Απτόητος ο Ερντογάν: Η πραγματική ταυτότητα της Αγίας Σοφίας είναι τζαμί30 Μαρτίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 4:33 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 4:33 μμ


Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική ενόψει των αυριανών δημοτικών εκλογών, αναφερόμενος εκ νέου στην επιθυμία του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

«H Αγία Σοφία είναι μουσείο; Είναι τζαμί; Πρώτα αυτό πρέπει να λύσουμε. Το καθεστώς του μουσείου το απέκτησε πρόσφατα. Δεν είναι από παλιά. Πρώτα πρέπει να αποδώσουμε την πραγματική της ταυτότητα στην Αγία Σοφία. Ποια είναι αυτή; Τζαμί. Αυτό πρέπει να το διευθετήσουμε. Από την άλλη, λένε ότι στο Μπλε Τζαμί η είσοδος είναι ελεύθερη. Αλλά επειδή υπάρχει το καθεστώς του μουσείου στην Αγία Σοφία, υπάρχει εισιτήριο. Εμείς είπαμε ότι αυτό θα το κανονίσουμε. Για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε είσοδο χωρίς εισιτήριο στην Αγία Σοφία, πρέπει να κάνουμε κάποιες σοβαρές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις», είπε σύμφωνα με το Open ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια περιοδείας του και συνέχισε:

«Τι εννοώ με αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις; Για να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση, είναι απαραίτητο μαζί με τον έλεγχο του δαπέδου να προσδώσουμε στο χώρο και την κατάλληλη πνευματική ατμόσφαιρα (ώστε ο χώρος να είναι κατάλληλος για προσευχή). Γι’ αυτό είπαμε μετά τις εκλογές θα καθίσουμε να δούμε τι βήματα μπορούμε να κάνουμε στο πλαίσιο του νόμου, αλλά για να κάνουμε αυτά τα βήματα πρέπει πρώτα να μην είναι μουσείο η Αγία Σοφία, αλλά πρέπει να τη μετατρέψουμε πρώτα σε τζαμί. Προκειμένου ο χώρος να ανοίξει ως λατρευτικός είπαμε να διαμορφώσουμε έναν οδικό χάρτη και σύμφωνα με το σχεδιασμό μας να προχωρήσουμε. Ελπίζω να προχωρήσουμε τη διαδικασία με αυτόν τον τρόπο».

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Αμετανόητος ο προκλητικός Ερντογάν: Είναι ώρα να κάνουμε τζαμί την Αγιά Σοφιά

«Πληρωμένη» απάντηση UNESCO σε Ερντογάν για την Αγία Σοφία