Τα 7 «κλειδιά» του Ιβάν Σαββίδη20 Μαρτίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 1:42 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 1:51 μμ


Επτά «σταθμοί» στη ζωή του Ιβάν Σαββίδη βοηθούν τους αναλυτές να κατανοήσουν τόσο την εξέλιξη όσο και τη στρατηγική που χαράσσει ανάλογα με την περίσταση ο επιχειρηματίας, που έγινε γνωστός στους Έλληνες χάρη στις επενδύσεις του στη χώρα μας την εποχή της κρίσης.

Ίσως το πιο καθοριστικό χαρακτηριστικό του πάμπλουτου επιχειρηματία, που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα το τελευταίο διάστημα μετά τα γεγονότα στην Τούμπα, αποδίδεται με τη λέξη αυτοδημιούργητος. Ο θρήσκος Ιβάν Σαββίδης έχτισε την «αυτοκρατορία» του από το μηδέν και ίσως επειδή  ο δρόμος του δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί και στην άλλη πατρίδα του -αφού γεννήθηκε και ανδρώθηκε στη Ρωσία- με επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΟΚ δεν έχει μπει τυχαία στη λίστα του Forbes, ως ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, καθώς δεν είναι προϊόν συγκυριών και τύχης, αλλά σκληρής δουλειάς και στοχευμένων επιλογών.

Τα επτά «κλειδιά» που σας παραθέτουμε στη συνέχεια εξηγούν σε μεγάλο βαθμό πώς λειτουργεί ο μεγιστάνας που πέτυχε, προσφάτως, το χρυσό deal με την Japan Tobacco Inc.

Διαβάστε επίσης: Στην πώληση της ΣΕΚΑΠ προχώρησε ο Ιβάν Σαββίδης

Ο καπνεργάτης που έγινε οικονομολόγος

Γεννημένος το 1959 στο χωριό Σάντα της «Μικρής Ελλάδας», όπως λέγεται η περιοχή Τσάλκα στον Πόντο της Γεωργίας. Ξεκίνησε να ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της ζωής ως εργάτης στην καπνοβιομηχανία «Ντονσκόι Ταμπάκ», που εδρεύει στο μονίμως παγωμένο Ροστόφ.

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της πόλης, αναρριχήθηκε ταχύτατα στην ιεραρχία του εργοστασίου έως τη θέση του υποδιευθυντή. Η ιδιωτικοποίησή του, με την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος, τον βρήκε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας το 1992 και έναν χρόνο αργότερα στη θέση του προέδρου της.

Η καπνοβιομηχανία «Ντονσκόι Ταμπάκ» που πώλησε πριν λίγες ημέρες αποτελούσε μία από τις τέσσερις σημαντικότερες εταιρείες του μητρικού ομίλου «Αγκροκόμ», του οποίου πρόεδρος είναι ο Ιβάν Σαββίδης.

Η… μανία με τις επενδύσεις

Στο Ροστόφ ο Ιβάν Σαββίδης έχτισε το κέντρο της οικονομικής αυτοκρατορίας του. Εκτός από την καπνοβιομηχανία του, που ελέγχει το 4% της παραγωγής τσιγάρων στη Ρωσία, όπου οι καπνιστές υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια, στον όμιλο του Σαββίδη ανήκουν η εταιρεία αλλαντικών «Ταβρ», η εταιρεία αγροτικών προϊόντων, ιχθυοκαλλιεργειών και παραγωγής χαβιαριού «Καζάχα» και μια εταιρεία θεματικών πάρκων. Υπολογίζεται ότι στις εταιρείες του εργάζονται περισσότεροι από 17.000 υπάλληλοι, ενώ ο κύκλος εργασιών για το 2011 ξεπερνούσε τα 500 εκατ. ευρώ.

Η λίστα του Forbes

Σύμφωνα με το ρωσικό οικονομικό περιοδικό «Finance», η περιουσία του Ιβάν Σαββίδη εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ. Κατατάσσεται στην 30ή θέση των πλουσιότερων Ρώσων, ενώ το αμερικανικό περιοδικό «Forbes» αποτιμά την περιουσία του στα 9,4 δισ. ρούβλια (περίπου 237 εκατ. ευρώ).

