Κύπρος: Περίεργα παιχνίδια στην ΑΟΖ

ΕΝΙ και Total αρχίζουν τώρα γεωτρήσεις όχι από το Οικόπεδο 7 (όπου έχουν κάνει «κατάληψη» οι Τούρκοι), αλλά από το 115 Νοεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 12:29 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 12:31 μμ


Αλλάζουν τακτική, πιθανόν για να αποφύγουν την ανοιχτή σύγκρουση με τηv Τουρκία, οι εταιρίες ΕΝΙ και Total και αρχίζουν τις γεωτρήσεις τους όχι από το Οικόπεδο 7, όπως αρχικώς ήταν προγραμματισμένο, αλλά από το 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η μετακίνηση σε άλλο ενεργειακό τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ από την ιταλογαλλική κοινοπραξία προκάλεσε όργιο φημών και δημοσιευμάτων ότι οι δύο εταιρίες υπαναχωρούν λόγω των προκλήσεων της Τουρκίας στο Οικόπεδο 7. Ωστόσο, χθες το μεσημέρι τόσο οι εκπρόσωποι των ΕΝΙ και Τοtαl όσο και το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου διαβεβαίωναν ότι δεν πρόκειται για υπαναχώρηση, αλλά για αλλαγή τακτικής λόγω συμβατικών υποχρεώσεων. Ακόμη και έτσι να είναι, πάντως, η Άγκυρα με την προβολή των όπλων εμφανίζεται να καταφέρνει να επιβάλλει τις θέσεις της, αμφισβητώντας ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Όργιο φημών ότι οι δύο εταιρίες κάνουν πίσω λόγω των προκλήσεων της Αγκύρας

Μάλιστα, την καχυποψία εντείνουν τόσο το γεγονός ότι η μετακίνηση στο Οικόπεδο 11, αντί του 7, στο οποίο έχουν κάνει «κατάληψη» οι Τούρκοι, συμβαίνει δύο μόλις μήνες προτού αρχίσει το πρόγραμμα γεωτρήσεων όσο και οι πρόσφατες δηλώσεις του CΕΟ της ιταλικής εταιρίας ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «αν κάποιος εμφανίζεται με π-λεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις». «Οι εταιρίες εδώ και καιρό έχουν προγραμματίσει να αρχίσουν τη δραστηριότητά τους από το Οικόπεδο 11» ανέφεραν πηγές από το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, ενώ από τις δύο εταιρίες τόνιζαν ότι λόγοι συμβατικών υποχρεώσεων ήταν αυτοί που υπαγόρευσαν την έναρξη των ερευνών και των γεωτρήσεων από το Οικόπεδο 11 αντί του 7.

Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ στέκεται εμπόδιο στην υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της Λευκωσίας. Και παλαιότερα η Άγκυρα είχε αναγκάσει την ΕΝΙ να απομακρύνει το γεωτρύπανο της από την κυπριακή ΑΟΖ και να μην επιχειρήσει τη γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά» του Οικοπέδου 3, στέλνοντας πολεμικά πλοία να απειλούν με βύθιση το γεωτρύπανο. Η ισχύς εν τη ενώσει, άλλωστε, ήταν και ο στόχος της αδειοδότησης και της Total στο Οικόπεδο 7, καθώς θεωρούνταν δεδομένο ότι η Τουρκία θα προβάλει αξιώσεις.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα:

Κυπριακή ΑΟΖ: Αποχωρούν ENI-Total λόγω Τούρκων

πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία