13η σύνταξη: Ετήσια ενίσχυση 971 εκατ. ευρώ – Ποιοι τη δικαιούνται (video)18 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 9:13 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:25 μμ


Εφάπαξ ετήσια οικονομική ενίσχυση σε χιλιάδες συνταξιούχους, εν είδει 13ης σύνταξης, έρχεται με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Θόδωρος Βγενής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, το άρθρο 47 στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αφορά την οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων.

Οι δικαιούχοι θα είναι όσοι λαμβάνουν συντάξεις γήρατος, αναπηρίας, χηρείας, προσωρινή σύνταξη, εξωιδρυματικό επίδομα, επίδομα συμπαράστασης. Οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι κάθε χρόνο θα λαμβάνουν 971 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό θα καταβάλλεται τον Δεκέμβριο, θα είναι ακατάσχετο και δεν θα συμψηφίζεται με χρέη.

Από την άλλη πλευρά το άρθρο 28 του νομοσχεδίου αναφέρει ότι οι ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα αποφασίσουν να εργαστούν και παράλληλα να παίρνουν τη σύνταξή τους, θα έχουν παρακράτηση 30% και όχι 60% που ίσχυε με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι πιο τυχεροί θα είναι οι αγρότες οι οποίοι θα έχουν πλήρη απαλλαγή.

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πληρώνονται νωρίτερα οι συνταξιούχοι

Συντάξεις: Νωρίτερα θα πληρωθούν για τον Φεβρουάριο οι συνταξιούχοι, μετά την απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και του διοικητή του e-ΕΦΚΑ Χρήστου Χάλαρη.

Συγκεκριμένα, εξαιτίας της μεγάλης χρονικής περιόδου που προκύπτει μεταξύ της πληρωμής των συντάξεων Ιανουαρίου 2020, οι οποίες καταβλήθηκαν νωρίτερα, λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της καθορισμένης ημερομηνίας καταβολής των συντάξεων του Φεβρουαρίου 2020, αλλά και για λόγους διευκόλυνσης των συνταξιούχων, ο κ. Βρούτσης, σε συνεργασία με τον κ. Χάλαρη, αποφάσισαν:

– οι συντάξεις των συνταξιούχων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που προέρχονται από τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ, να καταβληθούν στις 24 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Παρασκευή και

– οι συντάξεις των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ που προέρχονται από τους λοιπούς φορείς και το Δημόσιο να καταβληθούν στις 27 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Δευτέρα.

-Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020
-Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020
-Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020
-Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τρίτη 28 Ιανουαρίου
-Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020
-Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) θα καταβάλλει τις επικουρικές την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2020 τις επικουρικές συντάξεις Φεβρουαρίου 2020.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

Αναδρομικά: Η απόφαση του ΣτΕ «βγάζει» έως 9.140€ – Σε δόσεις οι επιστροφές χρημάτων