Η αμερικανική τριλογία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα, η εξωτερική πολιτική και οι μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων - Τι κέρδισε ο πρωθυπουργός - Η ψήφος εμπιστοσύνης των Αμερικανών στην ελληνική οικονομία και το σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων - Το παρασκήνιο των συναντήσεων με Ερντογάν, Ζάεφ και Ράμα - Τα αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία από το βήμα του ΟΗΕ30 Σεπτεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 1:39 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 2:17 μμ


Με ένα ασφυκτικό πρόγραμμα, που περιελάμβανε συναντήσεις με έντεκα ηγέτες χωρών, επαφές με «παίκτες» της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ και μηνύματα προς την ελληνική ομογένεια αλλά και την Τουρκία, ολοκλήρωσε το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Ελληνας πρωθυπουργός μπορεί να βρέθηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το Κλίμα, ωστόσο οι δραστηριότητές του δεν περιορίστηκαν στις διεργασίες γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη με στόχο να συζητήσει όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, να αναδείξει το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησής του ώστε να επιτευχθεί η προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδύσεων, να συμμετάσχει στις συζητήσεις που γίνονται διεθνώς για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα και να έχει συναντήσεις με τους Ελληνες των ΗΠΑ.

Του Γιώργου Παύλου

Οι επαφές με την παγκόσμια ελίτ και τα μηνύματα προς ομογένεια και Τουρκία 

 

 

Στην ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για μια «νέα μέρα που ξημερώνει για την Ελλάδα», ενώ παράλληλα προέταξε το Μεταναστευτικό και έστειλε αυστηρά μηνύματα στην Αγκυρα. «H Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος των μαζικών κινήσεων των ανθρώπων που φεύγουν από τους πολέμους και την καταπίεση ή απλώς αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Η Τουρκία πρέπει να πράξει πολλά περισσότερα για να εκπληρώσει το μερίδιό της στη συμφωνία. Η πρόσφατη, μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη». Στη σχετική κριτική συμπεριέλαβε, βέβαια, και τις χώρες του Βίζεγκραντ, με την επισήμανση ότι «δεν μπορεί κάποιος να είναι μέλος της Ζώνης Σένγκεν, να επωφελείται από την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και ταυτόχρονα να αρνείται να δεχτεί στη χώρα του μετανάστες».

Επίσης, μίλησε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ζήτησε από τη γειτονική μας χώρα να δείξει σεβασμό: «Η Ελλάδα παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας με όλους τους γείτονές της. Ωστόσο, καμία απτή πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ δύο γειτονικών χωρών δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, καθώς και των διεθνών συνθηκών. Ενέργειες που επίμονα αμφισβητούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας υπονομεύουν τη βασική αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και παρεμποδίζουν σοβαρά τις προσπάθειες προς μια αμοιβαία επωφελή σχέση».

Από τη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, οι οποίες, όπως επεσήμανε, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού.

Επιστροφή των κατοίκων στα Βαρώσια

«Η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν ανήκει στον 21ο αιώνα, αλλά στον 19ο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Οι πρόσφατες τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις αναφορικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση παραβιάζουν κατάφωρα τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες απαιτούν την επιστροφή όλων των νόμιμων κατοίκων στα Βαρώσια υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών».

Στο τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε δε σε μια νέα στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα για την ενέργεια, το περιβάλλον και το κλίμα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, λέγοντας: «Θα απαγορεύσουμε τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα από το 2021. Θα κλείσουμε όλους τους λιγνιτικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028. Θα προωθήσουμε πρωτοβουλίες για την προστασία της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τις επιπτώσεις των δυσμενών κλιματικών συνθηκών. Θα συνεχίσουμε το έργο της Διεθνούς Διάσκεψης Κορυφής για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα, συγκαλώντας μια συνάντηση υψηλού επιπέδου, τον επόμενο χρόνο, προκειμένου να συνεχιστεί και να διευρυνθεί το έργο που ξεκίνησε στη διάσκεψη της Αθήνας».

Την ίδια ώρα, με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζει η ελληνική πλευρά τη συνάντηση που έγινε στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αν και το κλίμα, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, ήταν πολύ καλό, περιμένουν, ωστόσο, να δουν τα λόγια των γειτόνων μας να μετατρέπονται σε πράξεις. Στη συνάντηση υπήρξε επίσης συζήτηση για τις παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και για τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά από τον Τούρκο Πρόεδρο να επανέλθουν οι ροές στα περσινά επίπεδα.

Οσον αφορά στο Κυπριακό, η Ελλάδα εξέφρασε τη στήριξή της στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και στην πρόταση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για εξασφάλιση δίκαιου μέρους και για τις δύο κοινότητες του νησιού από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου. Ο πρωθυπουργός έθεσε επίσης το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ η τουρκική πλευρά επανέλαβε τα γνωστά ζητήματα που την απασχολούν αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και αναφέρθηκε στα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ακόμη, συζητήθηκαν διμερή ζητήματα, με έμφαση στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.

«Δεν θα υπέγραφα τη συμφωνία»

Στο μεταξύ, το πρώτο του τετ α τετ ως πρωθυπουργός μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Οπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, ο Ελληνας πρωθυπουργός, αφού ανέφερε στον κ. Ζάεφ ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε τη συμφωνία και ότι έκανε ό,τι μπορούσε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να μην κυρωθεί, τόνισε, ωστόσο, ότι πλέον αποτελεί μέρος του διεθνούς δικαίου και επομένως η Ελλάδα θα τη σεβαστεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε ταυτόχρονα τον Ζόραν Ζάεφ να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της συμφωνίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων. Από την πλευρά του, ο κ. Ζάεφ εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να μην υπάρξουν χρονοτριβές, προσδοκώντας σε ταχύτερη υλοποίηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων που συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ, ενώ ανέφερε ότι η ομαλή υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα βοηθήσει τις ελληνικές επενδύσεις στη χώρα του.

Στο περιθώριο της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ελληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον ομόλογό του της Αλβανίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Εντι Ράμα η χώρα του να εφαρμόσει τους όρους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που άπτονται των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ενώ έμφαση έδωσε στα ζητήματα του αυτοπροσδιορισμού και της κατοχύρωσης των περιουσιακών δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.

«Το 2023 θα μπορείτε να ψηφίσετε»

Την Αστόρια, όπου διαμένουν περίπου 17.000 Ελληνες ομογενείς, επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκεί, σε ομιλία του ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει το παν έτσι ώστε όλοι οι Ελληνες του εξωτερικού να έχουν το δικαίωμα της ψήφου στις εθνικές εκλογές. «Θα θεσμοθετήσουμε την επιστολική ψήφο. Οποιος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει από απόσταση ώστε να μην χρειάζεται να έρχεται στην Ελλάδα. Το Σύνταγμα ορίζει ότι για την ψήφο από απόσταση χρειάζεται νόμος, που όμως πρέπει να πάρει 200 ψήφους από τη Βουλή. Σύντομα θα ξεκινήσω επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους καταθέσω την πρόταση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η ψήφος σας θα προσμετράται κανονικά. Το 2023 επιτέλους θα ψηφίσετε από τον μόνιμο τόπο διαμονής σας».

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο φύλλο 121 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

Προσφυγικό: Οι αριθμοί που δείχνουν… καταιγίδα