Περού: Ανακαλύφθηκαν τα λείψανα 140 παιδιών που είχαν θυσιαστεί (video-photos)29 Απριλίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 12:21 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 12:21 μμ


Λείψανα παιδιών, των οποίων ο αριθμός ξεπερνά τα 140, ανακάλυψαν Αμερικανοί και Περουβιανοί αρχαιολόγοι σε έναν αρχαίο ομαδικό τάφο στο βόρειο Περού.

Θα μπορούσαν να είναι τα απομεινάρια του μεγαλύτερου χώρου θυσίας παιδιών στον κόσμο, σύμφωνα με το αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό «National Geographic».

Σύμφωνα με το περιοδικό, τα παιδιά προφανώς σκοτώθηκαν πριν από περίπου 550 χρόνια κατά τη διάρκεια ομαδικής τελετής θυσίας μελών του προ-ισπανικού πολιτισμού Τσιμού.

Πολλοί από τους σκελετούς που βρέθηκαν είχαν μια μεγάλη εγκοπή στο στέρνο, που υποδεικνύει μια τελετουργική πρακτική αφαίρεσης της καρδιάς, όπως υποψιάζονται οι ερευνητές. Τα παιδιά προφανώς θυσιάστηκαν, ανοίγοντας τους το στήθος και βγάζοντας τις καρδιές τους έξω, γράφει το αμερικανικό περιοδικό.

«Πρόκειται για μια θυσιαστική προσφορά με τη μορφή συστηματικού τελετουργικού», λέει στο National Geographic ο Τζον Βεράνο του Πανεπιστημίου Τουσέιν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με προκαταρκτικά ευρήματα, τα παιδιά που θυσιάστηκαν ήταν ηλικιας μεταξύ πέντε και δεκατεσσάρων ετών.

Τα λείψανα βρέθηκαν στο Huanchaquito-Las Llamas, μια περιοχή που συγκαταλέγεται στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO και είναι κοντά στο Τρουχίλο, μια πόλη στις ακτές του Περού που θεωρείται η πρωτεύουσα του πολιτισμού Τσιμού και ήκμασε την περίοδο μεταξύ του 1200 και 1470.

Την περίοδο αυτή, οι Τσιμού συγκαταλέγονταν στους πολλούς κατεκτημένους λαούς που αποτελούσαν την τεράστια αυτοκρατορία των Ινκας.