχο είναι και το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στην Παλιά Πόλη. Από την πρώτη φορά που πήγα, κόλλησα», ομολογεί.

Το φαγητό στη Μεσσηνία, όπως και τα διάφορα τοπικά προϊόντα είναι ονομαστά και συμπληρώνουν άρτια την παράδοση και λαογραφία του τόπου. Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη δηλώνει εθισμένη στα λαλάγγια, αυτές τις τραγανές λωρίδες από ζύμη που μπορεί να βρει κανείς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε όλους τους φούρνους στη Μεσσηνία. Προσοχή: κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα!

Στην κοινότοπη ερώτηση αν θα επέλεγε την Κυπαρισσία και γενικότερα τη Μεσσηνία για να εγκατασταθεί μόνιμα, η Βαλαβάνη απάντησε θετικά: «Δεν το έχω σκεφτεί, αλλά… γιατί όχι; Ξέρω ότι δεν θα αισθανθώ αποκομμένη ούτε θα μου λείψει κάτι».

Ο τόπος, η Μεσσηνία, είναι ένα αστραφτερό ανάγλυφο απ’ όλα τα είδη της ομορφιάς. Οι γραφικές πόλεις, τα παραδοσιακά χωριά, οι ασύλληπτες παραλίες αλλά και η οργιώδης φύση, τα βουνά, τα ποτάμια, οι λίμνες, τα φαράγγια και τα σπάνια οικοσυστήματα – όλα τα βρίσεις εκεί. Μένει να τα ανακαλύψουν όλοι όσοι ζουν από περιέργεια. Και να τολμήσουν και σέρφινγκ στον Λαγκούβαρδο.

Διαβάστε επίσης στη “Νέα Σελίδα”: Η Τήνος μέσα από τα μάτια της Μαρίας Κορινθίου (photos)