Εύα Μόζες Κορ: Eπέζησε από το Άουσβιτς και έσβησε στον τόπο του μαρτυρίου της (video)6 Ιουλίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 7:31 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:31 μμ
kor


Η Εύα Μόζες Κορ γλίτωσε από τα χέρια του Γιόζεφ Μένγκελε, αλλά δεν σταμάτησε να λέει πως  απελευθερώθηκε όταν συγχώρεσε τους διώκτες της στο Άουσβιτς. Πέθανε την Πέμπτη επισκεπτόμενη τον τόπο του μαρτυρίου της…

Η Εύα Μόζες Κορ, επιζήσασα του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς και του διαβόητου γιατρού του Γιόζεφ Μένγκελε, πέθανε στην Πολωνία στη διάρκεια επίσκεψής της στον τόπο του μαρτυρίου της, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Guardian.

Είχε αφιερώσει τη ζωή της στην ενημέρωση του κόσμου για το Ολοκαύτωμα

Η γεννημένη στη Ρουμανία Εύα Μόζες Κορ, η οποία ίδρυσε το Μουσείο των Κεριών στην Ιντιάνα των ΗΠΑ και αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην ενημέρωση του κόσμου για το Ολοκαύτωμα, ήταν 85 ετών.

«Με βαθιά θλίψη σας ανακοινώνουμε τον θάνατο της Εύα Μόζες Κορ, μιας επιζήσασας του Ολοκαυτώματος, υπερμάχου της συγχώρεσης και ιδρύτριας του «Μουσείου των Κεριών και του Ολοκαυτώματος και Κέντρου Ενημέρωσης»», ανέφερε το μουσείο στον λογαριασμό του στο Twitter.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Εύα Μόζες Κορ πέθανε την Πέμπτη στην Κρακοβία της νότιας Πολωνίας στη διάρκεια της ετήσιας επίσκεψης που διοργανώνει το μουσείο και η οποία περιλαμβάνει και επίσκεψη στο Άουσβιτς, στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο που βρίσκεται στην γειτονική κωμόπολη Όσβιετσιμ.

«Μόλις πριν από πέντε ημέρες είχαμε καταγράψει την μαρτυρία της Εύα Κορ, μιας επιζήσασας του Άουσβιτς για τα αρχεία του Μουσείου του Άουσβιτς. Σήμερα πληροφορηθήκαμε την είδηση του θανάτου της», ανέφερε από την πλευρά του το Μουσείο του Άουσβιτς στο Twitter.

«Συντετριμμένος σας ενημερώνω ότι η Εύα Μόζες Κορ πέθανε και θα ταφεί στις ΗΠΑ», δήλωσε χθες στο AFP με γραπτό του μήνυμα ο επικεφαλής ραββίνος της Πολωνίας Μίχαελ Σούντριχ.

Dear friends, today 1-27-18 is the 73rd anniversary of my and Miriam's liberation from Auschwitz. In honor of that day, I wanted to share this message with you.

Geplaatst door Eva Mozes Kor op Zaterdag 27 januari 2018

«Να συγχωρείτε τους χειρότερους εχθρούς σας»

«Να συγχωρείτε τους χειρότερους εχθρούς σας», έλεγε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά της κατά την τελευταία της επίσκεψη στο Μουσείο του Άουσβιτς, την οποία είχε ανεβάσει στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Διέφυγα από την ναζιστική Γερμανία. Ελπίζω οι ΗΠΑ να μην γυρίσουν την πλάτη στους πρόσφυγες. Την ίδια στιγμή που συγχώρεσα τους Ναζί, ένιωσα απελευθερωμένη από το Άουσβιτς και από όλη την τραγωδία που είχα βιώσει», έλεγε.

Εύα Μόζες Κορ έλεγε επίσης ότι για εκείνην, το να δίνει κάποιος μάχη κατά των φυλετικών προκαταλήψεων που μπορούν να οδηγήσουν στη γενοκτονία είναι το ίδιο απλό με το να «αντιμετωπίζουμε αλλήλους με σεβασμό και με δίκαιο τρόπο».

«Δεν χρειάζονται μεγάλοι νόμοι ή κυβερνήσεις γι αυτό».

Διατηρούσε το χιούμορ της μέχρι το τέλος. Στις 3 Ιουλίου η Εύα Μόζες Κορ έγραφε στο Twitter: «Μπορείτε να το πιστέψετε ότι μπορείς να πάρεις φτερούγες κοτόπουλου κοντά στο Άουσβιτς; Αυτό θα ήταν υπέροχο πριν από 75 χρόνια. Έχουν την ίδια γεύση σε κάθε χώρα και είναι νοστιμότατες».

Παράλληλα δεν έχανε την ευκαιρία να συναντηθεί με φοιτητές και μαθητές και να τους μιλά για το Ολοκαύτωμα.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Προκαλεί η Τουρκία: Εντός της εβδομάδας η γεώτρηση του «Γιαβούζ»