Λέσβος: Εκρηκτική η κατάσταση στη Μόρια – 140 νέες αφίξεις μεταναστών4 Σεπτεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 8:39 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:40 μμ


Εκρηκτική είναι η κατάσταση στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, όπου το πρωί ξέσπασαν άγρια επεισόδια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνολικά 5.813 άτομα που μετά την άφιξη τους ζήτησαν να τους χορηγηθεί άσυλο, έφτασαν και καταγράφηκαν τον Αύγουστο στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Από αυτούς, 3.866 έφτασαν στη Λέσβο, 685 στη Χίο και 1.262 στη Σάμο.

Μέχρι και χθες, 3 Σεπτεμβρίου τα μεσάνυχτα, στα νησιά πέρασαν 950 άτομα.

531 στη Λέσβο, 112 στη Χίο και 307 στη Σάμο.

Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης και μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης έχει αναφερθεί η άφιξη άλλων 140 ατόμων. 41 στη Λέσβο, 35 στη Χίο και 64 στη Σάμο.

Κουμουτσάκος: Σύσκεψη για το προσφυγικό την Πέμπτη

Διυπουργική συντονιστική σύσκεψη για το προσφυγικό, συγκαλείται την Πέμπτη από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο, με τη συμμετοχή του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιου για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η σύσκεψη, σε επίπεδο γενικών γραμματέων, θα πραγματοποιηθεί στις 13:00 το μεσημέρι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής ‘Αμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επεισόδια στη Μόρια – Άγρια συμπλοκή μεταξύ μεταναστών

Σοβαρά επεισόδια είναι σε εξέλιξη στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετανάστες έχουν επιδοθεί σε πετροπόλεμο ενώ συγκρούονται και μεταξύ τους.

Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Παράλληλα, αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη σύσκεψη όλων των Δημάρχων Βορείου Αιγαίου. Στόχος τους είναι η διατύπωση κοινής διακηρύξεως και πολιτικής για την ασφυκτική πλέον κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά.

Προσφυγικό: Έτσι στέλνουν οι δουλέμποροι τους μετανάστες στη Λέσβο

Τον τρόπο που δρουν οι Τούρκοι δουλέμποροι και στέλνουν καθημερινά εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο αποκαλύπτει ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Από το πρωί της Τρίτης 125 νέοι μετανάστες έφτασαν στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας από τις τουρκικές ακτές.

Είναι φανερό ότι οι Τούρκοι κάνουν «τα στραβά μάτια».

Όπως επισημαίνουν οι μετανάστες, ένα ταχύπλοο χρειάζεται 10 λεπτά για να φτάσει από τις τουρκικές ακτές στη Λέσβο, ενώ οι πλαστικές βάρκες χρειάζονται τρεις με τέσσερις ώρες.

Τα ποσά που πληρώνουν κυμαίνονται από 1.000 έως 1.500 ευρώ.

Οι πρόσφυγες υποστηρίζουν ότι υπάρχει σχέδιο απομάκρυνσής τους από την Τουρκία. Στα τουρκικά παράλια λένε περιμένουν 50.000 μετανάστες.

Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι η ανεργία στη χώρα τους οφείλεται στο γεγονός ότι οι Σύροι μετανάστες τους παίρνουν τις δουλειές και γι’αυτό θέλουν να τους διώξουν.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha:

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Μαρτυρία εφοριακού: Με προπηλάκισαν επειδή έκανα τη δουλειά μου (video)