Τιμή – ρεκόρ για την «Βουλή των χιμπατζήδων»6 Οκτωβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 12:54 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 12:58 μμ


Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η τέχνη τέθηκε στην υπηρεσία της πολιτικής. Ωστόσο, έστω και σπάνια η πολιτική, φροντίζει με κωμικοτραγικό τρόπο να επιβεβαιώνει εκ των υστέρων την αλληγορία της τέχνης.

Του Δημήτρη Στεμπίλη
[email protected]

Ο λόγος για τον πίνακα του Βρετανού καλλιτέχνη και πολιτικού ακτιβιστή Banksy, «Η Βουλή των χιμπατζήδων», που πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στο αστρονομικό ποσό των 9,9 εκατ. στερλινών, δηλαδή 11,1 εκατ. ευρώ.

O τίτλος του έργου στα αγγλικά είναι «Devolved Parliament», που σε πιο ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «αποδιοργανωμένο κοινοβούλιο». Ο πίνακας σοκάρει γιατί στα πράσινα καθίσματα του κοινοβουλίου της πιο παλιάς φιλελεύθερης δημοκρατίας κάθονται αντί για γυναίκες και άντρες αντιπρόσωπο του βρετανικού λαού, χιμπατζήδες!

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο πίνακας είχε βρεθεί για πρώτη φορά σε δημόσια θέα σε έκθεση στο Μπρίστολ, πατρίδα του καλλιτέχνη, το «μακρινό» 2009.

Ο γνωστός οίκος δημοπρασιών όμως εκμεταλλευόμενος το «εξαιρετικό» timing με το Brexit που ταλανίζει την βρετανική πολιτική σκηνή, αποφάσισε να τον πουλήσει τη στιγμή που ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπονόμευσε με τη στάση του τη θεσμική υπόσταση του βρετανικού κοινοβουλίου.

«Δεν υπήρξε καλύτερη στιγμή για να διαθέσουμε προς πώληση αυτόν τον πίνακα» παραδέχθηκε ο Άλεξ Μπράντσικ, επικεφαλής στο τμήμα της σύγχρονης τέχνης Ευρώπης του Sotheby’s.

Το δικό μας σχόλιο είναι ότι η μετανεωτερική δημοκρατία που βιώνουμε επιβεβαίωσε τις πολιτικές ανησυχίες και τη ματιά του Banksy για την καπιταλιστική δυστοπία και βοήθησε τον γνωστό οίκο δημοπρασιών να καταγράψει μια ακόμη μεγάλη οικονομική επιτυχία…

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Brexit: Όλα στον αέρα