Το βίαιο καλοκαίρι των φοροελεγκτών

Φαινόμενο σε έξαρση13 Σεπτεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 7:04 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:05 μμ


Ποιος «οπλίζει» το χέρι όσων βιαιοπραγούν απέναντι στους ελεγκτές εφοριακούς και γατί αυξάνονται διαρκώς η ένταση και το μέγεθος του φαινομένου, συμπεριλαμβάνοντας στα θύματα των βίαιων επιθέσεων και τις γυναίκες εφοριακούς; Ένας συνδικαλιστής του χώρου εξηγεί στη «Νέα Σελίδα» γιατί πολλοί πολίτες βλέπουν στα πρόσωπα των ελεγκτών τον χειρότερο εχθρό τους

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου | [email protected] 

Υποθέσεις ρουτίνας οι βίαιες επιθέσεις στους ελεγκτές

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φαινόμενα του φετινού καλοκαιριού ήταν αναμφίβολα οι επιθέσεις που δέχτηκαν σε διάφορα τουριστικά σημεία της χώρας οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Κι ενώ οι σωματικές επιθέσεις εναντίον τους δεν είναι εντελώς… νέο φρούτο, παρ’ όλα αυτά η γεωμετρική αύξηση των περιστατικών, η βιαιότητα των επιτιθέμενων αλλά και το γεγονός ότι αποδέκτες της βίας γίνονται πια χωρίς καμία διάκριση και οι γυναίκες εφοριακοί μοιάζει να «επισημοποιούν» ολοένα και περισσότερο αυτές τις επικίνδυνες συμπεριφορές.

Καρέ από ξυλοδαρμό εφοριακών σε ταβέρνα στο Αίγιο τον Σεπτέμβριο του 2018

Τελευταίο περιστατικό, ένας γάμος στις Σέρρες πριν από μερικές ημέρες: οι δύο ελεγκτές που έκαναν στοχευμένο έλεγχο -με εντολή από την κεντρική διοίκηση στην Αθήνα- στο κέντρο διασκέδασης όπου λάμβανε χώρα το γλέντι απομονώθηκαν στην κουζίνα. Εκεί τους επιτέθηκαν περίπου 40 με 50 άτομα. Κάποιες ημέρες νωρίτερα, στις 8 Αυγούστου, επίθεση είχε δεχτεί και κλιμάκιο ελέγχου της ΑΑΔΕ σε πιτσαρία στον Πλατανιά Πηλίου. Κατά την ώρα που ο ελεγκτής συνέτασσε το φύλλο ελέγχου, ο 59χρονος άνδρας της ιδιοκτήτριας της πιτσαρίας χτύπησε τον ελεγκτή στο χέρι και προσπάθησε να επιτεθεί με καρέκλα και στη γυναίκα που συμμετείχε στο κλιμάκιο, η οποία, ωστόσο, απέφυγε την επίθεση. Ο ελεγκτής υπέστη κάταγμα κερκίδας.

Μεγάλη εντύπωση είχε προκαλέσει και ένα περιστατικό στο Ρέθυμνο  στις 30 Ιουλίου, όπου ένας οδηγός φορτηγού ξυλοφόρτωσε δύο εφοριακούς, έναν 58χρονο και μία 55χρονη, οι οποίοι του ζήτησαν παραστατικά και τιμολόγια για τα μεταφερόμενα είδη. Οι εφοριακοί μεταφέρθηκαν με τραύματα στο κεφάλι από τις γροθιές του οδηγού στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου και διαπιστώθηκε ρήξη τυμπάνου στη γυναίκα εφοριακό. Όπως δήλωσε, πάντως, ο ίδιος ο θύτης με περίσσιο θράσος σε τηλεοπτικό κανάλι δύο ημέρες μετά το περιστατικό, όταν και είχε λήξει το αυτόφωρο: «Εριξα κανά δύο, ήρθε και η κοπέλα η άλλη, έφαγε κι αυτή μία – ούτε κατάλαβα πώς έγινε»…

Ο φορτηγατζής από την Κρήτη που ξυλοφόρτωσε δύο εφοριακούς

Πάντως, πριν από λίγες ημέρες και με αφορμή το τελευταίο περιστατικό με το γαμήλιο γλέντι στις Σέρρες η ΑΔΕΔΥ με ψήφισμά της καταδίκασε τις «σωματικές και λεκτικές επιθέσεις που δέχονται το τελευταίο διάστημα οι υπάλληλοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων», καλώντας τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της ΑΑΔΕ να προστατεύσουν τα στελέχη της Αρχής.

Όσο για την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών, αυτή ήρθε διά στόματος του υφυπουργού, Απόστολου Βεσυρόπουλου, και ήταν η εξής: «Επίκειται ήδη, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, η αυστηροποίηση των ποινών για όσους ασκούν βία εναντίον δημοσίων υπαλλήλων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους».

