Φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»: Η ιστορία πίσω από το όνομα του πλοίου (photos – video)18 Οκτωβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 7:05 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:43 μμ
T


Ποια είναι η ιστορία πίσω από τη Φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ που πρωταγωνίστησε στο σκηνικό κρίσης που έστησε σήμερα η Άγκυρα; Σε ποιες επιχειρήσεις συμμετείχει; Ποια τα τεχνικά της χαρακτηριστικά ποιο το μήνυμα που αναγράφεται στo θυρεό της.

Κατασκευή και ναυπήγηση

Η Φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ (F-466) είναι η δέκατη κατά σειρά παραλαβής και τελευταία φρεγάτα τύπου STANDARD του Πολεμικού Ναυτικού (Φ/Γ ΕΛΛΗ, Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ, Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ, Φ/Γ ΑΔΡΙΑΣ, Φ/Γ ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ, Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, Φ/Γ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ, Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ, Φ/Γ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ).

Κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Dok en Werfmaatschappij στο Fijenoord της Ολλανδίας στις 15 Νοεμβρίου 1980 και εντάχθηκε στη δύναμη του Ολλανδικού Ναυτικού στις 25 Νοεμβρίου 1982 με το όνομα «BLOYS VAN TRESLONG» (F-826).

H ύψωση της ελληνικής σημαίας έγινε στο DEN HELDER της Ολλανδίας στις 19 Νοεμβρίου 2004 με πρώτο Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Π.Παστουσέα ΠΝ. Έλαβε μέρος στην εκπαίδευση FOST στο PLYMOUTH της Αγγλίας τον Μάρτιο του 2005. Κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 28 Μαρτίου 2005.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» παρακολουθεί το «Barbaros» – Για «θερμό» επεισόδιο κάνουν λόγο τουρκικά ΜΜΕ

T

O θυρεός της φρεγάτας

Ο θυρεός του πλοίου απεικονίζει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά από όπου πήρε και το όνομά της. Εξάλλου το όνομα αυτό δόθηκε στο πλοίο σε αναγνώριση της ηρωικής μορφής του Βυζαντινού στρατηγού και Αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά αλλά και θέλοντας να υπογραμμίσει την αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού, το Πολεμικό Ναυτικό δίνει για πρώτη φορά όνομα Βυζαντινού ήρωα σε πολεμικό πλοίο του.

Ο Νικηφόρος Β΄ Φωκάς υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πλώιμους στρατηγούς και αυτοκράτορες του Βυζαντίου (963-969) και μεγαλόπνοος οραματιστής της παγκόσμιας ακτινοβολίας της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Η ζωή και η δράση του Νικηφόρου Φωκά

O Νικηφόρος Φωκάς καταγόταν από τη μεγάλη στρατιωτική οικογένεια των Φωκάδων της Καππαδοκίας. Απέδιδε μεγάλη σπουδαιότητα στην ναυτική ισχύ και ηγήθηκε ως πλόιμος στρατηγός (Ναύαρχος) της μεγαλύτερης αμφίβιας επιχείρησης που αποπειράθηκε ο Μεσαιωνικός Ελληνισμός καρπός της οποίας υπήρξε η απελευθέρωση της επί ενάμιση αιώνα αραβοκρατούμενης Κρήτης.

Το 960, με την ιδιότητα του Δομέστικου των Σχολών της Ανατολής, ο μετέπειτα Αυτοκράτορας ανέλαβε επικεφαλής της εκστρατείας για την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Άραβες. Συγκέντρωσε το Βυζαντινό στόλο και μετά από εννέα μήνες δραματικής πολιορκίας , το Μάρτιο του 961 κατέλαβε το Χάνδακα και επανέφερε την Κρήτη στους κόλπους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας για τα επόμενα 250 χρόνια. Τρία χρόνια αργότερα ως Αυτοκράτορας πλέον (τον Αύγουστο του 963 στέφθηκε αυτοκράτορας στο ναό της Αγίας Σοφίας) διέταξε τον επικεφαλής του Βυζαντινού Στόλου να απελευθερώσει την Κύπρο.

Οι επιτυχείς αυτές επιχειρήσεις είχαν σαν επακόλουθο την αναζωπύρωση του Ελληνισμού στις Μεγαλονήσους και την αποκατάσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο ηρωικός αυτοκράτορας δολοφονήθηκε τη νύχτα της 10ης Δεκεμβρίου του 969.

Αποστολές – Συμμετοχή σε Διεθνείς Ασκήσεις:

Η Φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς, συμμετείχε στην επιχείρηση της SNMG-2 από τις 9 Μαΐου του 2006 έως και την 1 Αυγούστου του 2006, την επιχείρηση Αtalanta από τις 28 Απριλίου του 2009 έως τον Αύγουστο του 2009.

Επίσης συμμετείχε στην επιχείρηση active endeavour – Επιχείρηση Atalanta ( 8.5.2011 – 2.8.2011) και στο θερινό εκπαιδευτικό πλου της σχολής Ναυτικών Δοκίμων ( 21.7.2014 -31.8.2014)

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ολικό μήκος : 30,5 m
Μέγιστο πλάτος :14,58 m
Μέγιστο βύθισμα : 5,87 m
Εκτόπισμα πλήρους φόρτου : 3642 tons
Αεριοστρόβιλοι : Δύο (2) Main gasturbines

Rolls Royce Olympus (2 x 28000 bhp) και δύο (2) Cruise gasturbine Rolls Royce Tyne (2 x 5340)

Ακτίνα ενεργείας : 5800 νμ

Ηλεκτρογεννήτριες : EMT / Pielstik (4 x 750 Kwatt)
Μεγίστη ταχύτητα (δοκιμών) :32 kts

Οπλισμός

Κ/Β : HARPOON, NSS
Π/Β : OTO MELARA 76/62
Α/Υ : Τορπίλες
Επικοινωνίες : SHF- HF-VHF-UHF
Ελικόπτερα : ΑΒ-212
Πλήρωμα πλοίου (Aξ/κοί, Yπ/κοί, Δίοποι, Ν/Δ) : 182

Βίντεο με τη  φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς εν δράση στη Χίο ( Φεβρουάριος 2018)

Με πληροφορίες από hellenicnavy.gr

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

ΓΕΕΘΑ: Κανένα επεισόδιο με το Barbaros – Προσπάθεια της Άγκυρας να στήσει σκηνικό έντασης

Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» παρακολουθεί το «Barbaros» – Για «θερμό» επεισόδιο κάνουν λόγο τουρκικά ΜΜΕ