Λιβύη: Διπλωματικό παρασκήνιο στη Μόσχα – Προθεσμία ζήτησε ο Χαφτάρ (video)13 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 9:32 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:34 μμ


Προθεσμία μέχρι το πρωί της Τρίτης ζήτησε ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ για να απαντήσει επί της συμφωνίας εκεχειρίας στη Λιβύη.

Ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού συμμετέχει στις συνομιλίες που διεξάγονται από το πρωί της Δευτέρας στη Μόσχα με μεσολάβηση της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Το «παρών» στη ρωσική πρωτεύουσα δίνει και ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που εδρεύει στην Τρίπολη, Φαγέζ αλ Σαράτζ, ο οποίος την Κυριακή συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας συζήτησαν με τους Λίβυους εκπρόσωπους το κείμενο της συμφωνίας για την διευθέτηση της κατάστασης στην Λιβύη, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Συζητήθηκε το κείμενο της συμφωνίας, το οποίο θα επιτρέψει να συγκεκριμενοποιηθούν τα ζητήματα που σχετίζονται με την κατάπαυση του πυρός. Το σχέδιο της τελικής συμφωνίας που προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε λεπτομερώς. Υπήρξε αντικείμενο επαρκώς σοβαρών συνομιλιών» δήλωσε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε:

«Ο πρόεδρος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης κύριος Σαράτζ και ο πρόεδρος του κρατικού συμβουλίου κύριος αλ Μίσρι μόλις το υπέγραψαν. Ο στρατάρχης Χάφταρ, διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ, Ακίλα Σάλεχ, εξετάζουν το κείμενο αυτό θετικά και ζήτησαν λίγο περισσότερο χρόνο έως το πρωί της επόμενης μέρας για να καταλήξουν στην υπογραφή του. Ελπίζω ότι η απόφαση θα είναι θετική».

«Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι επιτεύχθηκε συγκεκριμένη πρόοδος» υπογράμμισε ο Σεργκεί Λαβρόφ, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο της συμφωνίας συζητήθηκε και από τους υπουργούς Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας Σεργκέι Σοϊγκού και Χουλουσί Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι ο Χαφτάρ ζήτησε περιθώριο μέχρι αύριο το πρωί για να αποφασίσει σχετικά με τη συμφωνία εκεχειρίας.

Ο πρωθυπουργός Σαράτζ και ο πρόεδρος του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Χαλέντ Αλ Μίσρι υπέγραψαν το σχέδιο της συμφωνίας για τη διευθέτηση της κρίσης στη χώρα, ενώ ο διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ, ζήτησε περιθώριο χρόνου έως το πρωί, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1:

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Λιβύη: Στη Μόσχα σήμερα Χαφτάρ – Σάρατζ για την κατάπαυση του πυρός

Ερντογάν: Εσπευσμένα στη Γερμανία – Θα συναντηθεί με Μέρκελ