Γεωργαντάς στη «Νέα Σελίδα»: Ενωτική και αξιοκρατική η επιλογή Σακελλαροπούλου18 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 9:45 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:59 μμ


«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας άρχισε ήδη να παίρνει τον δρόμο του με την ίδια τη δημιουργία του υπουργείου.

Συνέντευξη στον ΧΡΟΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟ

[email protected]

Για πρώτη φορά, άλλωστε, συγκεντρώνονται όλα τα βασικά ψηφιακά κέντρα του Δημοσίου υπό μία σκέπη χωρίς τον κατακερματισμό του παρελθόντος», τονίζει στη συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα» ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, και συμπληρώνει:

«Από τότε, βέβαια, έχουμε προχωρήσει ουσιωδώς στην υλοποίηση της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής, πράγμα που φαίνεται από σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών». Παράλληλα, αναφορικά με την προκλητικότητα της Τουρκίας έναντι της χώρας μας δηλώνει κατηγορηματικά: «Οι Ελληνες πολίτες δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν, γιατί έχουμε μαζί μας το διεθνές δίκαιο, έμπιστους συμμάχους και τη δύναμη να προασπίσουμε τα εθνικά μας δίκαια. Ας μην ξεχνούμε ότι το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τάσσεται με το μέρος της Ελλάδας».

Οσον αφορά στην επιλογή του πρωθυπουργού για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Γεωργαντάς υπογραμμίζει: «Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μια άξια γυναίκα που συμβολίζει την αντίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ελλάδα της νέας εποχής, την Ελλάδα της εθνικής αναγέννησης».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δηλώσει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης. Πώς θα επιτευχθεί στην πράξη;

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας άρχισε ήδη να παίρνει τον δρόμο του με την ίδια τη δημιουργία του υπουργείου. Για πρώτη φορά, άλλωστε, συγκεντρώνονται όλα τα βασικά ψηφιακά κέντρα του Δημοσίου υπό μία σκέπη χωρίς τον κατακερματισμό του παρελθόντος. Από τότε, βέβαια, έχουμε προχωρήσει ουσιωδώς στην υλοποίηση της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής, πράγμα που φαίνεται από σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών. Η θέσπιση του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών και του Παρατηρητηρίου για τη Γραφειοκρατία, η διασύνδεση των μητρώων του Δημοσίου, που ανέφερα προηγουμένως, η δημιουργία του ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης για τα έργα ΕΣΠΑ στον τομέα ΤΠΕ και διοικητικής μεταρρύθμισης, το σύστημα 112 και οι προωθούμενες αλλαγές στα ΚΕΠ και τις ταυτότητες είναι μόνο μερικές από αυτές τις δράσεις. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω, ωστόσο, είναι η απλούστευση και αυτοματοποίηση της διαδικασίας δήλωσης της γέννησης, που εντάσσεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή. Με μια μόνο ενέργεια του γονέα στο μαιευτήριο, με μια μόνο δήλωση θα ενημερώνονται όλα τα μητρώα του Δημοσίου. Επίσης, στα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει η ληξιαρχική πράξη γέννησης προστίθενται ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ. Ετσι, οι δύο αριθμοί θα εκδίδονται αυτοματοποιημένα για όλους τους πολίτες που γεννιούνται στην Ελλάδα.

Σε τι στάδιο βρίσκονται οι νέες ψηφιακές ταυτότητες;

Ο διαγωνισμός έχει ξεκινήσει ήδη από τα τέλη του 2019 και θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2020, οπότε και θα αρχίσει η υλοποίηση του έργου. Οι νέες ψηφιακές ταυτότητες θα έχουν το σχήμα και το μέγεθος πιστωτικής κάρτας και θα περιλαμβάνουν έναν μοναδικό αριθμό για κάθε πολίτη, τον λεγόμενο «ενιαίο αριθμό» που θα διευκολύνει σημαντικά την ασφαλή ταυτοποίησή μας αλλά και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών από το κράτος. Επίσης, θα προσθέσουμε ψηφιακή υποδομή, δημιουργώντας μια εφαρμογή για τα κινητά, οπότε κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει την ταυτότητά του και ψηφιακά, ενώ έχουμε φροντίσει να εντάξουμε στο σχέδιο τη δυνατότητα πρόσβασης στις κρατικές υπηρεσίες ηλεκτρονικά από το σπίτι.

