Ένας πρόεδρος υπό αμφισβήτηση25 Σεπτεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 11:33 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 1:15 μμ


H προεδρία Τραμπ θυμίζει το House of Cards. Η κίνηση των Δημοκρατικών να ξεκινήσει έρευνα για την παραπομπή του είναι το τελευταίο επεισόδιο μιας ταραχώδους θητείας.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να επιβιώσει πολιτικά από την περιβόητη κασέτα “Access Hollywood,” από την πολιτική αναταραχή που ακολούθησε τα γεγονότα στην πόλη Σάρλοτσβιλ, από τους ισχυρισμούς της Στόρμι Ντάνιελς, αλλά και από την δημοσιοποίηση του πορίσματος της έρευνας του Ρόμπερτ Μιούλερ. Ωστόσο αυτή τη φορά το πρόβλημα φαίνεται να είναι πιο σοβαρό και δεν περιορίζεται σε πολιτικούς εντυπωσιασμούς. Με φόντο τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές το 2020 αλλά και επί της παρούσης, της νομοθετικής ατζέντας που προωθεί ο Τραμπ, η προεδρία του τελεί υπό αμφισβήτηση. Το ερώτημα που τίθεται δεν είναι αν θα μπορέσουν οι Δημοκρατικοί να πετύχουν την καθαίρεση του προέδρου. Οι πιθανότητες είναι ελάχιστες.

Το ζήτημα είναι αν ο ίδιος ο Τραμπ θα μπορέσει να αντέξει την όξυνση του πολιτικού κλίματος από τις αποκαλύψεις, για την προσπάθειά του να ασκήσει πίεση στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Ζελένσκι προσπαθώντας να αποσπάσει επιβαρυντικά στοιχεία για τον πολιτικό του αντίπαλο Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ, στην εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Η υπόθεση αποδεικνύει ότι οι θεσμοί στις ΗΠΑ λειτουργούν και μάλιστα καλά. Οι διαδικασίες προχωρούν ακόμα κι αν πρόκειται για τον ένοικο του Λευκού Οίκου. Η υπόθεση παραπέμπει στις αρχές Αυγούστου του 1974 ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση όταν η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας αποφάσισε να προτείνει στην ολομέλεια του Σώματος την απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του για παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης. Ο Νίξον υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο όχι γιατί υπήρχαν αποδείξεις εμπλοκής του στην διάρρηξη του προεκλογικού επιτελείου των Δημοκρατικών στην Ουάσιγκτον τον Μάιο του 1972, αλλά για την πλήρως στοιχειοθετημένη από την σχετική έρευνα προσπάθεια του να παρεμποδίσει την Δικαιοσύνη στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Τραμπ: Ξεκινά έρευνα για την παραπομπή του