Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία – Από πότε ισχύουν τα πρόστιμα30 Σεπτεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 12:33 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 2:04 μμ


Οι προθεσμίες για τη συλλογή δηλώσεων για το Κτηματολόγιο λήγουν τυπικά σήμερα, στα τέλη Οκτωβρίου και στα τέλη Νοεμβρίου, έπειτα από την ομαδοποίηση των περιοχών.

Ήδη έκλεισαν τα Δωδεκάνησα, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος, όπου σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα δοθεί άλλη παράταση αφού η συλλογή των δηλώσεων έφτασε στο 75%. Επιπλέον σήμερα Δευτέρα λήγουν οι προθεσμίες σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Πρέβεζα, Άρτα, Λευκάδα και σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας και Κορινθίας. Οι προθεσμίες στις προαναφερόμενες περιοχές έχουν δοθεί με υπουργική απόφαση. Σε αυτές τις περιοχές όπου δεν θα δοθεί επιπλέον παράταση, όποιες δηλώσεις κατατεθούν θα θεωρούνται εκπρόθεσμες.

Τυπικά αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα χρεωθούν με πρόστιμα. Μέχρι σήμερα πάνω από 170.000 ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί και θα δρομολογηθεί η διαδικασία σταδιακής περιέλευσής τους στο Δημόσιο.

Τα πρόστιμα για όσους δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο εκπρόθεσμα

Η λήξη της προθεσμίας για τη συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας δεν σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να τα δηλώσουν. Αν υποβληθούν εκπρόθεσμες δηλώσεις, αυτό σημαίνει τυπικά και πρόστιμο ανάλογα με το είδος και την αξία του ακινήτου.

Η ενεργοποίηση των προστίμων αναμένεται από τις αρχές του επόμενου έτους. Αρχικά, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα αλλάξουν (προς τα κάτω) τα ύψη των προστίμων τα οποία θα επιβάλλονται κλιμακωτά ανάλογα με τον χρόνο που καθυστερεί ο κάθε ιδιοκτήτης να δηλώσει την περιουσία του στο Κτηματολόγιο.

Σύμφωνα με μελετητές μια λύση για να «ξεμπλοκάρει» το σύστημα θα ήταν να οριστικοποιηθεί η τελική λύση εμπρόθεσμης συλλογής δηλώσεων , χωρίς νέες παρατάσεις, έστω όπου υπάρχει μικρό ποσοστό δηλώσεων με μικρές παρατάσεις. Να υπάρξει όπως λένε ασφαλής εκτίμηση για την τελική προθεσμία.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

Κτηματολόγιο: 7+1 ερωταπαντήσεις που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

Επίδομα 1.000 ευρώ σε μητέρες – Ποιες το δικαιούνται

120 δόσεις: Έρχεται παράταση στη ρύθμιση

Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Τα Νέα»