Πότε θα είναι έτοιμη και διαθέσιμη στους πολίτες η ενιαία ψηφιακή πύλη gov.gr;

H νέα ψηφιακή πύλη εξυπηρέτησης του πολίτη gov.gr θα παρουσιαστεί στην αρχική της μορφή τους πρώτους μήνες του 2020. Βασίζεται εν πολλοίς στην αντίστοιχη βρετανική πύλη gov.uk και θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να βρίσκουν τα απαραίτητα γι’ αυτούς έγγραφα εξ αποστάσεως, περιορίζοντας έτσι τη γραφειοκρατία και διευκολύνοντας ουσιαστικά τις συνδιαλλαγές τους με το Δημόσιο.

Πρόσφατα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την ψηφιακή προσβασιμότητα των ΑμεΑ. Θα µας δώσετε μια εικόνα;

Η πολιτική μας εγγυάται ότι η ψηφιακή μετάβαση θα είναι καταλύτης ώστε κάθε άτομο με αναπηρία να απολαμβάνει πλήρη και ισότιμα δικαιώματα. Το υπουργείο μας έχει μια συνεκτική στρατηγική που διασφαλίζει ότι κανένας συμπολίτης μας δεν θα βιώσει ψηφιακό αποκλεισμό. Ενα ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της στρατηγικής είναι η επικείμενη ένταξη στα ΚΕΠ, η υπηρεσία εξ αποστάσεως διερμηνείας και χειλεανάγνωσης (relay service) για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κωφών. Επίσης, θα προωθήσουμε στην πράξη την ψηφιακή προσβασιμότητα αλλά και τις αναγκαίες απλουστεύσεις των διοικητικών διαδικασιών του δημόσιου τομέα, που αφορούν στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

Διάγουμε δύσκολη περίοδο σε ό,τι αφορά και στα ελληνοτουρκικά, με την Αγκυρα να κλιμακώνει την επιθετικότητά της. Θεωρείτε πιθανό ένα θερμό επεισόδιο;

Η Τουρκία, ιδίως μετά τη σύναψη του κακόπιστου και διεθνώς άκυρου συμφώνου με την κυβέρνηση της Λιβύης, προσπαθεί όχι μόνο να υπονομεύσει τη διεθνή θέση της χώρας μας, αλλά και να διαταράξει την περιφερειακή ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Ελληνες πολίτες δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν, γιατί έχουμε μαζί μας το διεθνές δίκαιο, έμπιστους συμμάχους και τη δύναμη να προασπίσουμε τα εθνικά μας δίκαια. Ας μην ξεχνούμε ότι το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τάσσεται με το μέρος της Ελλάδας. Οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ό,τι έχει τονίσει επανειλημμένα και ο πρωθυπουργός: ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με εθνική αυτοπεποίθηση, μια χώρα που έχει και τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα όποτε και αν αυτό απαιτηθεί. Η κυβέρνηση, άλλωστε, γνωρίζει πολύ καλά πώς να υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα σε κάθε επίπεδο. Αυτό το αποδεικνύουν, για παράδειγμα, η υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed, καθώς και η επίσκεψη του στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα λίγο πριν από τη συνάντηση του Βερολίνου για τη Λιβύη, γεγονός που δείχνει τον πολύ ενεργό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της χώρας που προτείνεται για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πώς κρίνετε αυτή την επιλογή του πρωθυπουργού;

Η επιλογή του πρωθυπουργού είναι μια επιλογή ενωτική, αξιοκρατική και πέρα από τα συνηθισμένα κομματικά στεγανά. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι μια εγνωσμένου κύρους νομικός με διεθνή διαπιστευτήρια και λαμπρή πορεία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μια δικαστής με φιλοαναπτυξιακές και φιλοπεριβαλλοντικές θέσεις. Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μια άξια γυναίκα που συμβολίζει την αντίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ελλάδα της νέας εποχής, την Ελλάδα της εθνικής αναγέννησης.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 137 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 19 Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Διαβάστε στη «Νέα Σελίδα» που κυκλοφορεί την Κυριακή 19/1

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Νέα εκδοτική προσφορά στη «Νέα Σελίδα» την Κυριακή