Κύθνος: Η Μάρα Δαρμουσλή μας ξεναγεί στο πανέμορφο νησί με τα ασπρισμένα σοκάκια14 Αυγούστου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 12:27 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 12:27 μμ


Η Κύθνος είναι νησί των δυτικών Κυκλάδων ανάμεσα σε Κέα και Σέριφο και απέχει 56 ν. μίλια από το λιμάνι του Πειραιά και μόλις δύο ώρες από το λιμάνι του Λαυρίου.

της Χρύσας Φωτοπούλου – [email protected]

Ονομάζεται και Θερμιά, τουλάχιστον από τον 12ο αιώνα, οπότε και αναφέρεται η «Επισκοπή Κέας και Θερμίων». Είναι ένα νησί που θα μπορούσε όλον τον χρόνο να έχει μουσική υπόκρουση χαράς. Οι κάτοικοί του, φιλόξενοι και άνθρωποι του γλεντιού. Ενα ιδιαίτερο κομμάτι ξηράς με κορυφές που προσφέρουν ατελείωτη θέα στην Τζια, την Ανδρο, τη Γυάρο, ακόμη και το Κάβο Ντόρο.

Η ηθοποιός Μάρα Δαρμουσλή, που ξέρει να περιηγείται και να επιλέγει πατρίδες (έχετε δει τις ομορφιές της στο Instagram;), φέτος αγάπησε την Κύθνο. Την επισκέφθηκε πρώτη φορά τον Μάιο και από τότε έχει ταξιδέψει ως εκεί άλλες δύο φορές. «Η Κύθνος είναι ένα νησί που προσπαθεί να κρατήσει με πάθος και αγάπη την παράδοση. Δεν έχει ακόμη κορεστεί, είναι υπό ανάπτυξη και αυτό είναι μόνο καλό. Παντού διαφαίνεται το μεράκι και η πρωτοτυπία. Η Κύθνος βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Σίφνο και τη Σέριφο. Παρ’ όλα αυτά, έχει καλύτερες παραλίες. Είναι ένα δαντελωτό νησί με άπειρες παραλίες. Η Κολώνα, παραδείγματος χάρη, είναι η πιο διάσημη και ίσως η ομορφότερη παραλία στο νησί. Είναι ξεχωριστή, κυρίως λόγω της γεωμορφολογικής ιδιαιτερότητάς της. Πρόκειται στην ουσία για μια αμμουδιά μήκους 240 μέτρων περίπου, που ενώνει το νησί της Κύθνου με μια μικρή βραχονησίδα, αυτή του Αγίου Λουκά. Επίσης, η Κύθνος φημίζεται και για τις κρυφές ιαματικές πηγές της. Τη σπουδαιότητα και τον θεραπευτικό χαρακτήρα των θερμών πηγών της Κύθνου διαπίστωσαν πρώτοι οι Γερμανοί γιατροί και χημικοί που ήρθαν στην Ελλάδα μαζί με τον Οθωνα.

Στην Κύθνο δοκίμασα για πρώτη φορά σαλάτα από αλμυρίκια. Μια πολύ ιδιαίτερη σαλάτα, κατευθείαν από τη φύση. Η Χώρα είναι μικρή και μαζεμένη, αλλά, επειδή προτιμώ να είμαι σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα, πάντα επιλέγω να μένω στα παραθαλάσσια μέρη του νησιού. Φέτος και τις δύο φορές πήγα στο νησί με παιδιά, σκυλιά, όλη την οικογένεια Χωραφά, που λένε. Απολαύσαμε ατελείωτες ώρες την παραλία Κουρί, που είναι η μεσαία παραλία του συμπλέγματος των τριών παραλιών Νάουσα – Κουρί – Ζογκάκι, οι οποίες ενώνονται μεταξύ τους με μονοπάτι. Το τοπίο σαγηνεύει τον επισκέπτη με τους μικρούς κόλπους, τις χερσονήσους, τα ακρωτήρια και τα μικρά νησάκια, τα οποία θυμίζουν έντονα φιόρδ. Είναι ωραία να επισκέπτεται κανείς την Κύθνο από το Πάσχα κι έπειτα. Σίγουρα δεν είναι προορισμός για όλες τις εποχές. Είναι και λίγοι οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, οπότε… Αλλά τη θερινή περίοδο μπορείς να πατήσεις το πόδι σου στην Κύθνο και να μείνεις από τρεις μέχρι τριάντα τρεις μέρες».

Το καλοκαίρι υπάρχει και μετά τον Αύγουστο. Η Κύθνος είναι κοντά. Και πάντα παραμένει άγνωστη. Γνωρίστε την με οδηγό τον ενθουσιασμό της Μάρας Δαρμουσλή.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Ρόδος: Ο Στέλιος Κρητικός περιγράφει το νησί των ιπποτών