Η Γνώμη της «Νέας Σελίδας»: Η ώρα της αποφασιστικότητας6 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 9:49 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:55 μμ


Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή οδηγούν την ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου, σε άλλες ατραπούς.

Στα καθ’ημάς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υπογραφή του EastMed από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ είναι η πρώτη ουσιαστική κίνηση της Ελλάδας στην αρχή μιας δύσκολης χρονιάς.

Η άμεση αντίδραση της προκλητικής γείτονος συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας προανήγγειλε εντός του 2020 την παραχώρηση θαλάσσιων οικοπέδων νότια της Κρήτης και του Καστελόριζου.

Πρόκειται για οικόπεδα που βρίσκονται εντός της θαλάσσιας περιοχής που περιγράφεται στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.

Η ελληνική πολιτική ηγεσία, εκτός από τους χαμηλούς τόνους, πρέπει να εντάξει στην πολιτική της και το στοιχείο της αποφασιστικότητας.

Η στάση της Τουρκίας πρέπει να κριθεί απ’όλους ως προς τον σεβασμό των – κατά το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο – δικαιωμάτων της Ελλάδας, ιδίως σε ό,τι αφορά στα σύνορα, την επικράτεια και την ΑΟΖ μας, που είναι αυτομάτως και σύνορα, επικράτεια και ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η οποία συνεχόμενη αυθαιρεσία της γειτονικής χώρας δεν πρέπει να περάσει με θεατές την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα.

Η Ελλάδα είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπερασπιστεί στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα ως προς τα σύνορα, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ τη δική της και της ΕΕ.

Η ελληνική πολιτική ηγεσία μετά την επιτυχημένη κίνηση υπογραφής του EastMed πρέπει να είναι έτοιμη και αποφασισμένη για την παραμικρή πρόκληση που μπορεί να υπάρξει ξαφνικά.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων, όταν και αν χρειαστεί, θα γίνει πρωτίστως από την Ελλάδα.

Η μη άμεση αντίδραση οδηγεί ιστορικά στις ήττες και στα τετελεσμένα.

«Νέα Σελίδα»

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 135 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Τα δυνατά χαρτιά Μητσοτάκη στη συνάντηση με Τραμπ – Τι θα συζητήσουν πίσω από τις κλειστές πόρτες

Μητσοτάκης από τις ΗΠΑ: Θα ενημερώσω τον Τραμπ για την Τουρκία