Η ενασχόληση με την πολιτική

Το 1998 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής της Νομοθετικής Βουλής της επαρχίας του Ροστόφ. Το 2007 ανανέωσε τη θητεία του στη ρωσική Βουλή, ωστόσο το 2011 η παράταξή του «Ενωμένη Ρωσία» καταβαραθρώθηκε στις εκλογές της επαρχίας του Ροστόφ. Με αρωγό την ορθόδοξη πίστη πέτυχε την πρώτη μεγάλη νίκη του, όταν κάποια χρόνια πριν, με αποκλειστικά δικές του ενέργειες, άνοιξε το σπουδαιότερο σύμβολο του ποντιακού Ελληνισμού, το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά.

(Ο Ιβάν Σαββίδης με την οικογένειά του σε αγιογραφία στον Ιερό Ναό του Αγίου Πνεύματος στο Πρόχωμα)

Η σωτηρία του ΠΑΟΚ

Τον Αύγουστο του 2012 αγοράζει την αγαπημένη του ομάδα, τον ΠΑΟΚ, σώζοντάς τον από βέβαιη καταστροφή. Από το 2006 ακόμη είχε δείξει ενδιαφέρον για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Το όνειρο της επένδυσης στην ομάδα που συμβολίζει τις χαμένες πατρίδες έγινε πραγματικότητα για τον επιχειρηματία το καλοκαίρι του 2012. Οι διαπραγματεύσεις και οι επαφές κράτησαν περίπου πέντε μήνες μέχρι τη στιγμή που ο κ. Σαββίδης απέκτησε τον Αύγουστο του 2012 την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ και έγινε ο νέος ιδιοκτήτης της ομάδας.

Δικαιολογώντας την επένδυσή του στον ΠΑΟΚ, δήλωνε πέρυσι το καλοκαίρι: «Ο σύλλογος που κουβαλά την κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης και βρίσκεται πνευματικά κοντά σε εμένα προσωπικά και σε χιλιάδες Ελληνες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, πρέπει να ζήσει. Αν είναι να σωθεί κάτι και θα σωθεί, αυτό πρέπει να είναι κάτι που συμβολίζει την ενότητα των δυνάμεων που ενδιαφέρονται για την επιβίωση της Ελλάδας».

Η σχέση με τον πρόεδρο Πούτιν

Οι δεσμοί του με τον Ρώσο πρόεδρο δεν ήταν πάντα συντονισμένοι στο ίδιο μήκος κύματος και η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις τους έχουν περάσει από διάφορες διακυμάνσεις. Ζεστές την εποχή που ο ομογενής επιχειρηματίας εκλέχτηκε δύο φορές στη Ρωσική Δούμα, χλιαρές αργότερα, όταν ο Σαββίδης έμεινε εκτός εκλεξιμότητας στο ψηφοδέλτιο μεταξύ 50 και πλέον υποψηφίων στην περιοχή του Ροστόφ. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι δέχτηκε μεγάλο εσωκομματικό πόλεμο από τον κυβερνήτη του Ροστόφ, Βασίλι Γκολουμπιέφ, αλλά επί της ουσίας αιτία ήταν οι δημόσιες παρεμβάσεις του κατά του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Το φιλανθρωπικό του έργο

Πέραν της ανάγκης του για συνεχείς επενδύσεις, φαίνεται πως ο Ιβάν Σαββίδης έχει την επιθυμία να μείνει στην ιστορία ως ένα μοντέρνος Βαρβάκης ή Συγγρός. Ενώ δεν αποκλείει και τη δημιουργία μεγάλου ιδρύματος με χαρακτήρα ενίσχυσης των ποντιακών αξιών και του Ελληνισμού της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας.

Για την ώρα, πάντως, ως καλός χριστιανός και ιδρυτής από το 2000 του φιλανθρωπικού ιδρύματος που φέρει το όνομά του υλοποιεί πολιτιστικά, εκπαιδευτικά, επιστημονικά και ερευνητικά προγράμματα με προσφορές που ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Διαβάστε επίσης: Πού παίζει μπάλα τώρα ο Σαββίδης…