Τα λάθος μηνύματα που στέλνει το κράτος

Όπως εξηγεί στη «Νέα Σελίδα» ο Δημήτρης Μέρκος, γραμματέας του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής, «υπάρχει πλήθος βίαιων περιστατικών που δεν βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας». Σύμφωνα με τον κ. Μέρκο, οι βιαιοπραγίες απέναντι στους εφοριακούς είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους τα τελευταία χρόνια. Οπως μας είπε, η προηγούμενη κυβέρνηση πήρε μια θετική νομοθετική πρωτοβουλία να καταργήσει το αυτόφωρο για τους ελεγκτές της εφορίας, με την ποινική ευθύνη της διοίκησης και των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ να ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση που έπραξαν με δόλο ή με σκοπό να προσπορίσουν στον εαυτό τους ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος ή να βλάψουν το Δημόσιο.

Δημήτρης Μέρκος

Στόχος της τροπολογίας ήταν η προστασία των εφοριακών υπαλλήλων, που, σύμφωνα με τον κ. Μέρκο, έρχονται πολύ συχνά αντιμέτωποι με μηνύσεις και αγωγές επιχειρηματιών που θέλουν είτε να καθυστερήσουν τον έλεγχο είτε να αμυνθούν έναντι επιβαρυντικών γι’ αυτούς ευρημάτων της φορολογικής διοίκησης. Παρ’ όλα αυτά, η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση καθόλου δεν περιόρισε το πρόβλημα.

Στην ερώτησή μας αν ο ίδιος θεωρεί μια κάποια λύση τα σεμινάρια αυτοάμυνας στους ελεγκτές που λανσάρονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια από την ΑΑΔΕ σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης, ο κ. Μέρκος τα χαρακτήρισε «κακόγουστο αστείο» και αναρωτήθηκε κατά πόσο μπορούν οι 60άρηδες εφοριακοί να μαθαίνουν… πολεμικές τέχνες σε αυτή την ηλικία, τονίζοντας πως παράλληλα έχει αυξηθεί και το όριο συνταξιοδότησής τους. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά, «υπάρχει σύγχυση ακόμα και γι’ αυτή την ίδια την αποστολή μας. Εμείς δεν είμαστε κατασταλτικός μηχανισμός, η δουλειά μας δεν είναι να παίζουμε ξύλο με τους φορολογούμενους. Η δουλειά μας είναι να αποτυπώνουμε την πραγματικότητα εκεί έξω».

Η πιο νευραλγική πτυχή αυτής της ιστορίας, σύμφωνα με τον κ. Μέρκο, είναι τα ίδια τα μηνύματα που στέλνει στο κοινό το κράτος. Οπως το έθεσε, «όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός προεκλογικά λέει ότι οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις θα περιοριστούν, τι ακριβώς μαθαίνει στην κοινωνία; Όταν από τη Σαμοθράκη βγαίνει ένας αναρμόδιος υπουργός με το ζήτημα -και αναφέρομαι στον κ. Θεοχάρη- και δηλώνει ότι “δεν θα γίνουν φοροέλεγχοι στη Σαμοθράκη λόγω του προβλήματος εδώ”, τι λέει ακριβώς;

Αν τελικά σταλεί έλεγχος στη Σαμοθράκη και οι εφοριακοί αντιμετωπίσουν πάλι πρόβλημα, ποιος θα έχει την ευθύνη; Πώς γίνεται να λέμε στους πολίτες ότι η φοροδιαφυγή είναι εργαλείο αποκατάστασης χαμένων εισοδημάτων;».

Ο κ. Μέρκος έχει κι άλλα να προσθέσει ως προς τη λάθος εκπαίδευση των πολιτών: «Οταν οι φορολογικές υποθέσεις των μεγάλων παικτών παραγράφονται κατά χιλιάδες, όταν την ίδια στιγμή οι απλοί πολίτες ξέρουν ότι δεν διαθέτουν ένα ολόκληρο νομικό τμήμα να τους υποστηρίζει, όπως κάνουν οι έχοντες εκμεταλλευόμενοι την πολυνομία και τα νομικά κενά που χαρακτηρίζουν τα φορολογικά θέματα, δεν λέμε στο κοινό κάτι πολύ συγκεκριμένο;».

Τελικά, αυτό που συμβαίνει, σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, είναι οι ελεγκτές εφοριακοί να γίνονται το «σφουγγάρι» της αγανάκτησης του κόσμου που ασφυκτιά πολλά χρόνια τώρα λόγω κρίσης. «Σε μια χώρα όπου ο κόσμος πληρώνει φόρους, αλλά δεν τους βλέπει να μετουσιώνονται σε κοινωνικό κράτος, το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να βλέπουν τον εχθρό στα λάθος πρόσωπα – στους εφοριακούς, στις νοσοκόμες κ.ο.κ.».

*Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 118 της εφημερίδας Νέα Σελίδα, την Κυριακή 8/9/2019