ΓΕΕΘΑ: Κανένα επεισόδιο με το Barbaros – Προσπάθεια της Άγκυρας να στήσει σκηνικό έντασης18 Οκτωβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 7:09 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:23 μμ


«Δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο» ξεκαθαρίζει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και αποδίδει τα τουρκικά δημοσιεύματα σε πρόθεση της Άγκυρας να στηθεί σκηνικό έντασης.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλείται πηγές από το Πεντάγωνο, η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού πλέει σε απόσταση αναπνοής από το τουρκικό ερευνητικό «Barbaros», περιφρουρώντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» παρενόχλησε το τουρκικό ερευνητικό «Barbaros».

«Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εμπόδισε ελληνική φρεγάτα η οποία ‘παρενόχλησε’ το Barbaros», ισχυρίζεται το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, ελληνική φρεγάτα παρενόχλησε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρέτιν Πασά “προκαλώντας κρίση στη Μεσόγειο”. Το τουρκικό πρακτορείο επικαλείται πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών οι οποίες αναφέρουν ότι στη συνέχεια το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας εμπόδισε την ελληνική φρεγάτα. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το Μπαρμπαρός συνοδεύουν αρκετά πολεμικά σκάφη της Τουρκίας, ανάμεσά τους και τορπιλάκατοι.

Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την Navtex

Απάντηση στη χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με την νέα παράνομη τουρκική NAVTEX, έδωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Στην ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφέρει τα εξής:

«Την Τρίτη 16, Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Mπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών Αρχών».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει τα εξής:

«Το σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά σήμερα το πρωί ξεκίνησε νέες σεισμικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας στην Μεσόγειο. Η ανακοίνωση που έκανε χθες το ελληνικό Υπ. Εξωτερικών είναι τελείως αβάσιμη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η επιμονή της Ελλάδας σε εξωπραγματικούς ισχυρισμούς δεν θα οδηγήσει σε τίποτε άλλο πέρα από τη ζημιά στις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Τουρκία θα εξακολουθεί να κάνει χρήση των κυριαρχικών δικαιωμάτων που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα. Με αυτήν την αφορμή συνιστούμε στην Ελλάδα να αποφεύγει ενέργειες που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση στην περιοχή».

Πηγή: philenews.com, hellasjournal.com

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» παρακολουθεί το «Barbaros» – Για «θερμό» επεισόδιο κάνουν λόγο τουρκικά ΜΜΕ

Φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ: Η ιστορία πίσω από το όνομα του πλοίου (photos – video)