Φίλης στη «Νέα Σελίδα»: Αξιοπρεπείς δουλειές για όλους & ισχυρό κοινωνικό κράτος22 Ιουνίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 11:20 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:42 μμ
FILIS


  • Πρώτη δημοσίευση: 22/6 23:20
  • τελευταία ενημέρωση 23/6 23:42

 

 Εκλογές 2019: «Αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας έχοντας τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη. Σήμερα έχουμε λύσει τα χέρια και γράφουμε μόνοι μας, χωρίς υποβολέα, τη νέα σελίδα της χώρας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Φίλης στη «Νέα Σελίδα». Παράλληλα, τόνισε ότι το πρόγραμμα του προοδευτικού πόλου έχει ως απώτερο στόχο της να έλθουν« Αξιοπρεπείς δουλειές για όλους και ισχυρό κοινωνικό κράτος».

«Με το πρόγραμμα Μητσοτάκη όποιος διαθέτει χρήματα θα μπορεί να έχει μια στοιχειώδη ασφάλεια και να αγοράζει υπηρεσίες υγείας, παιδείας και ασφάλισης. Οι υπόλοιποι θα απευθύνονται στις υποβαθμισμένες υπηρεσίες ενός διαλυμένου κοινωνικού κράτους» είπε μεταξύ άλλων.

Της Γεωργίας Σαδανά

[email protected]

«Η αλλαγή στην καθημερινότητα αλλά και γενικότερα η αναγκαία κοινωνική αλλαγή προϋποθέτουν τη συγκρότηση ενός προοδευτικού πολιτικού πόλου, μια συμμαχία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, με την επιδίωξη να εκπροσωπήσει την πλειοψηφία των πολιτών», τονίζει στη «Νέα Σελίδα» ο υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Φίλης. Ο ίδιος εξηγεί ότι «το πρόγραμμα του προοδευτικού πόλου υπερασπίζεται ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που αφορά, όχι μόνο στους φτωχούς, αλλά και στους μεσαίους και σε όλο τον πληθυσμό», ενώ αναφορικά με το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ σχολιάζει ότι «όποιος διαθέτει χρήματα θα μπορεί να έχει μια στοιχειώδη ασφάλεια και να αγοράζει υπηρεσίες υγείας, παιδείας και ασφάλισης. Οι υπόλοιποι θα απευθύνονται στις υποβαθμισμένες υπηρεσίες ενός διαλυμένου κοινωνικού κράτους. Το θέλουμε αυτό;».

Θεωρείτε ότι ανατρέπεται το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών; Τι νέο μπορεί να κομίσει στη δημόσια συζήτηση ο ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξει το αρνητικό κλίμα;

Στις βουλευτικές εκλογές τα διλήμματα είναι διαφορετικά. Κρίνεται ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και ποιες επιπτώσεις θα υπάρξουν στη ζωή των πολιτών. Με αυτή την έννοια, το αποτέλεσμα είναι ανοιχτό, δεν έχει κριθεί. Άλλωστε, ένα μεγάλο μέρος πολιτών επέλεξε να μην συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, ανάμεσά τους και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αρνήθηκαν να μετακινηθούν σε άλλο κόμμα και με την αποχή τους μας έστειλαν μήνυμα να κάνουμε τις αναγκαίες διορθώσεις στην τακτική μας.

Πλέον εμείς είμαστε προσανατολισμένοι στην προγραμματική αντιπαράθεση, ενώ η ΝΔ κρύβει το πρόγραμμά της. Το ερώτημα είναι το εξής: Θα έχουμε ένα περιβάλλον ανάπτυξης με νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ισχυρό κοινωνικό κράτος, κοινωνική δικαιοσύνη και οικολογική ισορροπία; Ο κύριος Μητσοτάκης αμφισβητεί αυτό το μοντέλο. Θέλει μια ανάπτυξη σε βάρος της εργασίας και του κοινωνικού κράτους, που θα εξυπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα. Για εμάς το ισχυρό κοινωνικό κράτος και η αξιοπρεπής εργασία αποτελούν τις δύο βάσεις για την ανάπτυξη. Και οι βάσεις αυτές δεν αφορούν μόνο στους φτωχούς, όπως ισχυρίζεται η ΝΔ, αλλά και στη μεσαία τάξη. Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, ασφάλιση, νοσοκομεία, επιδόματα ενοικίου για τα νέα ζευγάρια, όλα αυτά αφορούν και στη μεσαία τάξη.

