Αύριο η τριμερής συνάντηση Τσίπρα-Ανασταστιάδη-Αλ Σίσι – Τι θα συζητηθεί

Η επιλογή της Ελούντας για τη διεξαγωγή της κρίσιμης συνόδου θεωρείται επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με έντονο συμβολισμό9 Οκτωβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 9:31 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:31 πμ


Αύριο, Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, στρατηγό αλ Σίσι, στην Ελούντα της Κρήτης.

Η τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Elounda Peninsula», ενώ στην πόλη βρίσκονται από χτες, Δευτέρα, πυροτεχνουργοί όπου πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους.

Τι θα συζητηθεί

Στο “τραπέζι” της τριμερούς συνάντησης ΕλλάδοςΚύπρου-Αιγύπτου, θα πέσουν τα ζητήματα του αγωγού «east med» και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας.

Ανάλογη σύσκεψη είχε πραγματοποιηθεί πριν από ένα χρόνο στην Λευκωσία παρουσία του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη και στην οποία είχε συζητηθεί το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου-Αιγύπτου “Euro Africa Interconnector”.

Ο EuroAfrica Interconnector, το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέει τα αιγυπτιακά, κυπριακά και ελληνικά δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς την ηπειρωτική Ευρώπη, προορίζεται να αποτελέσει ενεργειακή γέφυρα σύνδεσης της των τριών χωρών με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο δυναμικότητας 2000 MW.

Στην τριμερή συνάντηση στη Λευκωσία είχε υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της εταιρείας του EuroAfrica Interconnector και της αιγυπτιακής εταιρείας ηλεκτρισμού EEHC για τη διεξαγωγή των σχετικών μελετών.

Με βάση τις τότε ανακοινώσεις, ο EuroAfrica Interconnector αποσκοπεί στο να προσφέρει σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη στα εμπλεκόμενα κράτη και να συνεισφέρει στο στόχο του 10% της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Η επιλογή της Ελούντας για τη διεξαγωγή της κρίσιμης συνόδου θεωρείται επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με έντονο συμβολισμό, όχι μόνο επειδή η Κρήτη βρίσκεται στο γεωγραφικό σταυροδρόμι του άξονα Αίγυπτος – Ελλάδα – Κύπρος, αλλά και επειδή εκλαμβάνεται ως συνέχεια της ιστορικής διπλωματικής συνάντησης που είχε λάβει χώρα πριν από 33 χρόνια με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου και τη συμμετοχή του Φρανσουά Μιτεράν και του Μουαμάρ Καντάφι με στόχο την αποφυγή της σύγκρουσης μεταξύ της Λιβύης και της Γαλλίας για την υπόθεση του Τσάντ.

 

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Η Βουλή υιοθετεί Κορυσχάδες και Βίνιανη

Επιβεβαίωση της «Νέας Σελίδας»: Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται η συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν

Συνάντηση Τσίπρα με Ιερώνυμο – Τι συζήτησαν