Ζάεφ: Η συμφωνία των Πρεσπών έχει μόνο πλεονεκτήματα για τους λαούς μας20 Δεκεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 3:52 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:24 μμ


«Η συμφωνία των Πρεσπών έχει μόνο πλεονεκτήματα για τους λαούς μας», ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ μιλώντας στην ΕΡΤ. 

«Είμαι πολύ αισιόδοξος. Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει το κοινοβούλιό μας εδώ στα Σκόπια αλλά εργάζομαι πάνω σε αυτό γιατί το πιστεύω. Δεν ξέρω τι θα συμβεί στο Ελληνικό κοινοβούλιο αλλά ελπίζω ότι και τα δύο κοινοβούλια θα έχουν το θάρρος. Όχι μόνο θάρρος αλλά και υπευθυνότητα. Ξέρω ότι κάναμε τεράστια βήματα. Κι αν επικυρώσουν τα δύο κοινοβούλια θα είναι τεράστιο βήμα στ’ αλήθεια. Δεν είναι ένα θέμα μεταξύ του Κοτζιά με τον Ντιμιτρόφ ή του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζάεφ. Θα είναι ανάμεσα στα κοινοβούλιά μας και κατ’ επέκταση ανάμεσα στους πολίτες μας. Το υπόσχομαι ότι θα φέρει μόνο πλεονεκτήματα», επισήμανε.

Παράλληλα, τόνισε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας θα τα νιώσουν όλοι πολύ σύντομα, μετά από λίγους μήνες, αφού θα έχει κυρωθεί η συμφωνία στα δυο κοινοβούλια».

«Μέχρι τώρα αυτή η συμφωνία έχει φέρει 18,7% αύξηση στις εμπορικές συναλλαγές και για τις δύο χώρες. Κάθε χρόνο έχουμε 1.7 εκατ. πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα. Σταθερά 1.5 εκατομμύριο πολίτες την επισκέπτονται. Αυτό δείχνει μια αληθινή φιλία, που υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες μας. Χρειαζόμαστε ανοιχτές πόρτες για περισσότερα πράγματα. Για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τον τουρισμό, την οικονομία. Πολλά πλεονεκτήματα έχουμε μπροστά μας και ευκαιρίες και θα το νιώσουν και οι πολίτες μας πολύ σύντομα», υπογράμμισε ο Ζ. Ζάεφ.

«Πιστεύω ότι οι δυο χώρες θα αφήσουμε κληρονομία στις νέες γενιές, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου, γιατί το μοντέλο που βρήκαμε είναι ο σωστός τρόπος να λύνεις τα προβλήματα μεταξύ χωρών και εθνών με ειρηνικό τρόπο», σημείωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

«Ελπίζω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θα το εκτιμήσει, γιατί έχουμε δημιουργήσει ήδη ένα πολύ καλό μοντέλο πώς να χτίζεις μια φιλία πώς να ανοίγεις το μέλλον για τους πολίτες μας για τη νέα γενιά, πώς να είμαστε υπεύθυνοι πολιτικοί…» τόνισε ο Ζάεφ.

Αναφερόμενος στην πρόταση για το Νόμπελ Ειρήνης 2019 στον ίδιο και τον κ. Τσίπρα, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε έκπληκτος, προσθέτοντας ότι «αποτελεί μεγάλη τιμή και για τη χώρα μου και για τους φίλους μου τους Έλληνες, τον φίλο μου τον Αλέξη, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή, τιμή για το φίλο μου, Νίκο Κοτζιά, που δεν είναι πια ΥΠΕΞ».

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Τσίπρας – Ζάεφ: Πρωτοβουλία υποψηφιότητας για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

Αναδίπλωση ΠΓΔΜ για «Μακεδόνες» εξωτερικού