Σέριφος: Σαλπάρουμε με τη Μαντώ Γαστεράτου21 Αυγούστου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 6:32 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 6:34 μμ


Κυκλαδονήσι κλασικό, όχι όμως με πολύ νταβαντούρι και πνιγηρή ατμόσφαιρα, η Σέριφος είναι ένα φροντισμένο κομμάτι στεριάς, έτοιμο πάντα να υποδεχτεί τους καλύτερους ανθρώπους.

της Χρύσας Φωτοπούλου – [email protected]

Από παραλίες άλλο τίποτα. Εβδομήντα και βάλε. Σοκάκια, λευκά σπίτια, θέα, ηρεμία, έμπνευση, σπάνια νερά. Ολα τα έχει η Σέριφος. Ακόμη και τον τρόπο να σε κάνει να σταματήσεις τον χρόνο και να σκέφτεσαι μόνο πότε ξημερώνει και πότε βραδιάζει.
Από την αρχαιότητα είναι γνωστή ως άγονο νησί. Η υψηλότερη κορυφή είναι ο Τούρλος με 585 μέτρα υψόμετρο. Το υπέδαφός της έχει κοιτάσματα αιματίτη και μαγνητίτη, που σχηματίστηκαν από μεταμόρφωση επαφής στα όρια μιας γρανιτικής διείσδυσης και είναι κοιτάσματα τύπου skarn, πλούσια σε διάφορα ορυκτά.

Η παρουσιάστρια Μαντώ Γαστεράτου επισκέφτηκε το νησί για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2017. Είναι σαφές ότι κόλλησε με τη Σέριφο και, απ’ ό,τι παραδέχεται, δεν θα υπάρξει θερινή σεζόν που ένα διάστημά της δεν θα το περνάει εκεί. «Εφτασα στο νησί με τον σύζυγό μου και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι είναι το ιδανικό μέρος για ζευγάρια που επιθυμούν ήρεμες διακοπές, με κάποια μικρά διαλείμματα έντονης διασκέδασης. Οι παραλίες είναι το κάτι άλλο, το ίδιο και η αρχιτεκτονική του νησιού. Λατρεύω το μέρος των μεταλλείων, των οποίων κάποιες στοές και εγκαταστάσεις υπάρχουν ακόμη και τώρα και ο επισκέπτης μπορεί να τις διακρίνει στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού.

Το τοπίο είναι μαγευτικό, με ηλιοβασιλέματα που δεν περιγράφονται. Περπατώντας κάποιος στη Χώρα, έχει τη δυνατότητα να ανέβει στο πιο υψηλό σημείο της Σερίφου και να χορτάσει το μάτι του ορίζοντα. Είναι ήσυχα και στη Χώρα, αλλά εμείς προτιμούμε τη διαμονή σε μέρη λίγο πιο έξω από τη Χώρα. Μου αρέσει πολύ το κολύμπι στο Λιβάδι. Στο Λιβάδι βρίσκεται και μια από τις ωραιότερες και μεγαλύτερες παραλίες του νησιού, ο Αυλόμωνας, που είναι και από τις λίγες οργανωμένες του νησιού. Προς τα νότια βρίσκονται τα Λιβαδάκια, συνέχεια του οικισμού, στα οποία βρίσκεται και το μοναδικό κάμπινγκ του νησιού. Φαγητό και θαυμάσια κοκτέιλ δοκιμάζω πάντα στο all day bar “Γάιδαρος”. Αν φτάσει κανείς νωρίς, μπορεί να βρει ωραία θέση στην ταράτσα και να απολαύσει θέα και προς το κάστρο και προς τη θάλασσα. Καμιά φορά φαίνονται και τα γύρω νησιά. Οταν είμαι στην Αθήνα και θέλω να χαλαρώσω, κλείνω τα μάτια και σκέφτομαι τη Σέριφο. Την έχω στο μυαλό μου σαν ένα διαρκές πορτοκαλί ηλιοβασίλεμα. Αν και την έχω επισκεφτεί μόνο Ιούλιο μήνα, νομίζω ότι οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου είναι ιδανική για να αφήσει στον επισκέπτη τα καλύτερα συναισθήματα», λέει στο «Page 2» η Μαντώ.

Αύγουστος και όσοι αναποφάσιστοι μείνατε στην πόλη, όλα μια ιδέα είναι για να φτάσετε μέχρι τον Πειραιά και να πάρετε το καράβι για τη Σέριφο. Τώρα, την εποχή των πανηγυριών, της ραστώνης και της επανεκκίνησης. Να φάτε λιαστές ντομάτες και τσιγαρίδες. Να πάτε στην παραλία της Συκαμιάς και να κλείσετε τα μάτια όταν ο ήλιος δύει στα μεταλλεία. Κάτι ξέρουν όσοι πήγαν κι έχασαν το μυαλό τους. Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού, λοιπόν.

Δημοσιεύθηκε στο Page 2 στο φύλλο 63 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 19/8

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Κύθνος: Η Μάρα Δαρμουσλή μας ξεναγεί στο πανέμορφο νησί με τα ασπρισμένα σοκάκια