ΣΕΒ: Έτσι υπερφορολογήθηκε τα χρόνια της κρίσης η μεσαία τάξη28 Ιουνίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 6:24 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 6:24 μμ
seb


Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων με έκθεσή του επεξηγεί πώς υπερφορολογήθηκε η μεσαία τάξη στα χρόνια της κρίσης.  Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ το κράτος συνέταιρο στις αμοιβές τους έχουν οι μεσαίοι και υψηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι. 

Ακόμη και πάνω από το 50% του συνολικού κόστους ενός μισθωτού καταλήγει μέσω φόρων, εισφορών και άλλων επιβαρύνσεων στα κρατικά ταμεία, διαπιστώνει με έκθεσή του ο ΣΕΒ. Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων καταγράφει δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα υπερφορολόγησης:

Για καθαρές ετήσιες αποδοχές €20.000 (Δ1), το ελληνικό κράτος «αφαιρεί» από τους μισθωτούς, μέσω φόρων και εισφορών, κατά μέσο όρο το 44% από το ποσό που πληρώνει ο εργοδότης. Δηλαδή για να προσφέρει στον εργαζόμενό του καθαρή ετήσια αμοιβή 20.000 ευρώ ο εργοδότης επιβαρύνεται συνολικά με 35.714 ευρώ. Μόνο 6 ευρωπαϊκές χώρες αφαιρούν περισσότερο.

Η πρόσφατη εξαγγελία μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μετατοπίζει την επιβάρυνση από φόρους και εισφορές στην περίπτωση αυτή στην 11η υψηλότερη θέση της ανάμεσα σε 26 κράτη μέλη, πάντα άνω του μέσου όρου. Για να είναι ανταγωνιστικό το ποσοστό επιβάρυνσης με φόρους και εισφορές επί του κόστους του εργοδότη θα έπρεπε να είναι γύρω στο 35%.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Εκκλησία: Πόσους φόρους πλήρωσε το 2018