Κοινωνικό Μέρισμα 2018: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι -Κριτήρια και προϋποθέσεις7 Νοεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 9:01 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:43 πμ


Οι οριστικές αποφάσεις για το κοινωνικό μέρισμα αναμένεται να παρθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται είναι η διανομή του με τη μορφή εφάπαξ ενίσχυσης χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Tο ποσό που αναμένεται να διατεθεί θα κινηθεί στα επίπεδα του 2017, δηλαδή στα 700 εκατ. ευρώ, αν και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 περιλαμβάνει ένα ποσό της τάξης των 445 εκατ. ευρώ, ως υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.

Δικαιούχοι & χρόνος καταβολής

Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ίσχυσαν την περασμένη χρονιά θα ισχύσουν και φέτος, για το μέρισμα που θα δοθεί τον Δεκέμβριο.

Έτσι, οι ωφελούμενοι φτάνουν τα 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά περίπου, εφόσον ισχύσει το πλαίσιο του 2017. Σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό, τα ποσά που θα δοθούν θα ξεκινούν από 162 και θα φτάνουν τα 877 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 το υψηλότερο εισοδηματικό κριτήριο ήταν στις 27.000 ευρώ ενώ το περιουσιακό όριο ανερχόταν στις 180.000 ευρώ και το κοινωνικό μέρισμα κλιμακωνόταν από 250 έως 1.350 ευρώ.

Τα σενάριο για ενίσχυση ανέργων και δικαιούχων ΚΕΑ

Ένα δεύτερο σενάριο που ενδεχομένως υιοθετηθεί, αφορά μία διαφορετική προσέγγιση από την προηγούμενη και προβλέπει την ενίσχυση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας, όπως είναι οι δικαιούχοι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης(ΚΕΑ).

  • Κατ’ αυτόν τον τρόπο λιγότεροι θα πάρουν περισσότερα.

Ένα τρίτο σενάριο που εξετάζεται είναι η ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων. Σε αυτή την περίπτωση κριτήριο θα αποτελεί ο χρόνος ανεργίας, με προτεραιότητα όσων η ανεργία ξεπερνά τα δύο χρόνια.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Οδηγίες για την αίτηση για τα αναδρομικά και τα δώρα των συντάξεων

«Μπαράζ» θετικών μέτρων στη Βουλή -Έρχονται αναδρομικά, κοινωνικό μέρισμα, αντίμετρα

ΚΕΑ: Οδηγίες για τις αιτήσεις και τα νέα δικαιολογητικά

Αναδρομικά: Τα δικαστήρια επιστρέφουν ποσά και από τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις