Χαλκιδική: Υπό έλεγχο η φωτιά στη Μόλα Καλύβα – Αίτημα να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης23 Σεπτεμβρίου 2017 · Ώρα δημοσίευσης: 4:24 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 12:59 πμ


Την αισιοδοξία του ότι μέχρι το πρωί της Κυριακής θα έχει κατασβεστεί η φωτιά που ξέσπασε την Παρασκευή στην περιοχή Μόλα Καλύβα, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής εξέφρασε ο διευθυντής του αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Υπάρχουν πολλές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, διάσπαρτες σε όλο το δάσος και η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Είναι θετικό πως η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι από το απόγευμα οι άνεμοι που πνέουν θα εξασθενήσουν», ανέφερε ο κ. Στεργιάδης, προσθέτοντας πως σύμφωνα με τους νεότερους υπολογισμούς η έκταση που κάηκε είναι περίπου 1.500 στρέμματα.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διαβίβασε στη διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αίτημα του Δήμου Κασσάνδρας να κηρυχθεί το τοπικό δημοτικό διαμέρισμα στη Μόλα Καλύβα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη «το αίτημα εκτιμάται πως θα γίνει αποδεκτό».

Σε ό,τι αφορά τις ζημιές που υπέστησαν ιδιώτες και επιχειρηματίες ο κ. Στεργιάδης διευκρίνισε ότι οι περισσότερες είναι σε προαύλιους χώρους σπιτιών, μηχανήματα ή σε κάποια παλιά αυτοκίνητα που είχαν αποσυρθεί, με εξαίρεση τη σκεπή μία μονοκατοικίας που κάηκε. Σε κάθε περίπτωση σημείωσε πως οι ζημιές θα καταγραφούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς έπειτα από αίτηση των πληγέντων στον Δήμο θα μεταβαίνει επιτροπή που συστήνεται, για να κάνει τους σχετικούς ελέγχους.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις στην είσοδο- έξοδο του τοπικού διαμερίσματος, για να διευκολύνουν την κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ η πρόσβαση επιτρέπεται σε όσους έχουν σπίτια στην περιοχή.

Σχετικά με τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στην τουριστική δραστηριότητα στην περιοχή ο κ. Στεργιάδης διαβεβαίωσε ότι «σήμερα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση κι οι τουρίστες συνεχίζουν τις διακοπές τους, καθώς οι παραλίες είναι κάτω από τον δρόμο και η φωτιά πάνω από αυτόν». «Χθες το μεσημέρι υπήρξε μία αναστάτωση, όμως πρόβλημα ιδιαίτερο δεν υπήρξε, καθώς οι ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή είναι μικρές, βρισκόμαστε στο τέλος της σεζόν και δεν υπήρχαν τόσο πολλοί τουρίστες», εξήγησε.

«Τη Δασική Υπηρεσία, τους ιδιοκτήτες χωματουργικών μηχανημάτων, τους πολίτες και τους επισκέπτες της Μόλα Καλύβας για την άμεση και αποτελεσματική αντίδρασή τους» ευχαρίστησε ο δήμαρχος Κασσάνδρας, Βασίλης Κυρίτσης.