Νέο «χαστούκι» για τον Τζόνσον – Πρώτο «Ναι» της Βουλής στον νόμο για την αναβολή του Brexit4 Σεπτεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 8:08 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:12 μμ


Το πρώτο «Ναι» έλαβε ο νόμος για την αναβολή του Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 329 βουλευτές και κατά 300.

Πλέον, αναμένεται το δεύτερο στάδιο με την ανάγνωση του νομοσχεδίου που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να αναζητήσει παράταση εάν δεν έχει συναφθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες μέχρι τις 19 Οκτωβρίου εκτός εάν το κοινοβούλιο ψηφίσει για μια μη συμφωνία, καθώς και νέα ψηφοφορία επί της διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών.

Απίστευτος Τζόνσον: Αποκάλεσε τον Κόρμπιν «κότα» μέσα στη Βουλή

Σφοδρή ήταν η σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον και του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων την Τετάρτη.

Ο Τζόνσον προκάλεσε τον αρχηγό των Εργατικών να συμφωνήσει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 15 Οκτωβρίου και χαρακτήρισε «νομοσχέδιο παράδοσης» στην Ευρωπαϊκή Ένωση το σχέδιο της αντιπολίτευσης για να προληφθεί ένα άτακτο Brexit.

«Αυτή η κυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου και υπάρχει μόνο ένα εμπόδιο στον δρόμο μας, αυτό είναι το ‘νομοσχέδιο παράδοσης’ που προτείνεται αυτή τη στιγμή από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης (Κόρμπιν)», δήλωσε ο Τζόνσον απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο.

«Καλώ τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να επιβεβαιώσει, όταν λάβει τον λόγο, πως, αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο παράδοσης, θα επιτρέψει στον λαό αυτής της χώρας να εκφράσει την άποψή του γι’ αυτά που (ο Κόρμπιν) προτείνει να παραδοθούν στο όνομά του, με διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου».

Μάλιστα, κατηγορώντας τον Κόρμπιν ότι συνωμοτεί για να παραδώσει την Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτήρισε τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος «κότα».

«Μόνον μία κότα βλέπω εδώ και βρίσκεται σ’ αυτό το έδρανο» είπε ο Τζόνσον για τον Κόρμπιν.

Νωρίτερα σήμερα ωστόσο ο Κόρμπιν είπε στα κόμματα της αντιπολίτευσης πως δεν θα πέσει «στην παγίδα του Μπόρις Τζόνσον» και δεν θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή νέων εκλογών μέχρι να πειστεί ότι δεν υπάρχει πλέον απειλή για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Κόρμπιν, ο οποίος δηλώνει πως θέλει νέες εκλογές, είχε σειρά συναντήσεων με αντιπολιτευόμενα κόμματα σε μια προσπάθεια να ματαιώσει αυτό που πολλά εξ αυτών θεωρούν επιδίωξη του πρωθυπουργού Τζόνσον να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία.

Κομισιόν: Το backstop είναι η «μόνη λύση» για την διασφάλιση της ειρήνης στην Βόρεια Ιρλανδία

Το backstop είναι η «μόνη λύση» για την διασφάλιση της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία και της ενιαίας αγοράς, επανέλαβε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το backstop προβλέπει ως ύστατη λύση την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου σε μία τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ενωση για να αποφευχθεί η επαναφορά των συνόρων ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται ακόμη σε συνομιλίες με το Δουβλίνο με θέμα την οργάνωση των συνοριακών ελέγχων ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία για την περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά η εφαρμογή τέτοιων ελέγχων θα προκαλέσει αναπόφευκτα «δυσλειτουργίες», δηλώνουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.

Μία ευρωπαϊκή πηγή επέμεινε ότι η ρήτρα του backstop είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν οι δυσλειτουργίες μετά το Brexit.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου έχει αυξηθεί.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Brexit: Πλήγμα για Τζόνσον – Προς πρόωρες εκλογές οδηγείται η Βρετανία