Στο «μικροσκόπιο» του υπ. οικονομικών τα τουριστικά καταλύματα10 Ιουνίου 2017 · Ώρα δημοσίευσης: 1:36 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:04 μμ


Ξεκινούν με μεγάλη ένταση και αυτή τη σεζόν οι έλεγχοι σε όλα τα τουριστικά καταλύματα, μετά τους περυσινούς ελέγχους που όπως φαίνεται απέφεραν καρπούς στα κρατικά ταμεία.Κλιμάκια στελεχών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους, σχεδιάζοντας εξορμήσεις με βασικό στόχο να διαπιστωθεί εάν μονάδες τουρισμού με υψηλές πληρότητες δεν δηλώνουν τα έσοδα τους και φοροδιαφεύγουν.

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έχει ήδη δώσει εντολές οι μηχανισμοί να κινηθούν γρήγορα και το ίδιο αποτελεσματικά με το 2016.Οι περυσινές εξορμίσεις των «ράμπο» του υπουργείου οικονομικών και τα προσωρινά λουκέτα που μπήκαν λειτούργησαν αποτρεπτικά, ενώ κόστισαν και σε επίπεδο φήμης σε όσους παρανόμησαν.

Βάσει των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν το 2016 οι υποθέσεις κύριων και μη καταλυμάτων που ελέγχθηκαν για πρώτη φορά και με τρόπο που δεν είχε ξαναγίνει ήταν 2.123. Στελέχη δηλαδή του υπουργείου οικονομικών παρουσιάζονταν ως πελάτες, ρωτούσαν για τις διαθεσιμότητες ξενοδοχειακών μονάδων και αφού έπαιρναν τις πρώτες απαντήσεις από τους ιδιοκτήτες προχωρούσαν σε εξονυχιστικούς ελέγχους. Σε αρκετούς από αυτούς διαπίστωσαν ότι υπήρχε απόκρυψη εσόδων.

Και φέτος, όπως το 2016, για την εν λόγω δράση οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ βρίσκονται σε συνεννόηση με το υπουργείο Τουρισμού, καθώς παρελήφθησαν από εκεί δύο αρχεία. Το πρώτο περιλαμβάνει κύρια καταλύματα (ξενοδοχεία) και το δεύτερο μη κύρια καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια) της χώρας. Μάλιστα ήδη η ΑΑΔΕ δημιουργεί τις δικές της βάσεις δεδομένων και καταγράφει τα στοιχεία, πραγματοποιώντας ακόμη και συγκρίσεις δεδομένων και ταυτίσεις με τις αποδόσεις των επιχειρήσεων αυτών σε ΦΠΑ για να διαπιστωθούν πιθανές αποκλίσεις.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πέρυσι υπήρξαν 173 υποθέσεις μη υποβολής δήλωσης ΦΠΑ, 174 υποθέσεις απόκλισης τζίρων άνω των 100.000 ευρώ και 93 υποθέσεις μεγάλου ενδιαφέροντος που προωθήθηκαν για περαιτέρω ελέγχους, γεγονός που οδηγεί σε νέες έρευνες.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην ΑΑΔΕ ο τομέας των τουριστικών καταλυμάτων θεωρείται πρώτης προτεραιότητας, καθώς συντελείται μεγάλος όγκος οικονομικής αυθαιρεσίας με θύματα Ελληνες αλλά και αλλοδαπούς τουρίστες, με αποτέλεσμα που αποτυπώνεται στα κρατικά έσοδα, αλλά και είναι εις βάρος των πελατών.