Βάσεις 2019: Οι προθεσμίες για τις εγγραφές στις σχολές27 Αυγούστου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 4:55 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 4:55 μμ
vaseis


Το πρωί της Τρίτης έγιναν γνωστές οι Βάσεις 2019, βάζοντας οριστικό τέλος στην αγωνία όσων συμμετείχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Πλέον το ενδιαφέρον των πρωτοετών στρέφεται στην προθεσμία για την εγγραφή τους στη σχολή που επέλεξαν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αλλά και με τα περσινά δεδομένα, το περιθώριο που θα δοθεί θα είναι 12 με 18 Σεπτέμβρη.

Με την ανακοίνωση των βάσεων, όλοι οι επιτυχόντες των Πανελλαδικών εξετάσεων θα κληθούν να επισκεφθούν την ειδική εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας στη διεύθυνση eregister.it.minedu.gov.gr η οποία παραμένει «κλειστή» σήμερα.

Από αυτή τη διαδικασία εξαιρούνται όσοι «πέρασαν» στις Στρατιωτικές Σχολές, τις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Πυροσβεστικές Ακαδημίες και τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων Κρήτης και Ρόδου. Οι εν λόγω σχολές θα ανακοινώσουν δικό τους χρονοδιάγραμμα.

Οι φοιτητές θα δυσκολευτούν να βρουν φοιτητική στέγη 

Πριν μερικές ημέρες, ο Θέμης Μπάκας, Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Open και σύμφωνα με εκείνον, το μεγαλύτερο πρόβλημα εύρεσης κατοικίας εντοπίζεται τόσο στο κέντρο -κυρίως- της Αθήνας, αλλά και σε περιοχές και πόλεις με έντονο το τουριστικό ενδιαφέρον(Καλαμάτα, Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Θεσσαλονίκη).

Ενδεικτικά, στου Ζωγράφου φέτος οι τιμές για μία γκαρσονιέρα κυμαίνονται από 250 έως 340 ευρώ,ενώ για ένα δυάρι από 350 έως 450 ευρώ. Τιμές που ανταποκρίνονται σε διαμερίσματα από 1ο όροφο και πάνω και κατοικήσιμα.

Οι τιμές είναι σαφώς αυξημένες, αν αναλογιστούμε ότι το 2016 στου Ζωγράφου μια γκαρσονιέρανοικιαζόταν 160-200 ευρώ και ένα δυάρι 250-280 ευρώ. 

Στο Κουκάκι που είναι από τις πιο δημοφιλείς περιοχές ένα δυάρι νοικιάζεται 450-750 ευρώ, όταν πέρυσι οι τιμές κυμαίνονταν από 420-500 ευρώ. 

Ενώ στο Παγκράτι, μία γκαρσονιέρα ξεκινάει από τα 280 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 350 ευρώ, όταν το 2017 μπορούσε να βρει κανείς γκαρσονιέρα με 220 ευρώ. Οι τιμές για τα δυάρια είναι από 320 έως 350 ευρώ. 

Ο κ. Μπάκας τόνισε, μάλιστα, ότι στην Καλλιθέα, επίσης δημοφιλής περιοχή για φοιτητική στέγη, καθώς βρίσκονται πολλές σχολές κοντά δεν υπάρχει τίποτα διαθέσιμο, αφού πέρυσι νοικιάστηκαν όλα τα ακίνητα, μέχρι και σε ημιορόφους και ισόγεια.

Οι προαναφερθείσες τιμές είναι… απλησίαστες για όσους φεύγουν από την πόλη τους για να σπουδάσουν και για αυτό πρέπει οι φοιτητές να αρχίσουν να σκέφτονται και περιοχές του κέντρου όπως η Κυψέλη και τα Πατήσια, όπου τα ενοίκια δεν είναι τόσο αυξημένα, ενώ ως λύση προτείνεται ακόμα και η συγκατοίκηση.

Δείτε το σχετικό βίντεο 

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

Βάσεις 2019: Εισαγωγή στο 1/3 των τμημάτων με κάτω από 10.000 μόρια (video)

Βάσεις 2019: Αναλυτικά τα μόρια ανά σχολή