Ο Τραμπ δημοπρατεί πετρελαϊκά «φιλέτα» στην αρκτική Αλάσκα7 Νοεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 11:20 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:24 πμ


Σχεδόν δύο 24ωρα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για την αποχώρησή τους από τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα, η κυβέρνηση Τραμπ έσπευδε χθες να δηλώσει ότι θα δημοπρατήσει περίπου 1.600.000 εκτάρια εδαφών στην αρκτική Αλάσκα για την ανάπτυξη πετρελαϊκών δραστηριοτήτων!

Η δημοπρασία αναμένεται Να διεξαχθεί τον επόμενο μήνα και δη στις 11 Δεκεμβρίου, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση υπόσχεται ταυτόχρονα ότι στο εγγύς μέλλον θα δοθούν προς εκμετάλλευση στις εταιρίες ακόμη περισσότερα εδάφη. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή Θα είναι η 15η κατά σειρά διάθεση εδαφών προς μίσθωση για πετρελαϊκή εκμετάλλευση από την Bureau οf Land Management (ΒLM), την αρμόδια δηλαδή υπηρεσία των ΗΠΑ για τα ενεργειακά αποθέματα της Αλάσκα. Ενώ, παράλληλα, τονιζόταν χθες πως η ίδια υπηρεσία βρίσκεται και στο τελικό στάδιο της κατάρτισης ενός σχεδίου για την ανατροπή των μέτρων προστασίας που είχαν δρομολογηθεί την περίοδο της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα για τηv προστασία εκτάσεων 9.300.000 εκταρίων από την πετρελαϊκή ανάπτυξη.

Τα μέτρα αυτά υιοθετήθηκαν για την προστασία τον φυσικού περιβάλλοντος, εντούτοις, από την άλλη πλευρά, τόσο η κυβέρνηση Τραμπ όσο και η πετρελαϊκή βιομηχανία υποστηρίζουν ότι το σχέδιο Ομπάμα είναι πολύ περιοριστικό για τις γεωτρήσεις πετρελαίου και πρέπει να αντικατασταθεί. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, διά στόματος ταυ υφυπουργού Εξωτερικών της Σεργκέι Βερσίνιν, η Ρωσία έστελνε σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ πως δεν θα συνεργαστεί μαζί τούς στο ζήτημα των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Συρίας, επειδή αυτά αποτελούν περιουσία του συριακού λαού.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Γερουσιαστές ΗΠΑ: Κυρώσεις σε Τουρκία αν παραβιάζει τη συμφωνία στη Συρία

πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία