Αναδρομικά συντάξεων: Νέες δικαστικές αποφάσεις επιστρέφουν ποσά σε συνταξιούχους με τόκο7 Νοεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 9:44 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:54 πμ


Τον δρόμο για τη διεκδίκηση των αναδρομικών ποσών που περικόπηκαν από τις επικουρικές συντάξεις που ελάμβαναν πριν την εφαρμογή των νόμων 4051/2012 και 4093/2012, ανοίγει η απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών για τους συνταξιούχους του πρώην ΗΣΑΠ.

Με την απόφαση αυτή ορίζεται η πληρωμή των αναδρομικών ποσών σε τέσσερις συνταξιούχους που είχαν κάνει προσφυγή.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», βάσει της απόφασης του δικαστηρίου, για τους τρεις ενάγοντες, οι οποίοι βρίσκονται εν ζωή, δεδομένου ότι ο τέταρτος απεβίωσε, το Επικουρικό Ταμείο (ΕΤΕΑΕΠ) υποχρεώνεται να καταβάλει τα ποσά που τους αναλογούν για το διάστημα από την 1η.1.2012 έως και τις 31.03.2014 και μάλιστα με τον προβλεπόμενο τόκο 6%.

Συγκεκριμένα επιδικάζει ποσό ύψους 4.585,75 ευρώ στον πρώτο, 6.000 ευρώ στον τρίτο και 4.776,50 ευρώ στον τέταρτο συνταξιούχο μέχρι την εξόφληση.

Πρόκειται για την απόφαση με αριθμό 18222 που εκδόθηκε την 1η Νοεμβρίου και είχε δημοσιευτεί στο ακροατήριο του δικαστηρίου κατά τη δημόσια συνεδρίαση στις 18 Οκτωβρίου.

Αυτή ήταν η πρώτη πιλοτική αγωγή συνταξιούχων του κλάδου, όπως επισημαίνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και ένας εκ των τριών εναγόντων, Ευθύμιος Ρουσιάς: «Μέσα στη μαυρίλα των μνημονίων και των συνεχών περικοπών των συντάξεών μας και όταν δεν βλέπαμε από πουθενά φως, αποφασίσαμε να κάνουμε πιλοτικά μία αγωγή ώστε να δούμε τι μπορούμε να καταφέρουμε», σημειώνει.

Ατομικές αγωγές

Πλέον μένει να φανεί εάν το Ταμείο προχωρήσει σε έφεση κατά της απόφασης.

Ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν αισιόδοξοι: «Μαζί με τα δώρα, οι συντάξεις μας συνολικά έχουν μειωθεί πάνω από 50%. Αρκεί να σας πω ότι το 2002 που βγήκα στη σύνταξη ύστερα από 38,5 χρόνια υπηρεσίας έπαιρνα επικουρική σύνταξη 450 ευρώ και πλέον λαμβάνω 93». Οι ίδιοι αναμένουν πλέον την εκδίκαση και της δεύτερης αγωγής που είχαν καταθέσει και αφορά μεγαλύτερα ποσά, καθώς αναφέρεται στις περικοπές των κύριων συντάξεων και των δώρων.

Ταυτόχρονα συγκεντρώνουν υπογραφές και αιτήσεις των μελών του Σωματείου προκειμένου να μην παραγραφούν οφειλόμενα ποσά ώστε στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν σε ατομικές αγωγές.

  • Μέχρι τώρα από τους 2.000 συνταξιούχους που εκπροσωπεί το Σωματείο, σχετικές αιτήσεις έχουν υπογράψει οι 1.200.

Το σκεπτικό της απόφασης

Το σκεπτικό της απόφασης, η οποία δικαιώνει συνταξιούχους του κλάδου σύνταξης του ΗΣΑΠ χαρακτηρίζοντας μη νόμιμες τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και τους επιδικάζει χρηματική αποζημίωση λόγω των παράνομων περικοπών που είχαν υποστεί στην επικουρική τους σύνταξη για το διάστημα 01.01.2012 – 31.03.2014, στηρίζεται στην αντισυνταγματικότητα των διατάξεων των δύο νόμων.

Επισημαίνει ότι, όπως έχει κριθεί από τις αποφάσεις της ολομέλειας του ΣτΕ του 2015, «η περικοπή των συντάξεων δεν μπορεί να παραβιάζει αυτό που αποτελεί τον συνταγματικό πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος, τη χορήγηση δηλαδή στον συνταξιούχο παροχών τέτοιων που να του επιτρέπουν να διαβιώνει με αξιοπρέπεια, εξασφαλίζοντας τους όρους όχι μόνο της φυσικής του υποστάσεως (διατροφή, ένδυση, στέγαση, βασικά οικιακά αγαθά, θέρμανση, υγιεινή και ιατρική περίθαλψη όλων των βαθμίδων), αλλά και της συμμετοχής του στην κοινωνική ζωή με τρόπο που δεν αφίσταται, πάντως, ουσιωδώς από τις αντίστοιχες συνθήκες του εργασιακού του βίου».

Επίσης αναφέρεται σε νέα για πολλοστή φορά περικοπή συνταξιοδοτικών παροχών της ίδιας ομάδας θιγομένων, για να καταλήξει ότι «ο νομοθέτης δεν εδικαιολογείτο πλέον να προχωρήσει σε σχετικές ρυθμίσεις χωρίς ειδική έρευνα του αντικειμένου τους, αλλά όφειλε να προβεί σε εμπεριστατωμένη μελέτη».

Εφαρµόζεται το σκεπτικό του ΣτΕ

«Τα διοικητικά δικαστήρια υποχρεωτικά εφαρµόζουν το σκεπτικό των αποφάσεων της Ολοµέλειας του ΣτΕ και δικαιώνουν τους συνταξιούχους» επισηµαίνεται σε δήλωση του δικηγορικού γραφείου «Λουκάς Αποστολίδης και Συνεργάτες» που τη χειρίστηκε.

Η συγκεκριµένη απόφαση δεν είναι η πρώτη µε την οποία δικαιώνονται συνταξιούχοι, όπως σηµειώνει η εταιρεία, καθώς έχει ήδη εκδοθεί η υπ’ αριθµ. 1689/2018 απόφαση του 2ου Μονοµελούς ∆ιοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, µε την οποία επιδικάζεται χρηµατική αποζηµίωση σε συνταξιούχους του κλάδου της Αγροτικής Τράπεζας λόγω των περικοπών των νόµων του 2012 στην επικουρική τους σύνταξη.

Σε αυτή την απόφαση το ΕΤΕΑΕΠ άσκησε έφεση η οποία εκδικάστηκε στις αρχές του µήνα στο Μονοµελές ∆ιοικητικό Εφετείο Αθηνών και αναµένεται η έκδοση της απόφασης.

Επίσης το προσεχές διάστηµα αναµένεται να δηµοσιευτούν αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων, σε υποθέσεις που έχει χειριστεί η ίδια δικηγορική εταιρεία, που αφορούν συνταξιούχους από όλους σχεδόν τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (∆ΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες, ∆ηµόσιο, ΙΚΑ κ.λπ.).

Οι αποφάσεις αυτές θα αφορούν κυρίαρχα την επιδίκαση αποζηµίωσης στην κύρια σύνταξη λόγω των περικοπών των νόµων του 2012.

Πηγή: «Έθνος»

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

ΕΦΚΑ αναδρομικά: Αναλυτικές οδηγίες για την συμπλήρωση της αίτησης

Συντάξεις – Αναδρομικά: Έτσι γλιτώνετε χρήματα από τις αγωγές (videos)