Πώς αποτιμάτε την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 μέχρι σήμερα; Μήπως τελικά η κυβερνητική εμπειρία και η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου εξάλειψαν τα ριζοσπαστικά του χαρακτηριστικά και τον κατέστησαν συστημικό κόμμα; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και παραμένει ένα σύγχρονο κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, το οποίο έχει στο DNA του την πολιτική των συμμαχιών. Η αλλαγή στην καθημερινότητα αλλά και γενικότερα η αναγκαία κοινωνική αλλαγή προϋποθέτουν τη συγκρότηση ενός προοδευτικού πολιτικού πόλου, μια συμμαχία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, με την επιδίωξη να εκπροσωπήσει την πλειοψηφία των πολιτών, που απειλείται σήμερα από τον κίνδυνο της παλινόρθωσης του νεοφιλελεύθερου μπλοκ στη χώρα μας. Είναι αλήθεια ότι στα χρόνια των ασφυκτικών μνημονιακών καταναγκασμών o άξονας «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» επικράτησε των διαχωρισμών «πρόοδος  συντήρηση» και «Αριστερά  Δεξιά». Αυτό εκφράστηκε και σε κυβερνητικό επίπεδο το 2015 από την αντιμνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  ΑΝΕΛ.  

Η έξοδος από τα μνημόνια αύξησε τους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. Αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας έχοντας τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη. Σήμερα έχουμε λύσει τα χέρια και γράφουμε μόνοι μας, χωρίς υποβολέα, τη νέα σελίδα της χώρας. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο ίσως επίτευγμα, η μεγαλύτερη κατάκτηση, η οποία, βεβαίως, είναι έργο του ελληνικού λαού και επιτεύχθηκε με θυσίες των πολιτών, οι οποίες δεν πρέπει να χαθούν.  

Αυτή ακριβώς η σημαντική μεταβολή, μαζί με ιστορικές εξελίξεις όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, εκ των πραγμάτων καθιστά ξεπερασμένη τη διάκριση «μνημόνιο  αντιμνημόνιο», επαναφέρει την κοινωνική και πολιτική ζωή σε μια σχετική κανονικότητα και επανατοποθετεί την πολιτική διαπάλη στους κλασικούς άξονες της προγραμματικής αντιπαράθεσης. Η συζήτηση πλέον περιστρέφεται στον άξονα «πρόοδος  συντήρηση». 

 Ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι προϋποθέσεις ευδοκίμησης του εγχειρήματος της Προοδευτικής Συμμαχίας; Πάνω σε ποιους άξονες πρέπει να κινηθεί; 

Η Προοδευτική Συμμαχία με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ελπίδες των λαϊκών και των μεσαίων τάξεων που τσακίστηκαν από την κρίση και τα μνημόνια, καθώς επίσης και των δυναμικών κοινωνικών στρωμάτων που αναζητούν μια δημιουργική πορεία σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη. Η Προοδευτική Συμμαχία κοιτάζει προς τα μπρος. Επίκεντρο του προγράμματός της για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση είναι η δημιουργία 500.000 νέων, αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, με νέες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Σχεδιάζουμε η οικονομία να δημιουργεί θέσεις εργασίας με υψηλή προστιθέμενη αξία, δηλαδή θέσεις καινοτομίας, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, ιδίως τα νεότερα παιδιά.  

Το πρόγραμμα του προοδευτικού πόλου υπερασπίζεται ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που αφορά, όχι μόνο στους φτωχούς, αλλά και στους μεσαίους και σε όλο τον πληθυσμό. Ηδη έχουμε κάνει πολλά βήματα στη δημόσια υγεία, στη δημόσια εκπαίδευση (το γνωρίζω αυτό και ως υπουργός Παιδείας), καθώς και στην κοινωνική αλληλεγγύη. Τώρα θα συνεχίσουμε με βαθύτερες τομές. 

