Ροχανί σε Τραμπ: Μην απειλείτε ποτέ το ιρανικό έθνος6 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 10:14 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:19 μμ


Απάντηση στον Ντόναλντ Τραμπ έδωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι το Ιράν θα υποστεί μεγάλα αντίποινα αν ανταποδώσει την επίθεση εναντίον του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος κηδεύτηκε την Δευτέρα στην Τεχεράνη

«Μην απειλείτε ποτέ το ιρανικό έθνος», τονίζει ο Ροχανί σε μήνυμά του στο Twitter απαντώντας στις δηλώσεις Τραμπ, ο οποίος απείλησε το Σάββατο να πλήξει 52 ιρανικούς στόχους.

«Αυτοί που αναφέρουν τον αριθμό 52 θα πρέπει επίσης να θυμούνται τον αριθμό 290. # IR655», γράφει ο Ροχανί αναφερόμενος στην τραγωδία με το Airbus της πτήσης 655 της Iran Air που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1988 από αμερικανικό πλοίο πάνω από τον Κόλπο και στοίχισε τη ζωή 290 ανθρώπων.

Τριάντα και πλέον χρόνια μετά τα γεγονότα, αυτή η καταστροφή, για την οποία το Ιράν περιμένει ακόμη μια επίσημη συγνώμη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζει να στοιχειώνει τη συλλογική μνήμη του Ιράν, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες η ομηρεία 52 διπλωματών τους επί 444 ημέρες στην αμερικανική πρεσβεία της Τεχεράνης το 1979.

Τραμπ: Το Ιράν θα υποστεί μεγάλα αντίποινα αν ανταποδώσει την επίθεση

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Τεχεράνη πως θα υποστεί «μεγάλα αντίποινα» σε περίπτωση επίθεσης του Ιράν εναντίον Αμερικανών ή αμερικανικών εγκαταστάσεων στη Μέση Ανατολή.

«Αν κάνουν οτιδήποτε, θα υποστούν μεγάλα αντίποινα», διεμήνυσε ο Τραμπ, ο οποίος εκφράστηκε επί του προεδρικού αεροσκάφους καθώς επέστρεφε στην Ουάσινγκτον έπειτα από δύο εβδομάδες διακοπών στη Φλόριντα. Απείλησε εξάλλου ξανά ότι θα διατάξει να βομβαρδιστούν μνημεία του περσικού πολιτικού σε αυτή την περίπτωση. «Αυτοί έχουνε δικαίωμα να σκοτώνουν υπηκόους μας (…) κι εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να αγγίξουμε τους πολιτιστικούς τους χώρους; Δεν πάει έτσι», είπε.

Αφού επέμεινε ότι είναι διατεθειμένος να χτυπήσει μνημεία και χώρους πολιτισμού του Ιράν διότι η Τεχεράνη έχει σκοτώσει Αμερικανούς, ανέφερε πως η κυβέρνησή του «μπορεί να συζητήσει» τη δημοσιοποίηση στοιχείων των υπηρεσιών πληροφοριών για την εξόντωση του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, που ανέβασε κατακόρυφα την ένταση. Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι ο Τραμπ συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για την κατάσταση στο Ιράκ και στο Ιράν.

Δεν δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες πέρα από το ότι οι Τραμπ και Τζόνσον «επαναβεβαίωσαν τη στενή συμμαχία» της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος επανήλθε με νέο tweet, τονίζοντας ότι το «Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο».

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Ιράν: Η δολοφονία Σουλεϊμανί αλλάζει την κατάσταση – Ένταση και οργή