Νέο ρεκόρ στο τουρισμό – Στα 30 εκατ. αναμένονται οι φετινές αφίξεις10 Ιουνίου 2017 · Ώρα δημοσίευσης: 4:23 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:53 μμ


Προς μια εξαιρετική χρονιά οδεύει ο τουρισμός καθώς όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο αριθμός των επισκεπτών θα αγγίξει τα 30 εκατομμύρια.

Φορείς από την τουριστική αγορά επιβεβαιώνουν το ότι η σεζόν θα είναι καλύτερη από την περσινή. Είναι άλλωστε ενδεικτικό πως ήδη η πλειονότητα των ξενοδοχείων (κυρίως όσων προσφέρουν υπηρεσίες all inclusive) παρουσιάζουν πληρότητα της τάξεως του 100% μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ μονάδες σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Κρήτη, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κως και η Ζάκυνθος, έχουν εξαντλήσει από το Μάιο τη διαθεσιμότητά τους.

Την ίδια ώρα, συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί και στο σκέλος των τουριστικών εισπράξεων. Στελέχη του κλάδου βλέπουν εφικτό τα έσοδα να προσεγγίσουν τα επίπεδα του 2015 και να επιτευχθεί ο στόχος των 14,5 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να ανέβει η μέση κατανάλωση ανά τουρίστα, η οποία πέρσι υποχώρησε αισθητά, αλλά και ο μέσος όρος παραμονής στην Ελλάδα.

Το 2016 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση 6,4% σε σύγκριση με το 2015, φτάνοντας τα 13,2 δισ. ευρώ, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι συρρικνώθηκε κατά 11,3%. Εντούτοις, επιχειρηματίες εκτός του ξενοδοχειακού χώρου, από τον κλάδο της εστίασης και των τουριστικών καταστημάτων, εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την πορεία του φετινού τους τζίρου, επαναλαμβάνοντας πως η τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι οι τουρίστες να μειώνουν το μπάτζετ των διακοπών τους.

Όπως έδειξαν άλλωστε τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το Μάρτιο τα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν κατά 7,8%, φτάνοντας τα 203,3 εκατ. ευρώ έναντι 220,6 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2016, παρά το γεγονός πως οι αφίξεις ξένων τουριστών δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά (-0,2%). Αντίστοιχα πτωτικό ήταν στο σύνολό του και το πρώτο τρίμηνο, με τις εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες να πέφτουν 4,8% και να διαμορφώνονται σε 513,2 εκατ. ευρώ, έναντι 539,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.