 Θεωρείτε σημαντική για την ανάπτυξη την οικολογική ισορροπία. Τι ακριβώς εννοείτε; 

Σε όλο τον πλανήτη διεξάγεται μια μεγάλη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, με πρωταγωνιστές, μάλιστα, τα νέα παιδιά. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχουμε μπει στα σοβαρά σε αυτή την παγκόσμια συζήτηση. Αυτό είναι εντελώς αδικαιολόγητο, δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή έχει χτυπήσει τη χώρα μας. Ξέρουμε ότι αποτέλεσε σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα για τις καταστροφές στη Μάνδρα και το Μάτι. Πρέπει, λοιπόν, να λάβουμε μέτρα.

Το σημαντικότερο των μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή είναι να μειωθεί έως το 2030 η παραγωγή ενέργειας από τον άνθρακα και να αυξηθεί η παραγωγή από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο 32%. Επίσης, προχωρούμε στην ίδρυση των ενεργειακών κοινοτήτων, όπου οι καταναλωτές είναι και παραγωγοί ενέργειας. Γενικότερα, στόχος είναι να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας κατά 32% έως το 2030. Εχει συνεπώς μεγάλη σημασία, όταν μιλάμε για την ανάπτυξη, αυτή να έχει το στοιχείο του κοινωνικού συμβολαίου, αλλά ταυτόχρονα και του πράσινου κοινωνικού συμβολαίου, δηλαδή μια ανάπτυξη με αειφορία και κοινωνική δικαιοσύνη. 

 Μήπως έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι επιχειρείτε να κατασκευάσετε μια ψεύτικη εικόνα για τη σημερινή ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη;  

Ας το δούμε στην πράξη. Εμείς προβάλλουμε ένα πρόγραμμα διατήρησης και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. Για να υλοποιηθεί είναι απολύτως απαραίτητο να ισχύσει ο κανόνας 1/1 (δηλαδή, 1 αποχωρεί, 1 προσλαμβάνεται). Η ΝΔ, χωρίς να της ζητηθεί από τους δανειστές, λέει «5 φεύγουν, 1 προσλαμβάνεται». Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να προσλάβει στο Δημόσιο πάνω από 2.000 κάθε χρόνο έναντι των 10.000 που αποχωρούν κι έτσι μεγάλοι τομείς στην υγεία, την παιδεία και σε άλλες υπηρεσίες θα εκχωρηθούν στον ιδιωτικό τομέα.  

Αρα, όποιος διαθέτει χρήματα θα μπορεί να έχει μια στοιχειώδη ασφάλεια και να αγοράζει υπηρεσίες υγείας, παιδείας και ασφάλισης. Οι υπόλοιποι θα απευθύνονται στις υποβαθμισμένες υπηρεσίες ενός διαλυμένου κοινωνικού κράτους. Το θέλουμε αυτό; Είναι ένα ερώτημα, όχι μόνο ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό.

Ακόμα και ο «Πρόεδρος των πλουσίων», ο Μακρόν, αισθάνθηκε την ανάγκη να μιλήσει για την απληστία «του καπιταλισμού που τρελάθηκε», να μιλήσει, δηλαδή, για την καρδιά του κοινωνικού προβλήματος. Πρόκειται για την επιθετική μορφή του καπιταλισμού (τον νεοφιλελευθερισμό) που γκρεμίζει κοινωνικές κατακτήσεις και αμφισβητεί δημοκρατικές αξίες, διότι κάνει συμμαχίες με ακροδεξιές και ρατσιστικές απόψεις και δυνάμεις. Αυτό τον δρόμο ακολουθεί και η σημερινή ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, μετατρέποντας ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα σε υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς. 

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 107 της «Νέας Σελίδας»  την Κυριακή 23/6/2019